Włoskie ciasteczka biscotti al limone

przepis

Gdy ktoś zapyta o włoskie desery pewnie większość osób pomyśli przede wszystkim o tiramisu i panna cotta. A kuchnia włoska ma o wiele szerszy i bogatszy słodki asortyment. Lodowe tartufo, rewelacyjne cannoli czy też włoskie ciasteczka, jak amaretti, cantuccini i Toskańskie biscotti al limone, na które przepis mam dziś dla Was. Miękkie w środku, otulone kruchą skórką, mocno cytrynowe i z minimalnym nakładem pracy. Po zagnieceniu ciasta należy je schłodzić w lodówce (jak ciasto kruche), stąd wydłużony czas potrzebny na przygotowanie. Ale w tym czasie ciasteczka Was nie potrzebują i możecie się oddać innym przyjemnościom. 🙂

Włoskie ciasteczka biscotti al limone

  • cytryna
  • 300 g mąki pszennej lub najlepiej 00 (przelicznik na szklanki. łyżki – link)
  • 7 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • jajko
  • do obtoczenia ciasteczek: cukier puder i cukier z grubymi kryształkami

Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Skórę (tylko żółtą część) zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Sok wycisnąć. Do osobnej, suchej miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Miękkie masło z drobnym cukrem ubić mikserem do otrzymania bardzo jasnej, puszystej masy (ok 8 minut). Zmniejszyć obroty miksera i po kolei dodawać jajko, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Odstawić mikser. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie (łyżką) wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto (będzie bardzo gęste) wstawić do lodówki na około godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na jeden niewielki talerzyk wysypać cukier puder, na drugi cukier kryształ. Z ciasta formować niewielkie kulki i obtaczać je najpierw w cukrze krysztale, a następnie cukrze pudrze. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut. Najlepiej, by ciasteczka nie zarumieniły się za nadto i wyjmowane, wciąż były jasne. Podczas pieczenia charakterystycznie popękają. Tak ma być!

Włoskie ciasteczka biscotti al limonewłoskie cytrynowe ciastka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Włoskie ciasteczka biscotti al limone
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 19 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

9 komentarzy

  • Aga 5 stycznia 2019 o 08:56 Odpowiedz

    Takie ciasteczka mają jedną wadę – na jednym się nie kończy 😉

    • Wysmakowane 5 stycznia 2019 o 09:05 Odpowiedz

      bez żadnych szans! 😉

  • Karola Buszujwkuchni 4 stycznia 2019 o 19:32 Odpowiedz

    Wyglądają pysznie! Z chęcią wypróbuję!❤️

  • Wiola Korzeniowska 4 stycznia 2019 o 18:54 Odpowiedz

    Jej! Uwielbiam! 🙂 nigdy ich sama nie piekłam, chętnie spróbuję 🙂

    • Wysmakowane 5 stycznia 2019 o 09:07 Odpowiedz

      Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, więc zdecydowanie można robić w domu, a nie czekać na wycieczkę do Włoch 😉

  • Paulina 3 stycznia 2019 o 21:22 Odpowiedz

    Super!! Zapisuje ten przepis 😉👍

  • Amber 3 stycznia 2019 o 12:52 Odpowiedz

    Delikatne i kuszące!
    Poproszę…

  • Dorota 3 stycznia 2019 o 12:13 Odpowiedz

    Takie cytrynowe ciasteczka muszą być przepyszne!

  • Kinga 29 grudnia 2018 o 16:25 Odpowiedz

    Pychota:)

MENU