Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa krem z bobu z miętą i migdałami

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zupa krem z bobu to moje tegoroczne odkrycie WOW. Połączenie smaków bobu i pora z miętą i migdałami jest lekkie, odświeżające i zaskakująco pycha. Zupa najlepiej smakuje tylko lekko podgrzana obsypana jeszcze gorącymi migdałami, prosto z patelni. Choć jeśli macie ochotę możecie ją równie dobrze spakować w pojemniczek, zabrać ze sobą do pracy i zajadać nawet na zimno. Też sprawdzi się znakomicie.

Zupa krem z bobu z miętą i migdałami

  • 350 g bobu
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • por
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 cebula
  • 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego.
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • garść płatków migdałów
  • listki mięty z około ¼ doniczki
  • 3 kleksy śmietany (opcjonalnie)

Bób opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać łyżeczkę soli i cukier. Wymieszać i gotować ok 15 – 20 minut (w zależności od bobu). Wykorzystać czas gotowania się bobu na przygotowanie pozostałych składników. Pora przekroić wzdłuż na pół, umyć i posiekać na cienkie półplasterki (tylko białą i jasnozieloną część). Ziemniaki, szalotki i cebulę posiekać w kostkę. Czosnek posiekać drobno.

W sporym garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać pora i smażyć razem 3 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 3 minuty. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować aż będą miękkie. W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów do zarumienienia.

Zupę zestawić z ognia. Dodać obrany bób i miętę (trochę zostawić do dekoracji). Razem zmiksować na gładki krem. Nakładać na talerze i dekorować śmietaną, pozostałym bobem, miętą i migdałami.

zupa krem z bobu

Więcej inspiracji na pyszne zupy tutaj: Wysmakowane zupy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g