Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa kalafiorowa z curry

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zupa kalafiorowa w zupełnie innej, „żółtej” odsłonie. Dodatek curry sprawia, że zupa nabiera pięknego koloru, a smak kalafiora jest bardzo ciekawie, lekko orientalnie podkręcony. Jeśli macie gotowy bulion, to przygotowanie zupy nie zajmie więcej niż 25 minut, czyli tyle, by zdążyły ugotować się ziemniaki.

Zapraszam też do przetestowania pozostałych zup kalafiorowych (wszystkie dostępne pod tag: KALAFIOR), w tym m.in. zupy kalafiorowej z pieczonym czosnkiem.

Zupa kalafiorowa z curry

  • 4 ziemniaki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • pół kalafiora
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • kawałek pora
  • 2/3  łyżeczki curry
  • sól – do smaku
  • pieprz biały – do smaku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zagrzać bulion, dodać ziemniaki i gotować. Marchewki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Kalafiora umyć i rozdzielić na małe różyczki. Rozgrzać na patelni masło klarowane, dodać marchewkę i  kalafiora. Chwilę smażyć do zarumienienia. Posiekać drobno por i dodać na patelnię. Wymieszać i chwilę razem smażyć. Warzywa z patelni przełożyć do garnka z bulionem i ziemniakami.  Posolić i doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gotować do miękkości ziemniaków i marchewki. Po rozłożeniu na talerze posypać koperkiem

zupa kalafiorowa z curry

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

A na deser… przygotuj  ekspresowe ciasto! 40 przepysznych ciast do zrobienia w chwilę znajdziesz tutaj: Szybkie ciasto

przepis na szybkie ciasto

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami