Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ziemniaki faszerowane z piekarnika

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ZIEMNIAKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA

Ziemniaki faszerowane z piekarnika – świetny pomysł na dodatek do obiady/ przekąskę, a faszerowane na bogato, to nawet na cały obiad.

Jak jest u Was? Jesteście w teamie „Ziemniaczane LOVE” czy wręcz przeciwnie? U nas ziemniaki 🥔🥔 w domu jadło się na potęgę!! Co drugi obiad to co najmniej, no bo „co to za obiad bez ziemniaków”? Miałam taki przesyt że postanowiłam sobie że w moim domu nie będzie ziemniaków wcale! A tu proszę! Jednak ciągnie mnie jak magnes 🧲❤️ Zwłaszcza do ziemniaków w takiej przepysznej wersji. Nadziane na bogato. Serem żółtym, fetą, kiełbaską i brokułem. Upieczone to wszystko razem i podane na ciepło, tak że się ten serek ciągnie i ciągnie! Cudownie rozkosznie. Mmmm! Uwielbiam totalnie!!!

Podane nadzienie to oczywiście jedynie inspiracja. Do środka możecie dać co tylko chcecie. Od przeróżnych serów i wędlin, po szeroki wachlarz warzyw, przypraw i ziół. lości również podane są jedynie „na oko”. Tu nie potrzeba wagi kuchennej. Lubicie wiecej sera = dajcie wiecej. Lubicie mniej = dajcie mniej.

Potraktujcie ten przepis jak inspirację i kombinujcie ze swoimi ulubionymi smakami. 

Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na ziemniaki pod tagiem: ZIEMNIAKI. Co powiecie na ziemniaki jak z grilla w domowych warunkach? A może skusicie się na sałatkę góralską z ziemniakami lub oscypkiem? 

ZIEMNIAKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA

ZIEMNIAKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA

Ziemniaki ugotować w mundurach w lekko posolonej wodzie. Pilnować, by ziemniaki się nie rozgotowały, powinny być ugotowane al dente. Ugotowane ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić, tak by nie poparzyły rąk, podczas krojenia i nadziewania.  

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra – dół, bez funkcji termoobiegu). Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser feta pokruszyć, kiełbaski/ szynkę i brokuła posiekać na dość drobne części. Ser żółty, fetę, wędlinę oraz brokuła przełożyć do miski. Skropić odrobiną oliwy i wymieszać.

Każdy ziemniak przekroić na pół i wydrążyć środki, tworząc miseczki. Zagłębienia wypełnić farszem. Ziemniaki ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, aż nadzienie się ładnie zarumieni z wierzchu, a ser będzie się przyjemnie, rozkosznie ciągnął.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Ziemniaki faszerowane z piekarnika pieczone z nadzieniem
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
chrupiące ziemniaki z patelni
chrupiące ziemniaki z patelni
Kurczak i ziemniaki z grilla w domowych warunkach
ZIEMNIAKI W DOMU JAK Z GRILLA
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g