
Autor Wysmakowane 11 sierpnia 2017
Smaczna, prosta zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami to propozycja na obiad w sam raz dla całej rodziny. Dobrze smakuje też kolejnego dnia po odgrzaniu, więc spokojnie możecie zapakować ją do pracowego lunch boxa. Do przygotowania potrzebujecie właściwie jeden garnek i naczynie do zapiekania, w którym warstwowo układa się na przemian ugotowane cienkie plasterki ziemniaków i farsz z mięsa i cukinii. Polecam użyć wyrazistego w smaku sera z pleśnią, który bardzo fajnie „podkręci” danie.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami
- 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
- 250 g cukinii
- 600 g ziemniaków
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 400 g kurczaka mielonego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku
- 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g intensywnego sera z niebieską pleśnią
- 20 g tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki po ok 3 mm grubości. Włożyć do zimnej osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aż ziemniaki będą „al. dente”. Wylać ziemniaki na sitko i postawić garnek z powrotem na palniku. Włożyć masło i po rozpuszczeniu lekko podsmażyć czosnek. Dodać mięso mielone i krótko obsmażyć na mocnym ogniu, często mieszając. Dodać zioła, pieprz i ok. 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać i dodać cukinię. Smażyć, co jakiś czas mieszając około 4 minuty. Odlać wodę z garnka do kubeczka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Tak rozrobioną przelać z powrotem do garnka. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wmieszać szczypiorek, parmezan i 100 g pokruszonego sera pleśniowego.
Natłuścić formę żaroodporną. Na dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Przykryć połową nadzienia (bez płynnego sosu z dna). Położyć kolejną warstwę ziemniaków i nadzienia. Przykryć ostatnią warstwą ziemniaków i polać sosem z dna garnka. Obsypać resztą sera pleśniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Po 7 minutach przełączyć grzanie na grill na kolejne 7 minut.
Więcej pomysłów na to co zapakować do pracowego lunch box w menu pod hasłem LUNCH BOX.
A kolejne inspiracje na dania z ryżem otagowane jako DANIA Z RYŻEM 🙂
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
11 odpowiedzi
Pycha! Szukałam przepisu na cukinie i znalazłam! Na pewno do powtórzenia!
Właśnie mam sporo cukinii i zastanawiałam się jak ją wykorzystać.
Zrobię swoim chlopakom wszyscy synowie uwielbiają cukinię i zapiekanki 🙂
Super. Wobec tego powinni być zadowoleni 🙂
Lubię cukinię w kazdej postaci.
cukinie dodajemy do dania już starta, wiec ciężko żeby się bardziej rozpadła 😉
Cukinia się nie rozpada? 😉
Bardzo mi się podoba ta zapiekanka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Bardzo dziękuje za miłe słowa i za zaproszenie 🙂 na pewno przyjrzę mu się bliżej.
Uwielbiam wszystkie potrawy z cukinii! Jest pyszna! 🙂
Zdecydowanie sa to moje smaki. Uwielbiam choć ja robię nieco inaczej.