Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa porowa z serem pleśniowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjna zupa porowa z serem pleśniowym, którego dodatek sprawia, że zupa jest tak wyjątkowa i intensywna w smaku. Całość podkręca jeszcze ostrość chilli (ilość regulujecie w zależności od ostrości chilli i od własnych upodobań) i posmak tymianku. Jeśli tylko macie dostęp, to polecam wykorzystać w tym daniu tymianek cytrynowy, ale nie jest to konieczne.

Zapraszam Was serdecznie do skosztowania też pozostałych zup kremów. Taka micha pełna ciepłej zupy, to idealny sposób na rozgrzanie, w coraz to zimniejsze dni.

 

Zupa porowa z serem pleśniowym

  • 3 średnie pory
  • 2 łyżki masła
  • 3 ziemniaki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • po 2 szczypty gałki muszkatołowej i chilli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • odrobina świeżego tymianku do podania
  • 1 papryczka chilli
  • 80 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

Pory dokładnie umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Masło rozgrzać w rondelku z grubym dnem. Włożyć pory i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać do garnka, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa zalać bulionem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i dusić do miękkości ziemniaków.

W tym czasie rozgrzać suchą patelnię i uprażyć ziarna słonecznika, aż zaczną się lekko rumienić. Tymianek umyć i oderwać listki, papryczkę chilli drobno posiekać, ser pleśniowy pokruszyć.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, garnek zestawić z palnika. Dodać ser pleśniowy (część zostawić do dekoracji) i zmiksować zupę na krem. Rozłożyć na dwa talerze. Ozdobić resztą sera, słonecznikiem, chilli i tymiankiem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Zupa porowa z serem pleśniowym

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami