Przepisy

Więcej

Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zapiekanka z makaronem i miksem wędlin i serów – z tym co masz

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo prosty, niezbyt wyszukany, a mimo to przepyszny sposób na mocno sycący obiad. Moja dzisiejsza zapiekanka z makaronem to danie, gdzie możecie dowolnie podmieniać wędliny i sery, na takie, które lubicie, lub te, które akurat macie w lodówce. Ja użyłam w równych proporcjach sera z białą pleśnią oraz sera żółtego. Choć równie dobrze sprawdzi się ser z niebieską pleśnią czy mozzarella. Wędliny również możecie wymienić wedle upodobania, choć mocno polecam zachować dodatek salami. Jest intensywne i nadaje całości bardzo dobry posmak. Do dania pasuje naprawdę lekka sałatka na bazie sałaty/ roszponki. Zdecydowanie już beż żadnych ciężkich sosów.

Zapiekanka z makaronem i miksem wędlin i serów

  • 120 g mix wędlin (u mnie pół na pół salami i szynka indycza)
  • 200 g makaronu np. penne
  • 120 g ser żółty
  • 120 g ser pleśniowy typu brie
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 320 ml mleka
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki bułki tartej

Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Wędliny pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć na zimną patelnię i podgrzewać kilka minut, aż się zarumienią i wytopi się z nich tłuszcz. W tym czasie rozgnieść czosnek, zetrzeć na tarce/ posiekać sery oraz zacząć gotować makaron. Makaron powinien być gotowy (al dente) w tym samym momencie co sos serowy.

Wędliny zdjąć z patelni. Do wytopionego tłuszczu dodać masło, roztopić i wymieszać. Przez sitko wsypać mąkę i chwilę smażyć, ciągle mieszając, aż do powstania zasmażki. Wówczas zacząć dolewać mleko, już teraz intensywnie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Po wlaniu całego mleka doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Co chwila mieszając, gotować sos kilka minut do jego redukcji. Po zredukowaniu sosu, włożyć na patelnię sery i energicznie wymieszać, wciąż podgrzewając, do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika. Ugotowany al dente makaron odcedzić (nie przelewać wodą!) i połączyć z sosem. Dodać oliwki i posiekane pomidory suszone. Wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut do zarumienienia z wierzchu. Wyjąć z piekarnika, obsypać ćwiartkami pomidorków koktajlowych i podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.

serowa Zapiekanka z makaronem i wędlinązapiekanka z makaronem i salami

korzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami