TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa bakłażanowa z masłem orzechowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Absolutnie niesamowita zupa bakłażanowa z masłem orzechowym. Bardzo oryginalny smak zawdzięcza rewelacyjnemu dobraniu składników i przypraw. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie kulinarnej i po kilku modyfikacjach stał się prawdziwym hitem w naszym domowym menu.  Naprawdę bardzo polecam.

Zupa bakłażanowa z masłem orzechowym

  • duży bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • duża cebula
  • świeży imbiru – ok 3 cm
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • po 1,5 łyżeczki kuminu i kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,8 litra bulionu warzywnego
  • puszka cieciorki z puszki
  • 130 g masła orzechowego bez kawałków orzechów
  • 4 łyżki śmietany
  • 350 g kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Bakłażan umyć pod bieżącą wodą i pokroić w niewielką kostkę. Obsypać solą (około pół łyżeczki) i odstawić na pół godziny aż na bakłażanie pojawią się krople. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C z funkcją grilla. Bakłażana zalać 2 łyżkami oliwy, dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oliwy w dużym garnku. Dodać imbir starty na małych oczkach i przyprawy (chilli, kumin, kolendra). Wymieszać i chwilę podsmażyć razem po czym zalać sosem sojowym, pomidorami z puszki (razem z całym sokiem) i koncentratem. Dokładnie wymieszać i razem gotować przez ok. 10 minut. Do garnka dodać bakłażana i bulion. Zagotować. Dodać odsączoną cieciorkę i gotować około 25 minut. Śmietanę  i masło orzechowe przełożyć do większej miski i stopniowo zahartować gorącą zupą. Przelać do garnka i wszystko razem gotować kolejne 20 minut. W połowie tego czasu kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 1 cm i krótko obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni na rumiano. Kurczaka dodać do zupy i razem podgrzać przed podaniem.

Zupa bakłażanowa z masłem orzechowymZupa bakłażanowa z masłem orzechowym

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

    1. Super. Mnie przepis mocno zaintrygował i długo czekał na swoją kolei. Jak już się doczekał to przepadliśmy. Naprawdę pycha!

  1. Fantastyczny przepis! ❤️❤️❤️
    Idealne połączenie składników i smaków! Zupa jest bardzo pożywna 1 porcja jest jak porządny obiad ?
    Polaczenie składników powoduje, ze zupa jest tez rewelacyjnym posiłkiem potreningowym ?????? Waszym mężczyznom tez zasmakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g