
- Potrzebny czas: 15 minut + 30 min pieczenia
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 grudnia 2021
Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa
Mój ulubiony przepis na ekspresowe, wilgotne ciasto piernikowe. Takie last minute, do zrobienia dosłownie w chwilę i pyszne już właściwie od razu po upieczeniu. Choć jeśli możecie to po przełożeniu dajcie mu poleżeć dobę. Będzie jeszcze lepsze!
To wilgotne ciasto piernikowe znacie już z wersji śliwkowej (śliwkowy piernik last minute), gdzie robiłam go z powidłami i suszonymi śliwkami. Dziś wypróbowałam wersję z konfiturą truskawkową i też wyszło przepysznie. Konfitura siedzi i w samym cieście (dzięki temu jest tak niesamowicie wilgotne) i jeszcze dodatkowo, słoik konfitur przerobiłam na frużelinę i przełożyłam nią ciacho.
Do tego jeszcze koniecznie gruba warstwa miękkiej polewy czekoladowej i macie pyszne świąteczne ciasto, cudownie pachnące pierniczkami.
Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa
Wilgotne ciasto piernikowe
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 13 g przyprawy piernikowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- niepełna łyżka kakao
- 190 g cukru trzcinowego
- 220 ml mleka
- 3 jajka
- 100 ml oleju o neutralnym smaku
- 3 łyżki konfitry truskawkowej
Piernik: Przełożenie i polewa
- 300 g konfitury pomarańczowej
- 80 ml soku malinowego/ truskawkowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa
Blachę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia (kwadratowa 24 x 24 cm). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (grzanie góra –dół bez termoobiegu).
Do dużej miski przesiać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko i wymieszać. Następnie wbić jajka i dokładnie roztrzepać (najlepiej trzepaczką). Powoli, cienką strużką wlewać olej, ciągle roztrzepując. Na koniec dodać konfiturę truskawkową. Ostatni raz wymieszać, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Wilgotne ciasto piernikowe - PRZEŁOŻENIE I POLEWA
Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przygotować frużelinę. Konfiturę i sok malinowy przelać do garnka. Podgrzać do wrzenia i gotować na wolnym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. W osobnej miseczce wymieszać dokładnie mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i dodać do konfitury. Zagotować i odstawić.
Wilgotne ciasto piernikowe przekroić w poprzek na dwie równe części. Konfiturę przetrzeć przez sitko i rozprowadzić równomiernie na dolnym blacie. Przykryć drugim blatem.
W garnku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem z posiekanym masłem. Mieszać co jakiś czas, aż do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Odstawić do lekkiego ostudzenia po czym wylać na wierzch ciasta piernikowego. Można jeść od razu, choć poleca dać ciastu odpocząć dobę. Będzie jeszcze lepsze.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Na Instagramie dodatkowo pojawiają się często filmiki z przygotowania dań, dzięki czemu wykonanie ich będzie jeszcze prostsze!

