Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Wiosenna sałatka z oscypkiem i szparagami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prawdziwie wiosenna sałatka z oscypkiem i szparagami. Genialnie pasuje do majowego grillowania, do dań mięsnych albo po prostu na kolację. U mnie maj jest dość monotematyczny. Szparagi wjeżdżają na stół właściwie co drugi dzień (tu wszystkie przepisy: SZPARAGI). Próbuję nacieszyć się nimi zanim znikną, a sezon niestety trwa zdecydowanie za krótko. Prawdziwe oscypki też kupicie właśnie teraz, bo w górach niedawno rozpoczął się sezon na ich wyrabianie i trwa on zazwyczaj do września. Do tego świeże pomidory, które już robią się coraz lepsze, trochę zielonego i mamy cudowną wiosenną sałatkę.

Wiosenna sałatka z oscypkiem i szparagami

  • pół pęczka szparagów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • dwa grube plastry dużego oscypka
  • świeży pomidor
  • 8 pomidorów suszonych
  • kilka liści sałaty lub roszponki

Sos vinaigrette

  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Wszystkie składniki sosu włożyć do zamykanego, małego słoiczka, zakręcić i mocno, intensywnie potrząsać. Odstawić do przegryzienia podczas szykowania sałatki.

Mocno rozgrzać patelnię grillową. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć w łuk i same się złamią w odpowiednim miejscu). Odkroić czubki, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać oliwę z solą i pieprzem. Włożyć szparagi i obtoczyć w oliwie.

Szparagi (bez czubków) włożyć na patelnię i grillować ok 8 minut, co jakiś czas obracając. W połowie dodać na patelnię czubki szparagów i oscypki – ser usmażyć z obu stron

Podczas grillowania pomidora umyć i pokroić w kostkę, pomidorki suszone pokroić na mniejsze części, sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Warzywa rozłożyć do dwóch miseczek. Wyłożyć szparagi, lekko przemieszać. Polać sosem i na wierzchu ułożyć po plasterku oscypka. Podawać od razu.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Wiosenna sałatka z oscypkiem i szparagami

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami