Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa krem z dyni z pomarańczą

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kremowe zupy z dyni uwielbiam i maniakalnie testuję w różnych wariacjach smakowych, kombinując z składnikami, proporcjami i dodatkami. Są takie jesienne, rozgrzewające i nastrajające optymistycznie przez swój piękny kolor. A odrobina optymizmu, zwłaszcza w takie szare, deszczowe, ponure dni jak teraz, nikomu jeszcze nie zaszkodziła. 🙂

Zupa krem z dyni z pomarańczą i kardamonem to już (a może dopiero) trzecia zupa krem z dyni, która wyszła tak pyszna, że po prostu musiała znaleźć się na blogu. Aromatyczna (kardamon i olej dyniowy), lekko słodka (dodatek miodu i pomarańczy), a jednocześnie pikantna (chilli). Fantastyczne doznania smakowe, które aż ciężko opisać. Jak zobaczyłam przepis na tą zupę na stronie Kamis, to było dla mnie jasne, że to będzie królowa tej jesieni na moim stole. I tak właśnie jest! Zupę spokojnie można zrobić też z surowej dyni. Wówczas po podsmażeniu marchewki z cebulą, dodajcie surową dynię pokrojoną w mała kostkę. Smażyć kilka minut i dopiero wówczas dodać pomarańczę i przyprawy. Po zalaniu bulionem gotować tak długo, aż marchewki i dynia będą miękkie. Reszta już jak w przepisie poniżej.

Zupa krem z dyni z pomarańczą

  • 400 g pieczonego puree z dyni (lub 700 g surowej dyni)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe pomarańcze lub jedna duża
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka kardamonu
  • chilli – do smaku (dałam ok 1/3 łyżeczki)
  • 400 ml bulionu warzywnego (lub więcej jeśli wolicie rzadsze zupy)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • pełna łyżka miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju dyniowego

Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić drobno. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć marchewkę przez kilka minut. Następnie dodać cebulę i smażyć często mieszając. W tym czasie z skórki pomarańczy zeskrobać cienkie paseczki do dekoracji. Pomarańczę obrać i wyfiletować (usunąć białe błonki) pomarańcze..

Pomarańcze dodać do garnka. Doprawić kardamonem. Chwilę smażyć i zalać bulionem. Gotować ok 5 minut, aż marchewka będzie miękka. Wówczas do zupy dodać puree z dyni (z surową dynią postępować jak w opisie nad przepisem). Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni.

Po zagotowaniu, ganek zdjąć z palnika. Doprawić chilli i zblendować na gładki krem. Dobrze jest przetrzeć zupę przez sito dla uzyskania jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Dodać miód. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze chilli.

Podawać skropione olejem dyniowym, posypane uprażonymi pestkami dyni i udekorowane paseczkami skórki pomarańczowej.

Zupa krem z dyni z pomarańcząKremowa zupa z dyni z pomarańczą

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Post powstał we współpracy z KAMIS

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Wow! Brzmi fantastycznie! Słodko – pikantnie. To musi być to. Koniecznie muszę spróbować. Zwłaszcza że za Twoją radą narobiłam się w tym roku puree dyniowego 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami