Kopytka zapiekane w kokilkach

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kopytka zapiekane z warzywami w aromatycznym sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Prosty i pyszny sposób na szybkie wegetariańskie danie z charakterem. Można wykorzystać kopytka domowej roboty lub kupne. Ja zawsze robię kopytka hurtowo i mrożę w porcjach.

Kopytka zapiekane w kokilkach

  • 450 g kopytek
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • Czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano i bazylia
  • kulka mozzarelli
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • Pół niedużego bakłażana (ok 200 g)
  • kilka listków bazylii lub oregano

Pomidory umyć i sparzyć. Jak lekko przestygną, obrać ze skórki. Drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać zgnieciony czosnek, pomidory i łyżeczkę cukru. Gotować 20 minut po czym przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować dokładnie. Doprawić do smaku pieprzem, solą, paprykami, bazylią i oregano.

Mozzarellę poszarpać na małe kawałki. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni z drugą łyżką oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kopytka, dokładnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wymieszać z mozzarellą i z sosem pomidorowym. Mieszankę nakładać do kokilek i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) około 15 minut. Przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.

obiady-inne-kopytka-zapiekane-w-sosie-pomidorowymKopytka zapiekane w kokilkachobiady-inne-kopytka-zapiekane-w-sosie-pomidorowym3

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g