
Autor Wysmakowane 25 listopada 2020
Zupa dyniowa z pomarańczą. To pierwszy przepis na blogu, który nie jest mój. I wykonanie też nie moje. To cudowny przepis mojej mamy, którym zgodziła się podzielić. Bierzcie i korzystajcie po zupa jest absolutnie cudowna. Pięknie pomarańczowa, lekko pikantna. Przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie. Nic, tylko robić, póki sezon na dynię trwa w najlepsze. Bardzo Wam polecam.
Pestki dyni możecie ususzyć Jak suszyć pestki dyni, a z pozostałej dyni zrobić na przykład tą rewelacyjną Roladę lub przepyszne Naleśniki dyniowe
Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą
- mała włoszczyzna (bez pora)
- 1 większy/ 2 mniejsze ziemniaki
- dynia (2 razy więcej niż pozostałych warzyw)
- pół pomarańczy
- przyprawy: po pół łyżeczki imbiru, czosnku, soli i ostrej papryki
- ok. 200 ml przecieru z pomidorów
- do podania: świeża natka, oliwa z pestek dyni
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka. Dodać skórkę startą z połówki pomarańczy i wszystkie przyprawy. Zalać wodą do przykrycia i ugotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Zagotować i zestawić z palnika. Zmiksować na gładki mus. Rozłożyć na talerze. Skropić oliwą i posypać posiekaną natką.