Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa krem z cukinii – prosty przepis

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zupa krem z cukinii. Po wariacji z kremem z cukinii z dużym dodatkiem mięty, przyszedł czas na klasyk. Prosty, podstawowy przepis na zupę krem z cukinii. Prosto, smacznie i bardzo szybko. Jeśli macie ochotę, to smak zupy można cudownie podkręcić dodatkiem olejem z pestek dyni i (w wersji sztos) tymiankiem cytrynowym. Jeśli jeszcze go nie znacie, to zdecydowanie polecam upolować przy najbliższej okazji. Jednak nawet bez tych dodatków zupa smakuje wyśmienicie.

 

Zupa krem z cukinii

  • 500 g zielonej cukinii (ok. 1,5 niewielkiej lub pól dużej)
  • po 2/3 łyżki masła klarowanego i oliwy do smażenia
  • pół cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • ziemniak
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki śmietanki 180 lub 30%
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatułowej
  • opcjonalne dodatki: olej z pestek dyni (ewentualnie oliwa extra virgin), świeży tymianek (najlepiej cytrynowy)

Cukinię umyć, osuszyć i odstawić, by lekko puściła sok. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie obrać i posiekać czosnek. Dodać do cebuli. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaka. Dodać do garnka razem z cukinią. Wymieszać i smażyć 4 minuty, co jakiś czas mieszając, by cukinia nie przywarła do dna. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować ok. 12 minut do miękkości warzyw. Podczas gotowania zupy, rozgrzać suchą patelnię i uprażyć pestki dyni. Gdy warzywa będą już miękkie, garnek zdjąć z ognia i dodać śmietankę. Zupę zmiksować je na krem. Nie musi być bardzo dokładnie. Doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem. Ponownie krótko zmiksować. Po nałożeniu na talerze posypać pestkami dyni, skropić olejem z pestek dyni (lub oliwą) i obsypać tymiankiem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Zupa krem z cukinii - prosty przepis

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g