
Autor Wysmakowane 26 sierpnia 2022
WPIS REKLAMOWY
6 najlepszych dodatków do owsianki
Owsianka jest prawdziwym śniadaniowym przebojem! W nowych, kreatywnych wydaniach zdecydowanie nie przypomina nudnej zupy mlecznej. Z pomocą odpowiednich dodatków można nadać jej charakteru i prozdrowotnych właściwości. Zobacz jak!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To twierdzenie może trącić banałem, ale wiele osób nie przestrzega tej podstawowej zasady. Rano często się spieszymy i nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. I tu naprzeciw oczekiwaniom współczesnych, zabieganych ludzi wychodzi owsianka. Jej przygotowaniem możesz zająć się wieczorem, jeśli nabierzesz wprawy zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Dzięki różnym dodatkom możesz tworzyć codziennie inny posiłek, takie śniadania na pewno Cię nie znudzą. Owsianka jest też posiłkiem zdrowym i bardzo sycącym. Możesz także wziąć ją ze sobą do pracy lub szkoły.
Suszona żurawina
Aby twoja owsianka nabrała jeszcze więcej właściwości korzystnych dla zdrowia, możesz dodać do niej suszone owoce. Żurawina suszona jest prawdziwą bombą witamin i innych, cennych składników. Zawiera bardzo dużo witaminy C, która ma wpływ na odporność, proces starzenia się i neutralizację wolnych rodników. Ten owoc pomaga też utrzymać w zdrowiu drogi moczowe.
Pożywne orzechy
Orzechy będą stanowić składnik, który doda Ci energii i dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli lubisz aromatyczne i lekko chrupiące przekąski, to koniecznie wypróbuj orzechy laskowe prażone. Dzięki nim Twoja owsianka będzie pełna smaku i składników mineralnych.
Owoce sezonowe
Kolejnym składnikiem, który możesz dodawać do swojej owsianki, są owoce. Jeśli będziesz podążać za sezonowością, to zapewnisz sobie także sporą różnorodność – to bardzo zdrowe! Owoce są najlepszym źródłem wielu witamin i minerałów. Dostarczą Ci także sporej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i pomaga zapobiegać nowotworom. Owoce sezonowe są też zwyczajnie pyszne.
Siemię lniane
Te niepozorne ziarenka kryją w sobie ogromną moc! Poprawiają pracę jelit, eliminują zaparcia, łagodzą objawy refluksu i nawilżają gardło. Dodatkowo są źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Dlatego zdecydowanie warto dodać je do swojej owsianki. Nasiona mają też delikatny, orzechowy smak. Możesz wybrać także mielone siemię lniane, jednak pamiętaj, że nie nadaje się ono do długotrwałego przechowywania.
Przyprawy
Do swojej owsianki możesz dodać także przypraw, które nie tylko nadadzą jej wyrazistego smaku, ale także pozytywnie wpływają na zdrowie. Do takich składników należy np. cynamon, kurkuma i imbir. Przyprawy mogą wspierać odporność organizmu i poprawiać metabolizm. Działają jak naturalne antybiotyki i usprawniają trawienie. Mogą także być stosowane w profilaktyce różnych chorób – np. cynamon poprawia wrażliwość komórek na insulinę, przez co może przeciwdziałać cukrzycy.
Kakao
Kakao jest produktem, który kojarzymy raczej ze słodyczami, jednak ciemne, naturalne kakao może być doskonałym dodatkiem do zdrowego posiłku. Jest dobrym źródłem magnezu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej koncentracji. Owsianka z dodatkiem kakao jest też dużo smaczniejsza!
