
Autor Wysmakowane 23 sierpnia 2019
Delikatna, orzeźwiająca zupa krem z cukinii i mięty z orzechową nutką. Do tego wykończenie posmakiem pestek dyni i uwierzcie mi, że ten smak zostanie z Wami na długo. Zupa jest przepyszna. Lekka, odświeżająca, bardzo oryginalna. Zdecydowanie inna niż wszystkie.
Cukinii nie trzeba obierać. Wystarczy ją dokładnie umyć i pokroić razem ze skórką. Całość szykuje się szybko i bezproblemowo. Po kolei szykujemy następne składniki i sukcesywnie dorzucamy je do gara. Dzięki czemu całość przygotowań nie powinna zająć więcej niż jakieś 25 minut. Z podanej ilości wychodzą mniej więcej 4 porcje zupy.
… a jakbyście przypadkiem mieli za dużo cukinii to polecam zrobić na deser jeszcze to proste, szybkie, idealnie wilgotne ciasto z cukinii!
Zupa krem z cukinii i mięty z orzechową nutką
- ok 75 g nerkowców
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 spore ząbki czosnku
- duży ziemniak
- 500 ml bulionu warzywnego
- 600 g cukinii
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól i świeżo zmielony pieprz
- do podania: olej z pestek dyni, pestki dyni, listki świeżej mięty
Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w niewielką kostkę i zeszklić w większym garnku na oliwie. Obrać ząbki czosnku i ziemniaka. Czosnek drobno posiekać. Dodać do garnka. Ziemniaka pokroić w małą kostkę i również dodać do garnka. Wymieszać i smażyć razem ok 3 minuty, co jakiś czas mieszając, po czym zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 10 minut). W tym czasie cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, gdy ziemniaki będą już miękkie. Gotować razem jeszcze 4 minuty. Nerkowce zblendować razem z wodą, w której się moczyły, na gładki mus. Dodać do zupy razem z posiekanymi listkami mięty. Wszystko razem zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać oprószone świeżym pieprzem, skropione oliwą i posypane pestkami dyni i listkami mięty.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
5 Responses
Zupy krem to moja słabość. Z cukinii robię w sezonie często, ale ten dodatek mięty tak mnie zaintrygował, że już wiem co będzie dzisiaj na obiad :*
pysznie! orzechowa nuta i mięta z cukinią brzmią jak bardzo pyszne i udane połączenie 🙂 kremy z warzyw o tej porze smakują najlepiej ♥
Nie jadłam jeszcze takiej zupki ❤️zapowiada się wspaniała uczta dla moich kubków smakowych ?
Bardzo ciekawa i z pewnością dzięki mięcie orzeźwiająca. Idealna na takie upalnie dni 🙂
Pyszności! Mam na nią wielką ochotę ( pomijając nerkowce…)