Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Wilgotne ciasto piernikowe last minute – wersja truskawkowa

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa

Mój ulubiony przepis na ekspresowe, wilgotne ciasto piernikowe. Takie last minute,  do zrobienia dosłownie w chwilę i pyszne już właściwie od razu po upieczeniu. Choć jeśli możecie to po przełożeniu dajcie mu poleżeć dobę. Będzie jeszcze lepsze! 

To wilgotne ciasto piernikowe znacie już z wersji śliwkowej (śliwkowy piernik last minute), gdzie robiłam go z powidłami i suszonymi śliwkami. Dziś wypróbowałam wersję z konfiturą truskawkową i też wyszło przepysznie. Konfitura siedzi i w samym cieście (dzięki temu jest tak niesamowicie wilgotne) i jeszcze dodatkowo, słoik konfitur przerobiłam na frużelinę i przełożyłam nią ciacho. 

Do tego jeszcze koniecznie gruba warstwa miękkiej polewy czekoladowej i macie pyszne świąteczne ciasto, cudownie pachnące pierniczkami.

Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa

Wilgotne ciasto piernikowe

Piernik: Przełożenie i polewa

Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa

Blachę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia (kwadratowa 24 x 24 cm). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (grzanie góra –dół bez termoobiegu).

Do dużej miski przesiać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko i wymieszać. Następnie wbić jajka i dokładnie roztrzepać (najlepiej trzepaczką). Powoli, cienką strużką wlewać olej, ciągle roztrzepując. Na koniec dodać konfiturę truskawkową. Ostatni raz wymieszać, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostudzenia. 

Wilgotne ciasto piernikowe - PRZEŁOŻENIE I POLEWA

Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przygotować frużelinę. Konfiturę i sok malinowy przelać do garnka. Podgrzać do wrzenia i gotować na wolnym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. W osobnej miseczce wymieszać dokładnie mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i dodać do konfitury. Zagotować i odstawić.

Wilgotne ciasto piernikowe przekroić w poprzek na dwie równe części. Konfiturę przetrzeć przez sitko i rozprowadzić równomiernie na dolnym blacie. Przykryć drugim blatem. 

W garnku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem z posiekanym masłem. Mieszać co jakiś czas, aż do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Odstawić do lekkiego ostudzenia po czym wylać na wierzch ciasta piernikowego. Można jeść od razu, choć poleca dać ciastu odpocząć dobę. Będzie jeszcze lepsze.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Na Instagramie dodatkowo pojawiają się często filmiki z przygotowania dań, dzięki czemu wykonanie ich będzie jeszcze prostsze!

Wilgotne ciasto piernikowe last minute - wersja truskawkowa
Ciasto piernikowe szybki piernik dobry od razu

SPRAWDŹ KONIECZNIE TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE CIASTA:

szybki piernik last minute
Wilgotny śliwkowy piernik last minute
Sernik świąteczny z pierniczkową choinką
Sernik świąteczny z pierniczkową choinką
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami