Autor Wysmakowane 16 listopada 2022
ZIEMNIAKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA
Ziemniaki faszerowane z piekarnika – świetny pomysł na dodatek do obiady/ przekąskę, a faszerowane na bogato, to nawet na cały obiad.
Jak jest u Was? Jesteście w teamie „Ziemniaczane LOVE” czy wręcz przeciwnie? U nas ziemniaki 🥔🥔 w domu jadło się na potęgę!! Co drugi obiad to co najmniej, no bo „co to za obiad bez ziemniaków”? Miałam taki przesyt że postanowiłam sobie że w moim domu nie będzie ziemniaków wcale! A tu proszę! Jednak ciągnie mnie jak magnes 🧲❤️ Zwłaszcza do ziemniaków w takiej przepysznej wersji. Nadziane na bogato. Serem żółtym, fetą, kiełbaską i brokułem. Upieczone to wszystko razem i podane na ciepło, tak że się ten serek ciągnie i ciągnie! Cudownie rozkosznie. Mmmm! Uwielbiam totalnie!!!
Podane nadzienie to oczywiście jedynie inspiracja. Do środka możecie dać co tylko chcecie. Od przeróżnych serów i wędlin, po szeroki wachlarz warzyw, przypraw i ziół. lości również podane są jedynie „na oko”. Tu nie potrzeba wagi kuchennej. Lubicie wiecej sera = dajcie wiecej. Lubicie mniej = dajcie mniej.
Potraktujcie ten przepis jak inspirację i kombinujcie ze swoimi ulubionymi smakami.
Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na ziemniaki pod tagiem: ZIEMNIAKI. Co powiecie na ziemniaki jak z grilla w domowych warunkach? A może skusicie się na sałatkę góralską z ziemniakami lub oscypkiem?
ZIEMNIAKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA
- 6 ziemniaków
- 50 g sera żółtego
- 50 g sera typu feta
- 50 g dowolnej kiełbasy/ wędliny np. chorizo/ salami lub inna
- 2-3 różyczki brokuła
- trochę posiekanej natki
- oliwa extra virgin
ZIEMNIAKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA
Ziemniaki ugotować w mundurach w lekko posolonej wodzie. Pilnować, by ziemniaki się nie rozgotowały, powinny być ugotowane al dente. Ugotowane ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić, tak by nie poparzyły rąk, podczas krojenia i nadziewania.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra – dół, bez funkcji termoobiegu). Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser feta pokruszyć, kiełbaski/ szynkę i brokuła posiekać na dość drobne części. Ser żółty, fetę, wędlinę oraz brokuła przełożyć do miski. Skropić odrobiną oliwy i wymieszać.
Każdy ziemniak przekroić na pół i wydrążyć środki, tworząc miseczki. Zagłębienia wypełnić farszem. Ziemniaki ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, aż nadzienie się ładnie zarumieni z wierzchu, a ser będzie się przyjemnie, rozkosznie ciągnął.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.