Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami

przepis

Smaczna, prosta zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami to propozycja na obiad w sam raz dla całej rodziny. Dobrze smakuje też kolejnego dnia po odgrzaniu, więc spokojnie możecie zapakować ją do pracowego lunch boxa. Do przygotowania potrzebujecie właściwie jeden garnek i naczynie do zapiekania, w którym warstwowo układa się na przemian ugotowane cienkie plasterki ziemniaków i farsz z mięsa i cukinii. Polecam użyć wyrazistego w smaku sera z pleśnią, który bardzo fajnie „podkręci” danie.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami

  • 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 250 g cukinii
  • 600 g ziemniaków
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 400 g kurczaka mielonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g intensywnego sera z niebieską pleśnią
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki po ok 3 mm grubości. Włożyć do zimnej osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aż ziemniaki będą „al. dente”. Wylać ziemniaki na sitko i postawić garnek z powrotem na palniku. Włożyć masło i po rozpuszczeniu lekko podsmażyć czosnek. Dodać mięso mielone i krótko obsmażyć na mocnym ogniu, często mieszając. Dodać zioła, pieprz i ok. 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać i dodać cukinię. Smażyć, co jakiś czas mieszając około 4 minuty. Odlać wodę z garnka do kubeczka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Tak rozrobioną przelać z powrotem do garnka. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wmieszać szczypiorek, parmezan i 100 g pokruszonego sera pleśniowego.

Natłuścić formę żaroodporną. Na dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Przykryć połową nadzienia (bez płynnego sosu z dna). Położyć kolejną warstwę ziemniaków i nadzienia. Przykryć ostatnią warstwą ziemniaków i polać sosem z dna garnka. Obsypać resztą sera pleśniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Po 7 minutach przełączyć grzanie na grill na kolejne 7 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami

Więcej pomysłów na to co zapakować do pracowego lunch box w menu pod hasłem LUNCH BOX.
A kolejne inspiracje na dania z ryżem otagowane jako DANIA Z RYŻEM 🙂

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 25 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

11 komentarzy

  • Marysia 18 sierpnia 2018 o 20:21 Odpowiedz

    Pycha! Szukałam przepisu na cukinie i znalazłam! Na pewno do powtórzenia!

  • Sylwia z Młoda mama pisze 15 sierpnia 2017 o 06:40 Odpowiedz

    Właśnie mam sporo cukinii i zastanawiałam się jak ją wykorzystać.

  • Szymon 14 sierpnia 2017 o 11:41 Odpowiedz

    Zrobię swoim chlopakom wszyscy synowie uwielbiają cukinię i zapiekanki 🙂

    • Wysmakowane 14 sierpnia 2017 o 11:44 Odpowiedz

      Super. Wobec tego powinni być zadowoleni 🙂

  • Holly 13 sierpnia 2017 o 20:43 Odpowiedz

    Lubię cukinię w kazdej postaci.

  • Wysmakowane 13 sierpnia 2017 o 19:52 Odpowiedz

    cukinie dodajemy do dania już starta, wiec ciężko żeby się bardziej rozpadła 😉

  • Biegnąc pod wiatr 13 sierpnia 2017 o 19:14 Odpowiedz

    Cukinia się nie rozpada? 😉

  • mopswkuchni 13 sierpnia 2017 o 17:56 Odpowiedz

    Bardzo mi się podoba ta zapiekanka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2017 o 18:02 Odpowiedz

      Bardzo dziękuje za miłe słowa i za zaproszenie 🙂 na pewno przyjrzę mu się bliżej.

  • Anna Kurtasz 13 sierpnia 2017 o 17:14 Odpowiedz

    Uwielbiam wszystkie potrawy z cukinii! Jest pyszna! 🙂

  • Gosia Ostrowska 13 sierpnia 2017 o 06:03 Odpowiedz

    Zdecydowanie sa to moje smaki. Uwielbiam choć ja robię nieco inaczej.

MENU