Autor Wysmakowane 16 maja 2020
Prawdziwie wiosenna sałatka z oscypkiem i szparagami. Genialnie pasuje do majowego grillowania, do dań mięsnych albo po prostu na kolację. U mnie maj jest dość monotematyczny. Szparagi wjeżdżają na stół właściwie co drugi dzień (tu wszystkie przepisy: SZPARAGI). Próbuję nacieszyć się nimi zanim znikną, a sezon niestety trwa zdecydowanie za krótko. Prawdziwe oscypki też kupicie właśnie teraz, bo w górach niedawno rozpoczął się sezon na ich wyrabianie i trwa on zazwyczaj do września. Do tego świeże pomidory, które już robią się coraz lepsze, trochę zielonego i mamy cudowną wiosenną sałatkę.
Wiosenna sałatka z oscypkiem i szparagami
- pół pęczka szparagów
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- dwa grube plastry dużego oscypka
- świeży pomidor
- 8 pomidorów suszonych
- kilka liści sałaty lub roszponki
Sos vinaigrette
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wszystkie składniki sosu włożyć do zamykanego, małego słoiczka, zakręcić i mocno, intensywnie potrząsać. Odstawić do przegryzienia podczas szykowania sałatki.
Mocno rozgrzać patelnię grillową. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć w łuk i same się złamią w odpowiednim miejscu). Odkroić czubki, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać oliwę z solą i pieprzem. Włożyć szparagi i obtoczyć w oliwie.
Szparagi (bez czubków) włożyć na patelnię i grillować ok 8 minut, co jakiś czas obracając. W połowie dodać na patelnię czubki szparagów i oscypki – ser usmażyć z obu stron
Podczas grillowania pomidora umyć i pokroić w kostkę, pomidorki suszone pokroić na mniejsze części, sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Warzywa rozłożyć do dwóch miseczek. Wyłożyć szparagi, lekko przemieszać. Polać sosem i na wierzchu ułożyć po plasterku oscypka. Podawać od razu.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.