Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Zaparzany indyk w sosie mango curry

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zaparzany indyk w sosie mango – curry to mój niekwestionowany numer jeden z warsztatów kulinarnych poświęconych indykowi, w których miałam ostatnio okazję i przyjemność brać udział. Warsztat był realizowany w ramach kampanii przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, której celem jest zwiększenie świadomości wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej. A, że indyk ląduje na moim stole obecnie bardzo często, ze względu na swoje, niewątpliwie unikalne, wartości odżywcze to z z niekłamanym entuzjazmem wzięłam udział w projekcie. Zwłaszcza, że o te wartości muszę właśnie teraz szczególnie dbać, mając w domu dwójkę wiecznie głodnych kilkulatków i niemowlaka, który dopiero rozpoczyna swoją kulinarną, poza mleczną przygodę. Jakie to wartości?

  • Mięso indycze (bez skóry) jest źródłem witaminy B2, B3, B6, B12, Potasu (K), Fosforu (P) i Cynku (Zn) i co dla mnie najważniejsze – witaminy D
  • Niska zawartość tłuszczów nasyconych i sodu, a wysoka zawartość białka
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Podczas spotkania wykonaliśmy dwa przepisy. Oba rewelacyjne. Dziś zdradzam przepis na ten, który bardziej skradł moje serce, ale drugi też był tak dobry, że egoizmem byłoby zostawić go dla siebie. Wypatrujcie go więc także wkrótce na blogu! A póki co zapraszam Was na zaparzany indyk w sosie mango curry oraz na pozostałe dania z Indyka.

 

Zaparzany indyk w sosie mango curry

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g piersi z indyka
  • 100 g ryżu parabolicznego
  • 20 g cukru brązowego
  • 20 g żółtej pasty curry
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 liście limonki
  • 50 g pulpy mango
  • limonka
  • 150 g groszku cukrowego
  • 2 jajka
  • olej kokosowy
  • świeża kolendra i szczypiorek

Bulion zagotować. Indyka umyć i pokroić w dość grube plastry o jednakowej grubości. Mięso przełożyć do gotującego się wywaru, doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć grzanie. Zostawić do całkowitego ostudzenia (można na noc). Odlać 250 ml bulionu i ugotować w nim ryż. Ostudzić. W tym czasie przygotować sos mango curry. Na patelnię wlać bardzo cienką warstwę wody (ma ledwo co pokrywać dno),wsypać równomiernie cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu (nie ruszać!). Gdy cukier się skarmelizuje (zrobi się brązowy), rozprowadzić w nim pastę curry. Następnie wlać mleko kokosowe i pół szklanki wywaru z indyka. Dodać liście limonki i powoli gotować. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki. Do gotowego sosu dodać groszek cukrowy i gotować kilka minut aż będzie al. dente. Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z surowym jajkiem i usmażyć na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. Zaparzony filet z indyka połączyć z sosem i zagrzać. Podawać z smażonym ryżem obsypane świeżą kolendrą i szczypiorkiem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

kurs kulinarny indyk cook upryż smażony z jajkiempulpa mango do czego użyćorientalny indyk groszek cukrowy51D152AB F9F7 4D54 8CCF 2CF03D424FBEindyk z mango w sosie curry

 

Logo projektu

 

 

 

 

 

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami