
Autor Wysmakowane 16 listopada 2020
Zupa kalafiorowa w zupełnie innej, „żółtej” odsłonie. Dodatek curry sprawia, że zupa nabiera pięknego koloru, a smak kalafiora jest bardzo ciekawie, lekko orientalnie podkręcony. Jeśli macie gotowy bulion, to przygotowanie zupy nie zajmie więcej niż 25 minut, czyli tyle, by zdążyły ugotować się ziemniaki.
Zapraszam też do przetestowania pozostałych zup kalafiorowych (wszystkie dostępne pod tag: KALAFIOR), w tym m.in. zupy kalafiorowej z pieczonym czosnkiem.
Zupa kalafiorowa z curry
- 4 ziemniaki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- pół kalafiora
- łyżka masła klarowanego lub oliwy
- kawałek pora
- 2/3 łyżeczki curry
- sól – do smaku
- pieprz biały – do smaku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
- łyżka posiekanego koperku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zagrzać bulion, dodać ziemniaki i gotować. Marchewki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Kalafiora umyć i rozdzielić na małe różyczki. Rozgrzać na patelni masło klarowane, dodać marchewkę i kalafiora. Chwilę smażyć do zarumienienia. Posiekać drobno por i dodać na patelnię. Wymieszać i chwilę razem smażyć. Warzywa z patelni przełożyć do garnka z bulionem i ziemniakami. Posolić i doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gotować do miękkości ziemniaków i marchewki. Po rozłożeniu na talerze posypać koperkiem
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
A na deser… przygotuj ekspresowe ciasto! 40 przepysznych ciast do zrobienia w chwilę znajdziesz tutaj: Szybkie ciasto