Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Sekret udanej zupy czyli jak zrobić bulion

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kostkom mówimy nie! Jak zrobić bulion domowy? Mimo, że to trochę czasochłonne, to zdecydowanie warto! Bo – wiadomo – domowy bulion najlepszy i smakowo i zdrowotnie. Bulion jest podstawową bazą do naprawdę udanych zup (dział ZUPY), sosów (np. pieprzowy do mięs) czy risotta (np. pomidorowe z kozim serem). Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu. Ja gotuję zawsze pełen gar, rozdzielam do pojemniczków i siup do zamrażarki.

W zależności od potrzeb i preferencji można przygotować różne buliony na różnych warzywach, mięsach czy nawet grzybach. Poniżej przedstawiam dwa najczęściej gotowane przeze mnie, bo i najbardziej uniwersalne: czysto warzywny i z kurczaka, z rodzajem i proporcjami składników, z których moim zdaniem oba typy wychodzą najlepsze.

JAK ZROBIĆ BULION Z KURCZAKA

  • co najmniej ćwiartka kurczaka i kawałek innego, tłustszego mięsa
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
  • kilka gałązek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • dodatki opcjonalne: kawałek kapusty, łodyga selera naciowego, 3 suszone grzybki, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu

Mięso umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Wówczas dodać liście laurowe, zioła, ziele angielskie i sól. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny (optymalnie 3,5 – 4 godziny) by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.

 

JAK ZROBIĆ BULION WARZYWNY

  • włoszczyzna: 2 duże marchewka, 2 pietruszki, niewielki por, mała cebula
  • łodyga selera naciowego
  • ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli

Marchewkę, pietruszkę, por i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie składniki włożyć do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 60 – 90 minut by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.

jak zrobić bulion domowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

29 odpowiedzi

  1. Super, niby to oczywiste, ale już jakiś czas zabieram się do sprawdzenia jak jest z tym bulionem właściwie… a czy do warzywnego nie dodajemy żadnej oliwy / oleju?

  2. Uwielbiam takie buliony. Staram się unikać w zupach kostek, choć przyznam szczerze, że czasem sięgam po kostkę. Osobiście lubię też dokładać do zupy wołowinę, która dodaje lepszego smaku, wywar jest dużo smaczniejszy.

    1. Monika na koniec bulion przecedzasz i te ząbki i tak wyrzucasz. Tylko nadają naturalny posmak podczas gotowania.

    1. Super! Dobrze dodać kawałki różnych mięs. Wołowina u mnie najczęściej. Tylko, że np kaczka już nadaje dość specyficzny smak i nie pasuje później uniwersalnie do wszystkich potraw. A taki był zamysł tego wpisu 😉

  3. Jak mam czas to taki właśnie bulion robię a jak czasu brak a tak dosyć często jest to kupuje taki bez chemii itp. koncentrat bulionu z krakusa, jest aromatyczny i smakuje jak domowy.

  4. Uwielbiam taki domowy bulion. Przypomina mi moje dzieciństwo. babcia zawsze gotowała taki aromatyczny, który później służył nam jako baza do innych potraw. 🙂

  5. Niestety smak bulionu w dużej mierze zależy od jakości składników… na”swoich warzywach” bez cudowania i niemalże „od niechcenia” wychodzi esencjonalny i aromatyczny… ale przyznaję, nie pomyślałam o mrożeniu go – a to rzeczywiście skraca czas przygotowania potraw, których jest składnikiem!

    1. Joanna z własnych warzyw to wersja idealna! Niestety mało kto ma taki luksus i tym bardziej trzeba podciągać smak dodatkami i doprawieniem

  6. O rany, jak to dobrze że do Ciebie trafiłam! Przyznaję się bez bicia, że nie potrafię zrobić bulionu. Jak już się do tego zabieram, z reguły wychodzi mi coś, co nie ma żadnego smaku. Dlatego niestety często chodzę na skróty i sięgam po gotowe kostki :/ Super, że podałaś przepis na bulion warzywny! Właśnie go drukuję i będę próbować 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami