Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa curry z cukinii i z nerkowcami

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zupa curry z cukinii z dodatkiem orzechów nerkowca, passaty pomidorowej i mleka kokosowego. Lekko orientalna, lekko pikantna, przepyszna. Szybkie, proste i naprawdę mocno sycące danie. Przygotowanie nie powinno sprawić Wam najmniejszych problemów, a całość zajmie pewnie nie więcej niż 25 minut. W zupie curry z cukinii zakochałam się na Kwestii Smaków i poniżej podaję Wam moją modyfikację przepisu, która zagościła u nas na stałe.

Pozostałe zupy krem z cukinią w roli głównej, znajdziecie tutaj: prosty przepis na zupę krem z cukinii oraz krem z cukinii i mięty

 

Zupa curry z cukinii i z nerkowcami

  • łyżka masła klarowanego
  • niewielka cebula
  • garść orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 200 g cukinii
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 350 ml bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • przyprawy: po 2/3 łyżeczki kolendry, curry, soli i imbiru
  • 80 ml mleka kokosowego
  • do podania: posiekana natka, chilli, ryż jaśminowy

 

W garnku rozpuścić masło i na niewielkim ogniu zeszklić posiekaną cebulę. W międzyczasie ugotować na sypko ryż oraz uprażyć orzechy na suchej patelni, aż będą ładnie rumiane.

Po kolei przygotowywać i dodawać do garnka kolejne składniki:

  1. przeciśnięty przez praskę czosnek
  2. obraną i posiekaną na cienkie plasterki marchewkę
  3. pokrojoną w kostkę cukinię
  4. pastę curry
  5. oraz gorący bulion
  6. wszystkie przyprawy

Gotować do miękkości warzyw. Wówczas dodać passatę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z palnika. Do garnka dodać orzechy i wszystko razem zblendować na krem.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Zupa curry z cukinii i z nerkowcami

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Witam! Szukam ostatnio przepisów w typie azjatyckim i tak tu trafiłam. Nigdy jeszcze nie robiłam curry więc pewnie zacznę od czegoś prostszego, ale przepis wygląda pysznie.
    Chciałabym się zapytać natomiast czy kiedykolwiek próbowaliście/robiliście kurczaka curry na mleku kokosowym z daktylami? Kiedyś jadłam takie curry koło Częstochowy i było niesamowicie pyszne, ale nie udało mi się zdobyć przepisu i szukam go od kilku lat, odkąd zaczęłam chętniej gotować

    1. Nie robiłam takiego curry i szczerze mówiąc jeżdżąc po Azji tez nigdy się z takim nie spotkałam. Natomiast stanowczo czuję się zainspirowana. Pokombinuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami