fbpx

Sekret udanej zupy czyli jak zrobić bulion

blog

Kostkom mówimy nie! Jak zrobić bulion domowy? Mimo, że to trochę czasochłonne, to zdecydowanie warto! Bo – wiadomo – domowy bulion najlepszy i smakowo i zdrowotnie. Bulion jest podstawową bazą do naprawdę udanych zup (dział ZUPY), sosów (np. pieprzowy do mięs) czy risotta (np. pomidorowe z kozim serem). Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu. Ja gotuję zawsze pełen gar, rozdzielam do pojemniczków i siup do zamrażarki.

W zależności od potrzeb i preferencji można przygotować różne buliony na różnych warzywach, mięsach czy nawet grzybach. Poniżej przedstawiam dwa najczęściej gotowane przeze mnie, bo i najbardziej uniwersalne: czysto warzywny i z kurczaka, z rodzajem i proporcjami składników, z których moim zdaniem oba typy wychodzą najlepsze.

JAK ZROBIĆ BULION Z KURCZAKA

  • co najmniej ćwiartka kurczaka i kawałek innego, tłustszego mięsa
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
  • kilka gałązek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • dodatki opcjonalne: kawałek kapusty, łodyga selera naciowego, 3 suszone grzybki, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu

Mięso umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Wówczas dodać liście laurowe, zioła, ziele angielskie i sól. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny (optymalnie 3,5 – 4 godziny) by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.

 

JAK ZROBIĆ BULION WARZYWNY

  • włoszczyzna: 2 duże marchewka, 2 pietruszki, niewielki por, mała cebula
  • łodyga selera naciowego
  • ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli

Marchewkę, pietruszkę, por i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie składniki włożyć do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 60 – 90 minut by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.

jak zrobić bulion domowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
jak zrobić bulion
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

29 komentarzy

  • Danka 4 marca 2020 o 10:28 Odpowiedz

    Korzystam z tej receptury od Ciebie od lat. Niezawodna 🙂

  • Ewa 22 grudnia 2017 o 11:47 Odpowiedz

    Super, niby to oczywiste, ale już jakiś czas zabieram się do sprawdzenia jak jest z tym bulionem właściwie… a czy do warzywnego nie dodajemy żadnej oliwy / oleju?

  • Magda 21 grudnia 2017 o 19:45 Odpowiedz

    Tym razem nie dla mnie, ale poszperam w poszukiwaniu innych przepisów 🙂

  • Katarzyna 21 grudnia 2017 o 19:45 Odpowiedz

    Uwielbiam takie buliony. Staram się unikać w zupach kostek, choć przyznam szczerze, że czasem sięgam po kostkę. Osobiście lubię też dokładać do zupy wołowinę, która dodaje lepszego smaku, wywar jest dużo smaczniejszy.

  • Adi 11 grudnia 2017 o 13:13 Odpowiedz

    Wodą zalewamy tylko tyle aby przykryć składniki tak ?

    • Wysmakowane 11 grudnia 2017 o 19:35 Odpowiedz

      Dokładnie tak. Nie wlewaj za dużo wody żeby bulion był wystarczająco esencjonalny.

  • Daria 9 listopada 2017 o 22:22 Odpowiedz

    już myślałam, że będziesz pisać tylko o mięsnym, a tutaj niespodzianka – bulion warzywny <3

  • Karolina | Odnova 3 listopada 2017 o 22:18 Odpowiedz

    Super przepis. Stosuję dokładnie te same kroki. Uwielbiam dodać so bulionu wlaśnię kapustę.
    Biegnę przeczytać przepis na biszkopt 😉

  • Monika Kilijańska 2 listopada 2017 o 18:15 Odpowiedz

    Trochę bałabym się aż dwóch ząbków czosnku.

    • Wysmakowane 2 listopada 2017 o 19:55 Odpowiedz

      Monika na koniec bulion przecedzasz i te ząbki i tak wyrzucasz. Tylko nadają naturalny posmak podczas gotowania.

  • Małgorzata Hert 2 listopada 2017 o 17:50 Odpowiedz

    Baza to podstawa. I o ile lepsze od tych ohydnych kostek rosołowych

    • Wysmakowane 2 listopada 2017 o 19:55 Odpowiedz

      Dokładnie tak 🙂

  • Jull Krajewska 26 października 2017 o 22:08 Odpowiedz

    Super, uwielbiam buliony, rosołki itp !

  • Magda 26 października 2017 o 21:01 Odpowiedz

    Suszone grzyby robią robotę w bulionie warzywnym. Jak nie mam to dodaję trochę sosu sojowego albo miso 🙂

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:51 Odpowiedz

      uwielbiam z miso!

  • Młodzi na dorobku 26 października 2017 o 12:16 Odpowiedz

    Ja przeważnie robię bulion z mieszanki mięs – kurczaka, indyka, kaczki – smak niezapomniany, a i sam rosołek tłustszy

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:51 Odpowiedz

      Super! Dobrze dodać kawałki różnych mięs. Wołowina u mnie najczęściej. Tylko, że np kaczka już nadaje dość specyficzny smak i nie pasuje później uniwersalnie do wszystkich potraw. A taki był zamysł tego wpisu 😉

  • Katarzyna 26 października 2017 o 11:18 Odpowiedz

    Świetne rady 🙂 Wychodzi na to, że mój bulion jest poprawnie robiony 😉

  • jolka 24 października 2017 o 11:57 Odpowiedz

    Jak mam czas to taki właśnie bulion robię a jak czasu brak a tak dosyć często jest to kupuje taki bez chemii itp. koncentrat bulionu z krakusa, jest aromatyczny i smakuje jak domowy.

  • inga 22 października 2017 o 18:04 Odpowiedz

    Ciekawe, ale myślę że czytając to mogę śmiało stwierdzić, że robię bulion prawidłowo 😉

  • Sylwia 22 października 2017 o 17:18 Odpowiedz

    Uwielbiam taki domowy bulion. Przypomina mi moje dzieciństwo. babcia zawsze gotowała taki aromatyczny, który później służył nam jako baza do innych potraw. 🙂

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:48 Odpowiedz

      Dokładnie tak. Bulion to nie tylko do zup 🙂

  • Magda 22 października 2017 o 17:08 Odpowiedz

    Robię podobnie, dodaję jeszcze lubczyk 🙂

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:47 Odpowiedz

      Lubczyk jak najbardziej do rosołku pasuje 🙂 Dzięki za podzielenie się pomysłem!

  • Monika 22 października 2017 o 15:34 Odpowiedz

    mam to samo co ‚Anna Fit’, też zapisuję, wydrukuję i będe z niego korzystać

  • joanna 21 października 2017 o 19:38 Odpowiedz

    Niestety smak bulionu w dużej mierze zależy od jakości składników… na”swoich warzywach” bez cudowania i niemalże „od niechcenia” wychodzi esencjonalny i aromatyczny… ale przyznaję, nie pomyślałam o mrożeniu go – a to rzeczywiście skraca czas przygotowania potraw, których jest składnikiem!

    • Wysmakowane 22 października 2017 o 15:32 Odpowiedz

      Joanna z własnych warzyw to wersja idealna! Niestety mało kto ma taki luksus i tym bardziej trzeba podciągać smak dodatkami i doprawieniem

  • Anna Fit 21 października 2017 o 15:27 Odpowiedz

    O rany, jak to dobrze że do Ciebie trafiłam! Przyznaję się bez bicia, że nie potrafię zrobić bulionu. Jak już się do tego zabieram, z reguły wychodzi mi coś, co nie ma żadnego smaku. Dlatego niestety często chodzę na skróty i sięgam po gotowe kostki :/ Super, że podałaś przepis na bulion warzywny! Właśnie go drukuję i będę próbować 😀

    • Wysmakowane 21 października 2017 o 15:48 Odpowiedz

      Świetnie! Wobec tego też bardzo się cieszę że do mnie trafiłaś. Mam nadzieje ze ten bulion spełni oczekiwania 🙂

MENU