Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną

przepis

Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną to pomysł na szybką kolację na ciepło z składników, które z dużym prawdopodobieństwem macie u siebie w domu. Można wykorzystać dowolny ser i ulubioną wędlinę, a zamiast natki dać bazylię lub po gałązce koperku. Wedle własnych preferencji lub … wedle tego co akurat siedzi w waszej lodówce 😉

Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną

  • 4 ziemniaki
  • łyżeczka oliwy extra vergine
  • po ćwierć łyżeczki soli, świeżo zmielonego pieprzu i tymianku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki oregano
  • ok 60 g wędliny w plasterkach
  • ok 80 g sera żółtego w plasterkach
  • świeża natka

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z funkcją grilla. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na cienkie (3 – 4 mm) plasterki. W misce wymieszać wszystkie przyprawy razem z oliwą. Do miski włożyć pokrojone ziemniaki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, tak by oliwa pokryła wszystkie plasterki. Ziemniaki wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uważając by ziemniaki nie nachodziły na siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 7 minut. W tym czasie pokroić ser i wędlinę na mniejsze części. Ziemniaki obrócić na drugą stronę. Na wierzchu ułożyć po kawałku sera i wędliny i piec kolejne 7 minut. Ziemniaki powinny być z obu stron mocno rumiane, a ser rozpuszczony. Wyjąć z piekarnika, na każdym plasterku położyć po listku natki i podawać natychmiast.

Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 28 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

10 komentarzy

  • Aleksandra Bohojło / Esencja 27 sierpnia 2018 o 23:36 Odpowiedz

    Dodałabym jeszcze kapkę śmietany. Pamiętam takie ziemniaczki z restauracji meksykańskiej Blue Cactus w Warszawie. To była moja ulubiona przystawka.

    • Wysmakowane 28 sierpnia 2018 o 06:32 Odpowiedz

      a ta restauracja już chyba nie istnieje z tego co kojarzę. Jeszcze w stylu meksykańskim to powinien być ostry sosik na wierzch i kolendra zamiast natki 😛

  • Karolina 27 sierpnia 2018 o 14:56 Odpowiedz

    Wyglądają bosko z chęcią bym spróbowała 😉

  • Patrycja Czubak 27 sierpnia 2018 o 12:57 Odpowiedz

    Nie słyszałam jeszcze o takim przepisie. Świetne danie – proste i smaczne 🙂

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2018 o 17:33 Odpowiedz

      Lubimy bardzo 🙂 proste, szybkie i pyszne

  • Sikoreczka 21 lutego 2018 o 23:49 Odpowiedz

    Jejj na ziemniakach taka mini-zapiekanka mniam mniam mniam. Sama robię podobne ale na bułce kanapkowej.

  • Agnieszka 21 lutego 2018 o 23:28 Odpowiedz

    często robię podobne w domu. Lecz najbardziej moje dzieci lubią takie pieczone ziemniaki wydrążone i w środku z twarożkiem. Pycha

    • Wysmakowane 21 lutego 2018 o 23:41 Odpowiedz

      Zdecydowanie się zgadzam! Również pycha! Muszę kiedyś dodać wreszcie na blog 😉

  • End Design 13 lutego 2018 o 21:41 Odpowiedz

    Świetny pomysł!

  • Anna Lena ze Zjem Cie 13 lutego 2018 o 21:35 Odpowiedz

    Robie identycznie grzanki w piekarniku ✌ proste i smaczne danie 🙂

MENU