Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Smaczna, prosta zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami to propozycja na obiad w sam raz dla całej rodziny. Dobrze smakuje też kolejnego dnia po odgrzaniu, więc spokojnie możecie zapakować ją do pracowego lunch boxa. Do przygotowania potrzebujecie właściwie jeden garnek i naczynie do zapiekania, w którym warstwowo układa się na przemian ugotowane cienkie plasterki ziemniaków i farsz z mięsa i cukinii. Polecam użyć wyrazistego w smaku sera z pleśnią, który bardzo fajnie „podkręci” danie.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami

  • 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 250 g cukinii
  • 600 g ziemniaków
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 400 g kurczaka mielonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g intensywnego sera z niebieską pleśnią
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki po ok 3 mm grubości. Włożyć do zimnej osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aż ziemniaki będą „al. dente”. Wylać ziemniaki na sitko i postawić garnek z powrotem na palniku. Włożyć masło i po rozpuszczeniu lekko podsmażyć czosnek. Dodać mięso mielone i krótko obsmażyć na mocnym ogniu, często mieszając. Dodać zioła, pieprz i ok. 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać i dodać cukinię. Smażyć, co jakiś czas mieszając około 4 minuty. Odlać wodę z garnka do kubeczka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Tak rozrobioną przelać z powrotem do garnka. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wmieszać szczypiorek, parmezan i 100 g pokruszonego sera pleśniowego.

Natłuścić formę żaroodporną. Na dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Przykryć połową nadzienia (bez płynnego sosu z dna). Położyć kolejną warstwę ziemniaków i nadzienia. Przykryć ostatnią warstwą ziemniaków i polać sosem z dna garnka. Obsypać resztą sera pleśniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Po 7 minutach przełączyć grzanie na grill na kolejne 7 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, cukinią i serami

Więcej pomysłów na to co zapakować do pracowego lunch box w menu pod hasłem LUNCH BOX.
A kolejne inspiracje na dania z ryżem otagowane jako DANIA Z RYŻEM 🙂

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami