Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa jarzynowa z ziemniakami i brokułem

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pożywna zupa jarzynowa z ziemniakami i brokułem, na tyle sycąca, że z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Paradoksalnie najbardziej lubię ją latem, w gorące dni, kiedy długie stanie przy garnkach w kuchni jest ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę. Czasem robię po prostu duży gar już w piątek i w weekend zajadamy tylko delikatnie podgrzaną. Dzięki temu cały weekend mamy dla siebie, na hasanie z dzieciakami 🙂 Do zupy możecie dodać też dowolne inne warzywa, którymi dysponujecie lub na które po prostu macie ochotę. U mnie wylądował m.in. seler, por i marchewki, ale jeśli chcecie możecie wzbogacić jarzynową mieszankę o cukinię czy kalafiora. Bazą do zupy jest bulion. U mnie jak domowy, który zawsze mam gotowy pod ręką (raz na jakiś czas gotuję dużo bulionu i mrożę w mniejszych pojemniczkach).

Zupa jarzynowa z ziemniakami i brokułem

  • pół brokuła
  • 2 spore ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 niewielki por
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek, 2 liście laurowe
  • świeże zioła do dekoracji, np. tymianek, oregano lub natka

Brokuł umyć i porozdzielać na drobne różyczki. Ziemniaki, selera, marchewkę i pietruszkę obrać , umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić na cienkie półplasterki.

W szerokim garnku roztopić masło z olejem i zeszklić cebulę. Dodać pora, selera, marchewkę i ziemniaki. Co chwila mieszając, smażyć kilka minut na średniej mocy. Zalać gorącym bulionem i dodać listki laurowe. Delikatnie doprawić. Gotować około 10 minut. Na koniec dodać brokuła i gotować jeszcze ok 1 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Spróbować i doprawić wedle uznania. Przed podaniem obsypać świeżymi ziołami.

zupa jarzynowa z ziemniakami i brokułem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g