- Potrzebny czas: 5 godziny
- Porcja: ok 18 bułeczek
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 lutego 2019
Kapitalne, zakręcone bułeczki cebulowe na świeżych drożdżach. Mięciutkie, aromatyczne i bardzo smakowite. Na śniadanie, podwieczorek, kolację lub na szybką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie smakują same, lub mogą być podstawą do wyczesanych kanapek. Koszt przygotowania bardzo niski, natomiast są dość czasochłonne, przez samo wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego. Mimo to – obiecuję, że warto! Zwłaszcza zrobić od razu w dużej ilości! Po upieczeniu i ostudzeniu, część bułeczek, których nie zjecie od razu, najlepiej zamrozić. Pracy przy 5 czy przy 20 bułeczkach już nie ma dużo więcej, a po rozmrożeniu, smakują równie dobrze jak na świeżo. Warto mieć taki skarb w zamrażarce.
Zakręcone bułeczki cebulowe
- 30 g drożdży świeżych
- niepełna łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody (przelicznik wag na szklanki/ lyżki –> miary)
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 30 g sera żółtego twardego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz i oregano
Drożdże przełożyć do średniej miski (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać ciepłą wodą (nie gorącą bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie mąkę przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże oraz oliwę. Ugniatać ciasto, aż zrobi się mocno miękkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Z ciasta zagnieść kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wykorzystać czas wyrastania na przygotowanie farszu. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Najlepiej smażyć cebulę na niewielkiej mocy grzania przez jakieś 10 minut. Nie można dopuścić do jej spalenia, bo zrobi się gorzka. Gotową cebulę odstawić do ostudzenia, po czym wymieszać z startym serem żółtym i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano (niepełna łyżeczka).
Nastawić piekarnik na 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok 7-8 mm. Posmarować nadzieniem, zwinąć od dłuższego boku w rulon i pokroić na plastry o grubości ok 2 cm. Roladki układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując min 2 cm odstępy. Zostawić na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15 minut.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
14 odpowiedzi
zakrecone buleczki cebulowe- oj,przepis niedokładne! z drozdzy ,cukru i wody nic nie wyszło prócz burej wody…Musiałam spytać koleżankę jak to naprawdę powinno być.Powinnam dodać maki. Przepisy jesli się już je podaje i zachwala muszą być dokładne! Ja dopiero zaczynam przygodę z drożdżami, można szybko się zniechęcić. Ale buleczki przy pomocy koleżanki wyszły b
smaczne.Pozdrowka 🙂
Mariolu robiłam dokładnie tak jak podałam bułeczki pieknie wyrosły, tak jak widać na zdjęciach. Mieszamy z mąką po spienianiu się drożdży
Hm…a mnie drozdze z cukrem i woda pomimo wyczekiwania na piane nawet nie drgnely.Moglabym snuc przypuszczenia,ze drozdze byly nie swieze ale robilam rowniez bulki z innego przepisu( wszystko z drozdzami wlacznie do michy i wyrabiania robotem) wyszly bez problemu. Mozliwe,ze zle zrozumialam przepis: moze nir cala wode powinnam wlac do tych drozdzy?W kazdym razie do kolejnych ” zawijasow” dodam make,zeby nie wylewac burej wody i nie przedluzac powstawania buleczek ,ktore moja Rodzina zezarla natychmiast,mnie glownodowodzacej buleczkami zostaeiajsc po klotni 😉 jedna ,slownie : j e d n a do sprobowania.
Szczesliwego Nowego Roku dla Ciebie,Rodziny i Twoich Czytelnikow
Jedyne co przychodzi mi do głowy czemu drożdże się nie spienił to zbyt zimna woda. To możliwe? Tak czy siak cieszę się ze finalnie bułeczki smakowały. I również serdecznie pozdrawiam noworoczne!
Uwielbiam tego typu bułeczki. Chętnie je wcinam 😉 Sama natomiast nigdy nie przygotowywałam 😉 Poczęstuję się więc przepisem 😉
Poczęstuj się. Będzie mi bardzo miło. Smacznego 🙂
Wyglądają świetnie a smakują pewnie jeszcze lepiej. Z podobnych wypieków to mam jedynie doświadczenie z chlebem cebulowym, który pieczemy zazwyczaj na grilla. Takie bułeczki pewnie też by się sprawdziły 🙂
jak najbardziej. Mimo ze z buleczkami troche wiecej roboty przy formowaniu kulek to u nas zawsze ciesza sie wiekszym powodzeniem niz chleb. Kazdy ma swoja 🙂 Albo i dwie!
I już mam na takie bułeczki ochotę 😀
Kocham wszystko z cebulą, spróbuję jak mi w końcu piekarnik będzie działał 😀
Wyglądają obłędnie! Chętnie wypróbuję, szczególnie, że jestem fanką cebuli 😉
Wyglądają przepysznie i myślę, że równie dobrze smakują 🙂
Uwielbiam to nasze warzywo narodowe 🙂 Od kilku miesięcy próbuję sił w pieczeniu i myślę, że to ciekawy pomysł do wykonania 🙂
Jeśli tylko lubisz cebulowe wypieki, to jak najbardziej przepis wart przetestowania 🙂