Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ziemniaki au gratin z łososiem w dwóch postaciach (świeży i wędzony) czyli zapiekanka inspirowana kuchnią francuską. Połączenie ziemniaków, czosnku i łososia zatopione w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Absolutnie przepyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie przetestujcie.

Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem

  • 5 dużych ziemniaków
  • 300 g świeżego łososia
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 spore ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 80 g łososia wędzonego
  • łyżeczka masła

Ziemniaki pokroić w jak najcieńsze plasterki (ok 2-3 mm grubości). Włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuty i odlać. Świeżego łososia umyć pod chłodną bieżącą wodą. Usunąć skórę i pokroić w cienkie plasterki (ok 3 mm). Przygotować sos śmietanowy: śmietanę wymieszać dokładnie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem wyciśniętym z cytryny, gałką muszkatułową i łyżką posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować jedno duże lub dwa mniejsze naczynia żaroodporne. Dno wysmarować masłem. Układać warstwy: ziemniaki, sos śmietanowy, łosoś wędzony, ziemniaki, sos śmietanowy, łosoś świeży, ziemniaki i na wierzch ponownie sos śmietanowy.

Naczynie/ -a przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec pół godziny, po czym zdjąć folię, przełączyć na funkcję grilla i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać obsypane resztą koperku.

Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem

Średnia ocen

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami