Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Ristretto, czyli „mini espresso”. Co to za rodzaj kawy i jak go przyrządzić?

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

 REKLAMA/ wpis reklamodawcy

Kawa ristretto często określana jest mianem „mini espresso”. Warto jednak zauważyć, że jest to dość popularny i szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez miłośników i smakoszy tego napoju. Pijąc ristretto, można wychwycić dosłownie wszystkie nuty smakowe oraz poczuć wyjątkowy aromat. Czym więc jest ten rodzaj kawy i w jaki sposób można go przyrządzić?

Czym jest kawa ristretto?

Ristretto to nazwa nawiązująca do włoskiego słowa, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „ograniczony”. W praktyce ristretto jest mniejszą wersją uwielbianego espresso. Ten rodzaj kawy wyróżnia się jednak wyjątkowo skondensowanym smakiem i dość dużą ilością kofeiny. Wbrew powszechnym przekonaniom, ristretto nie jest mocniejsze od espresso, aczkolwiek równie szybko pobudza i dodaje energii. Kawa ta jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie mocne doznania smakowe oraz aromatyczność. Ristretto wyróżnia się także ciemnobrązową barwą oraz nieco jaśniejszą pianką na powierzchni.

Ristretto a espresso — największe różnice

Ristretto a espresso to dwa popularne rodzaje kaw, które rozróżniane są głównie ze względu na ich rozmiar. Ristretto faktycznie jest miniaturową wersją espresso. Jednak różni się od niego także smakiem. Kawa ta nie jest tak gorzka i kwaśna, co uwarunkowane jest nieco mniejszą ilością kofeiny. Główna różnica tkwi także w sposobie zaparzania obu napojów.

Z jakich odmian kaw zaparza się ristretto?

Ristretto można zaparzyć z wielu odmian ziaren kawy. Jednakże najczęściej wykorzystuje się popularne odmiany takie jak np. arabica czy robusta. To właśnie one sprawiają, że w ristretto można wyczuć delikatny posmak czekolady i orzechów. Wielu baristów eksperymentuje z ziarnami kawy z różnych krajów i regionów. Dzięki temu tworzą oni niepowtarzalne kompozycje smakowe. Szeroki wybór kaw z różnych krajów, z których przyrządzisz doskonałe ristretto, znajdziesz na Coffeedesk.pl.

Jak zaparzyć kawę ristretto?

Kawę ristretto patrzy się z wykorzystaniem mniejszej ilości wody niż w przypadku espresso. Ponadto sam czas parzenia jest znacznie krótszy. Parzenie ristretto powinno odbywać się w następujący sposób:

  • przygotowanie naparu kawy w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce — wykorzystuje się około 7 gramów kawy i 15-20 mililitrów wody;
  • zaparzanie nie powinno być dłuższe niż około 15 sekund — można spotkać się z przepisami, które postulują parzenie przez 30 sekund, jednak w tym wypadku kawa może nabrać zbyt wiele goryczki.

Tradycyjnie ristretto powinno być pite bez dodatku mleka. Zaleca się, by przed samym serwowaniem ristretto lekko podgrzać filiżanki, co ma pomóc w wydobyciu jeszcze głębszego smaku.

Ristretto, czyli "mini espresso". Co to za rodzaj kawy i jak go przyrządzić?
ZDJĘCIE REKLAMODAWCY

 REKLAMA/ wpis reklamodawcy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami