- Potrzebny czas: 1 godzina 30 minut
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 7 marca 2017
5 gwiazdki 1 ocenyAbsolutnie niesamowita zupa bakłażanowa z masłem orzechowym. Bardzo oryginalny smak zawdzięcza rewelacyjnemu dobraniu składników i przypraw. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie kulinarnej i po kilku modyfikacjach stał się prawdziwym hitem w naszym domowym menu. Naprawdę bardzo polecam.
Zupa bakłażanowa z masłem orzechowym
- duży bakłażan
- 4 łyżki oliwy
- duża cebula
- świeży imbiru – ok 3 cm
- 1/3 łyżeczki chilli
- po 1,5 łyżeczki kuminu i kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,8 litra bulionu warzywnego
- puszka cieciorki z puszki
- 130 g masła orzechowego bez kawałków orzechów
- 4 łyżki śmietany
- 350 g kurczaka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Bakłażan umyć pod bieżącą wodą i pokroić w niewielką kostkę. Obsypać solą (około pół łyżeczki) i odstawić na pół godziny aż na bakłażanie pojawią się krople. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C z funkcją grilla. Bakłażana zalać 2 łyżkami oliwy, dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oliwy w dużym garnku. Dodać imbir starty na małych oczkach i przyprawy (chilli, kumin, kolendra). Wymieszać i chwilę podsmażyć razem po czym zalać sosem sojowym, pomidorami z puszki (razem z całym sokiem) i koncentratem. Dokładnie wymieszać i razem gotować przez ok. 10 minut. Do garnka dodać bakłażana i bulion. Zagotować. Dodać odsączoną cieciorkę i gotować około 25 minut. Śmietanę i masło orzechowe przełożyć do większej miski i stopniowo zahartować gorącą zupą. Przelać do garnka i wszystko razem gotować kolejne 20 minut. W połowie tego czasu kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 1 cm i krótko obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni na rumiano. Kurczaka dodać do zupy i razem podgrzać przed podaniem.
3 Responses
Co za zupa! Nie śniło mi się jeszcze o takiej 🙂 WOW!!!! Robię 🙂
Super. Mnie przepis mocno zaintrygował i długo czekał na swoją kolei. Jak już się doczekał to przepadliśmy. Naprawdę pycha!
Fantastyczny przepis! ❤️❤️❤️
Idealne połączenie składników i smaków! Zupa jest bardzo pożywna 1 porcja jest jak porządny obiad ?
Polaczenie składników powoduje, ze zupa jest tez rewelacyjnym posiłkiem potreningowym ?????? Waszym mężczyznom tez zasmakuje.