Przepisy

Więcej

Wydrukuj

6 najlepszych dodatków do owsianki

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMOWY

6 najlepszych dodatków do owsianki

Owsianka jest prawdziwym śniadaniowym przebojem! W nowych, kreatywnych wydaniach zdecydowanie nie przypomina nudnej zupy mlecznej. Z pomocą odpowiednich dodatków można nadać jej charakteru i prozdrowotnych właściwości. Zobacz jak!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To twierdzenie może trącić banałem, ale wiele osób nie przestrzega tej podstawowej zasady. Rano często się spieszymy i nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. I tu naprzeciw oczekiwaniom współczesnych, zabieganych ludzi wychodzi owsianka. Jej przygotowaniem możesz zająć się wieczorem, jeśli nabierzesz wprawy zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Dzięki różnym dodatkom możesz tworzyć codziennie inny posiłek, takie śniadania na pewno Cię nie znudzą. Owsianka jest też posiłkiem zdrowym i bardzo sycącym. Możesz także wziąć ją ze sobą do pracy lub szkoły.

Suszona żurawina

Aby twoja owsianka nabrała jeszcze więcej właściwości korzystnych dla zdrowia, możesz dodać do niej suszone owoce. Żurawina suszona jest prawdziwą bombą witamin i innych, cennych składników. Zawiera bardzo dużo witaminy C, która ma wpływ na odporność, proces starzenia się i neutralizację wolnych rodników. Ten owoc pomaga też utrzymać w zdrowiu drogi moczowe.

Pożywne orzechy

Orzechy będą stanowić składnik, który doda Ci energii i dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli lubisz aromatyczne i lekko chrupiące przekąski, to koniecznie  wypróbuj orzechy laskowe prażone. Dzięki nim Twoja owsianka będzie pełna smaku i składników mineralnych.

Owoce sezonowe

Kolejnym składnikiem, który możesz dodawać do swojej owsianki, są owoce. Jeśli będziesz podążać za sezonowością, to zapewnisz sobie także sporą różnorodność – to bardzo zdrowe! Owoce są najlepszym źródłem wielu witamin i minerałów. Dostarczą Ci także sporej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i pomaga zapobiegać nowotworom. Owoce sezonowe są też zwyczajnie pyszne.

Siemię lniane

Te niepozorne ziarenka kryją  w sobie ogromną moc! Poprawiają pracę jelit, eliminują zaparcia, łagodzą objawy refluksu i nawilżają gardło. Dodatkowo są źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Dlatego zdecydowanie warto dodać je do swojej owsianki. Nasiona mają też delikatny, orzechowy smak. Możesz wybrać także mielone siemię lniane, jednak pamiętaj, że nie nadaje się ono do długotrwałego przechowywania.

Przyprawy

Do swojej owsianki możesz dodać także przypraw, które nie tylko nadadzą jej wyrazistego smaku, ale także pozytywnie wpływają na zdrowie. Do takich składników należy np. cynamon, kurkuma i imbir. Przyprawy mogą wspierać odporność organizmu i poprawiać metabolizm. Działają jak naturalne antybiotyki i usprawniają trawienie. Mogą także być stosowane w profilaktyce różnych chorób – np. cynamon poprawia wrażliwość komórek  na insulinę, przez co może przeciwdziałać cukrzycy.

Kakao

Kakao jest produktem, który kojarzymy raczej ze słodyczami, jednak ciemne, naturalne kakao może być doskonałym dodatkiem do zdrowego posiłku. Jest dobrym źródłem magnezu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej koncentracji. Owsianka z dodatkiem kakao jest też dużo smaczniejsza!

6 najlepszych dodatków do owsianki

WPIS REKLAMOWY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami