Autor Wysmakowane 16 września 2020
Zupa krem z cukinii. Po wariacji z kremem z cukinii z dużym dodatkiem mięty, przyszedł czas na klasyk. Prosty, podstawowy przepis na zupę krem z cukinii. Prosto, smacznie i bardzo szybko. Jeśli macie ochotę, to smak zupy można cudownie podkręcić dodatkiem olejem z pestek dyni i (w wersji sztos) tymiankiem cytrynowym. Jeśli jeszcze go nie znacie, to zdecydowanie polecam upolować przy najbliższej okazji. Jednak nawet bez tych dodatków zupa smakuje wyśmienicie.
Zupa krem z cukinii
- 500 g zielonej cukinii (ok. 1,5 niewielkiej lub pól dużej)
- po 2/3 łyżki masła klarowanego i oliwy do smażenia
- pół cebuli
- duży ząbek czosnku
- ziemniak
- 400 ml bulionu warzywnego
- garść pestek dyni
- 2 łyżki śmietanki 180 lub 30%
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatułowej
- opcjonalne dodatki: olej z pestek dyni (ewentualnie oliwa extra virgin), świeży tymianek (najlepiej cytrynowy)
Cukinię umyć, osuszyć i odstawić, by lekko puściła sok. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie obrać i posiekać czosnek. Dodać do cebuli. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaka. Dodać do garnka razem z cukinią. Wymieszać i smażyć 4 minuty, co jakiś czas mieszając, by cukinia nie przywarła do dna. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować ok. 12 minut do miękkości warzyw. Podczas gotowania zupy, rozgrzać suchą patelnię i uprażyć pestki dyni. Gdy warzywa będą już miękkie, garnek zdjąć z ognia i dodać śmietankę. Zupę zmiksować je na krem. Nie musi być bardzo dokładnie. Doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem. Ponownie krótko zmiksować. Po nałożeniu na talerze posypać pestkami dyni, skropić olejem z pestek dyni (lub oliwą) i obsypać tymiankiem.