
- Potrzebny czas: 45 minut
- Porcja: 6 kokilek (porcja obiadowa dla 2 osób)
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 13 grudnia 2016
Kopytka zapiekane z warzywami w aromatycznym sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Prosty i pyszny sposób na szybkie wegetariańskie danie z charakterem. Można wykorzystać kopytka domowej roboty lub kupne. Ja zawsze robię kopytka hurtowo i mrożę w porcjach.
Kopytka zapiekane w kokilkach
- 450 g kopytek
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- Czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano i bazylia
- kulka mozzarelli
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- Pół niedużego bakłażana (ok 200 g)
- kilka listków bazylii lub oregano
Pomidory umyć i sparzyć. Jak lekko przestygną, obrać ze skórki. Drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać zgnieciony czosnek, pomidory i łyżeczkę cukru. Gotować 20 minut po czym przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować dokładnie. Doprawić do smaku pieprzem, solą, paprykami, bazylią i oregano.
Mozzarellę poszarpać na małe kawałki. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni z drugą łyżką oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kopytka, dokładnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wymieszać z mozzarellą i z sosem pomidorowym. Mieszankę nakładać do kokilek i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) około 15 minut. Przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.
3 Responses
Musze wyprobowac ale ze zrobionymi samemu kopytkami. Ostatnio kupne mi zaszkodzily wiec takim mowie „nigdy wiecej” 🙂 Moze tez zrobie ich sobie na zapas 🙂
Rewelacja. Uwielbiam kopytka, szczególnie te, które robi moja mama. Zawsze robi się tak samo, a tu taki pomysł. Super na odnowienie tradycyjnego przepisu.
Oj, ja jestem niepoprawną milosniczką kopytek. A takie w sosie pomidorowym pachnącym swiezą bazylią to po prostu schrupalabym od ręki. Pozdrawiam serdecznie Beata