Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Źródła kwasu foliowego – przepisy

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

O tym jak ważną rolę w organizmie odgrywa kwas foliowy, dowiedziałam się dopiero, gdy zaczęliśmy myśleć o pierwszej ciąży. Z niemałym zdziwieniem odkryłam, że niemal wszyscy cierpią na niedobór kwasu foliowego, a w czasie ciąży, zwłaszcza na jej początku, ten brak może być naprawdę groźny i powodować poważne wady cewy nerwowej maluszka. Dlatego tak ważne jest zadbanie o właściwy  poziom kwasu foliowego w organizmie, i to już nawet na trzy miesiące przed planowaną ciążą.

Oczywistym i koniecznym rozwiązaniem jest przyjmowanie kwasu foliowego w tabletkach. Od razu można się zaopatrzyć w jego większą ilość, bo te tabletki będą nam towarzyszyć i w czasie ciąży i karmienia piersią. Więcej o tym jaka suplementacja jest ważna i od razu linki do korzystnych ofert takiego „hurtowego” zakupu możecie znaleźć np. na Strefa Ciąży Allegro (https://allegro.pl/strefa/ciazy).

Jednocześnie warto uświadomić sobie również jakie są naturalne źródła kwasu foliowego i intensywnie sięgać po te produkty w swojej codziennej diecie. Poniżej znajdziecie małą ściągę, którą możecie np. wydrukować i powiesić sobie na lodówce. Pod ściągą zaś kilka moich ulubionych przepisów na dania wypakowane kwasem foliowym po brzegi. Najpierw jednak dwie bardzo ważne rzeczy, które musicie wiedzieć:

  • Kwas foliowy jest dość wrażliwy na działanie temperatury i podczas gotowania można stracić go nawet w 70%! Więc im mniej przetworzone produkty – tym mniejsza utrata naszej cennej witaminy
  • Nasz organizm nie magazynuje kwasu foliowego, co oznacza, że musi dostawać go codziennie

 

Naturalne źródła kwasu foliowego

TOP 3:

  • Wątróbka – prym wiedzie drobiowa, ale wołowa też daje radę
  • Soczewica
  • Szpinak – najlepiej surowy w sałatkach lub w koktajlach, ewentualnie sparzony wrzątkiem, ale nie w formie np. papek z jajkiem czy zapiekanek – w takiej obróbce traci większość drogocennego kwasu foliowego

 

POZOSTAŁE ŹRÓDŁA (kolejność przypadkowa)

  • Szparagi przyrządzone al dente
  • Brokuły
  • Kalafior – surowy lub tylko krótko gotowany al dente
  • Fasola – i to różne odmiany, np. kidney, mung, czarna, pinto
  • Bób
  • Ciecierzyca
  • Zielony groszek
  • Brukselka
  • Awokado
  • Pomarańcze, także w formie świeżo wyciskanego soku
  • Natka pietruszki (ale uwaga, bo zawiera też sporą ilość kwasu szczawiowego
  • Sałata rzymska
  • Ziarna słonecznika
  • Jajka
  • Otręby pszenne
  • Chleb razowy

 

Pasta z soczewicy, ciecierzycy i słonecznika

Taka pasta z soczewicy to prawdziwa bomba zdrowia, wypełniona po brzegi kwasem foliowym. Soczewica, ciecierzyca, ziarna słonecznika, pomarańcza i natka! Jak jeszcze podacie ją na chlebie razowym z świeżym szpinakiem lub listkiem sałaty rzymskiej, to już w ogóle będzie mistrzostwo świata!

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g ciecierzycy z puszki (suchą trzeba wcześniej namoczyć i ugotować)
  • pół cebuli, posiekanej w małą kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • spora szczypta chilli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z połówki pomarańczy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki kminku w całości
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przesypać do garnka i zalać wodą (mniej więcej 1,5 razy tyle wody więcej). Dodać ćwierć łyżeczki pieprzu i łyżkę oliwy. Solić dopiero po ugotowaniu, bo wcześniejsze posolenie może sprawić, że soczewica będzie twarda. Gotować ok. 10 minut, aż płyn odparuje, a soczewica będzie idealnie miękka. Dopiero wówczas dodać 1/3 łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić. Podczas gotowania soczewicy przygotować resztę składników. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Dokładnie odsączyć ciecierzycę. Posiekać cebulę, przecisnąć przez praskę lub posiekać czosnek. Z patelni zdjąć słonecznik i rozgrzać na niej drugą łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chilli, wymieszać i smażyć minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć ostatnie dwie minuty.

Wszystkie składniki (ugotowana soczewica, odsączona cieciorka, ziarna słonecznika, miks z patelni, sok wyciśnięty z pomarańczy, reszta oliwy i kminek) włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować (można niezbyt dokładnie). Doprawić wedle uznania solą i pieprzem i wymieszać. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną natkę. Pasta jest pyszna od razu, ale po kilku godzinach w lodówce jest jeszcze lepsza.

Naturalne źródła kwasu foliowego_pasta z soczewicy

NATURALNE ŹRÓDŁA KWASU FOLIOWEGO POZOSTAŁE PRZEPISY:

Makaron z szparagami i jajkiem poche

Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

 

Surówka z surowego kalafiora

Prosta szybka sałatka wielkanocna z jajkami

Turecka sałatka z cieciorką i masą świeżych ziół

 

 

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA DANIA DLA TWOJEGO MALUSZKA NA START ROZSZERZANIA DIETY

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami