Autor Wysmakowane 20 października 2017
Kostkom mówimy nie! Jak zrobić bulion domowy? Mimo, że to trochę czasochłonne, to zdecydowanie warto! Bo – wiadomo – domowy bulion najlepszy i smakowo i zdrowotnie. Bulion jest podstawową bazą do naprawdę udanych zup (dział ZUPY), sosów (np. pieprzowy do mięs) czy risotta (np. pomidorowe z kozim serem). Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu. Ja gotuję zawsze pełen gar, rozdzielam do pojemniczków i siup do zamrażarki.
W zależności od potrzeb i preferencji można przygotować różne buliony na różnych warzywach, mięsach czy nawet grzybach. Poniżej przedstawiam dwa najczęściej gotowane przeze mnie, bo i najbardziej uniwersalne: czysto warzywny i z kurczaka, z rodzajem i proporcjami składników, z których moim zdaniem oba typy wychodzą najlepsze.
JAK ZROBIĆ BULION Z KURCZAKA
- co najmniej ćwiartka kurczaka i kawałek innego, tłustszego mięsa
- włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
- kilka gałązek natki
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki soli
- dodatki opcjonalne: kawałek kapusty, łodyga selera naciowego, 3 suszone grzybki, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
Mięso umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.
Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Wówczas dodać liście laurowe, zioła, ziele angielskie i sól. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny (optymalnie 3,5 – 4 godziny) by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.
JAK ZROBIĆ BULION WARZYWNY
- włoszczyzna: 2 duże marchewka, 2 pietruszki, niewielki por, mała cebula
- łodyga selera naciowego
- ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone grzybki (opcjonalnie)
- kilka gałązek natki
- 3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki soli
Marchewkę, pietruszkę, por i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie składniki włożyć do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 60 – 90 minut by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
29 Responses
Korzystam z tej receptury od Ciebie od lat. Niezawodna 🙂
Super, niby to oczywiste, ale już jakiś czas zabieram się do sprawdzenia jak jest z tym bulionem właściwie… a czy do warzywnego nie dodajemy żadnej oliwy / oleju?
Tym razem nie dla mnie, ale poszperam w poszukiwaniu innych przepisów 🙂
Uwielbiam takie buliony. Staram się unikać w zupach kostek, choć przyznam szczerze, że czasem sięgam po kostkę. Osobiście lubię też dokładać do zupy wołowinę, która dodaje lepszego smaku, wywar jest dużo smaczniejszy.
Wodą zalewamy tylko tyle aby przykryć składniki tak ?
Dokładnie tak. Nie wlewaj za dużo wody żeby bulion był wystarczająco esencjonalny.
już myślałam, że będziesz pisać tylko o mięsnym, a tutaj niespodzianka – bulion warzywny <3
Super przepis. Stosuję dokładnie te same kroki. Uwielbiam dodać so bulionu wlaśnię kapustę.
Biegnę przeczytać przepis na biszkopt ?
Trochę bałabym się aż dwóch ząbków czosnku.
Monika na koniec bulion przecedzasz i te ząbki i tak wyrzucasz. Tylko nadają naturalny posmak podczas gotowania.
Baza to podstawa. I o ile lepsze od tych ohydnych kostek rosołowych
Dokładnie tak 🙂
Super, uwielbiam buliony, rosołki itp !
Suszone grzyby robią robotę w bulionie warzywnym. Jak nie mam to dodaję trochę sosu sojowego albo miso 🙂
uwielbiam z miso!
Ja przeważnie robię bulion z mieszanki mięs – kurczaka, indyka, kaczki – smak niezapomniany, a i sam rosołek tłustszy
Super! Dobrze dodać kawałki różnych mięs. Wołowina u mnie najczęściej. Tylko, że np kaczka już nadaje dość specyficzny smak i nie pasuje później uniwersalnie do wszystkich potraw. A taki był zamysł tego wpisu 😉
Świetne rady 🙂 Wychodzi na to, że mój bulion jest poprawnie robiony 😉
Jak mam czas to taki właśnie bulion robię a jak czasu brak a tak dosyć często jest to kupuje taki bez chemii itp. koncentrat bulionu z krakusa, jest aromatyczny i smakuje jak domowy.
Ciekawe, ale myślę że czytając to mogę śmiało stwierdzić, że robię bulion prawidłowo 😉
Uwielbiam taki domowy bulion. Przypomina mi moje dzieciństwo. babcia zawsze gotowała taki aromatyczny, który później służył nam jako baza do innych potraw. 🙂
Dokładnie tak. Bulion to nie tylko do zup 🙂
Robię podobnie, dodaję jeszcze lubczyk 🙂
Lubczyk jak najbardziej do rosołku pasuje 🙂 Dzięki za podzielenie się pomysłem!
mam to samo co 'Anna Fit’, też zapisuję, wydrukuję i będe z niego korzystać
Niestety smak bulionu w dużej mierze zależy od jakości składników… na”swoich warzywach” bez cudowania i niemalże „od niechcenia” wychodzi esencjonalny i aromatyczny… ale przyznaję, nie pomyślałam o mrożeniu go – a to rzeczywiście skraca czas przygotowania potraw, których jest składnikiem!
Joanna z własnych warzyw to wersja idealna! Niestety mało kto ma taki luksus i tym bardziej trzeba podciągać smak dodatkami i doprawieniem
O rany, jak to dobrze że do Ciebie trafiłam! Przyznaję się bez bicia, że nie potrafię zrobić bulionu. Jak już się do tego zabieram, z reguły wychodzi mi coś, co nie ma żadnego smaku. Dlatego niestety często chodzę na skróty i sięgam po gotowe kostki :/ Super, że podałaś przepis na bulion warzywny! Właśnie go drukuję i będę próbować 😀
Świetnie! Wobec tego też bardzo się cieszę że do mnie trafiłaś. Mam nadzieje ze ten bulion spełni oczekiwania 🙂