Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Jak zrobić pączki w domu – ABC

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jak zrobić pączki w domu tak by wyszły lepsze niż z cukierni? Zapraszam na pączkowe ABC czyli wszystkie uniwersalne zasady szykowania idealnego pączka zebrane w jednym miejscu. I to niezależnie od tego z jakiego przepisu korzystacie, oczywiście o ile jest to przepis na tradycyjne, drożdżowe pączki. 🙂

Jak zrobić pączki w domu

Szykowanie ciasta

  • Wszystkie składniki na pączki koniecznie w temperaturze pokojowej
  • Bardzo ważna jest temperatura mleka w jakiej są rozrabiane drożdże. Powinno to być między 35 a 40 stopni C. W niższej temperaturze ciasto nie urośnie lub będzie rosło bardzo powoli, wyższa – zabije drożdże.
  • Ciasto wyrasta 3 razy: (1) ok 15 min na spienienie drożdży, (2) ok 1,5 godz. całe ciasto po wyrabianiu, (3) ok 45 min już po wycięciu w pojedyncze pączki. Za każdym razem ciasto powinno być przykryte ściereczką, odstawione w ciepłym, suchym miejscu (najlepiej przy rozgrzanym kaloryferze). Nie wolno skracać żadnego wyrastania.
  • Podczas szykowania pączków w kuchni powinno być ciepło. Nie wolno też dopuścić do powstania przeciągów.
  • Ciasto na pączki może się wydawać zbyt miękkie, ale postarajcie się nie dodawać zbyt dużo mąki żeby pączki wyszły odpowiednio miękkie i delikatne.
  • Można nadziewać pączki przed smażeniem (kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć nadzienie i zwinąć w kulę zamykając nadzienie w środku) lub już usmażone (szprycą kuchenną, nadziewanie jeszcze ciepłych pączków, od razu po smażeniu)

Smażenie

  • Do smażenia najlepszy jest smalec lub olej rzepakowy.
  • Pączki powinny być smażone w głębokim tłuszczu. Nie mogą dotykać do dna i muszą móc swobodnie dryfować.
  • Olej wlać do zimnego garnka i powoli rozgrzewać na wolnym ogniu (powinien rozgrzewać się do wymaganej temperatury ok 13-15 minut).
  • Smażenie pączków rozpocząć dopiero gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Jak to sprawdzić jeśli nie macie termometru kuchennego? Najprościej wrzucić na olej okruszek pieczywa. Jeśli od razu dookoła pojawi się mnóstwo bąbelków, a okruszek w kilkadziesiąt sekund się zarumieni – olej jest gotowy. Zbyt zimny olej sprawi, że pączki nasiąkną tłuszczem, zbyt gorący – pączki spalą się na zewnątrz i zostaną surowe w środku.
  • Nie smażyć zbyt wielu pączków na raz, by nie spadła temperatura oleju. Optymalnie smażyć po 4 pączki jednocześnie.
  • Smażyć krótko (max 2 minuty na stronę), cały czas obserwując pączki. Nie mogą za szybko się zarumienić – muszą mieć czas by odpowiednio „dojść” w środku.
  • Cały czas kontrolować temperaturę, by się nie obniżyła. Po wyjęciu każdej partii pączków, chwilę nagrzewać sam olej przed włożeniem kolejnej partii.

A teraz zapraszam do testowania Wysmakowanych pączków! Po tej lekturze wszystko powinno pójść jak z płatka 🙂

Jak zrobić pączki w domu

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Ja jeszcze nigdy sama pączków nie robiłam. W sumie to nie mam po co, bo uwielbiam te robione przez moją babcię. Za kupnymi w ogóle nie przepadam 🙂

  2. Każdy kto mnie zna wie, że pączki to coś, co uwielbiam i kocham i mogłabym jeść bez przerwy ?? Sama nigdy nie robiłam, więc Twój wpis na pewno mi się przyda ??

  3. Bardzo przydatne rady i nawet można wydrukować. Nie robiłam nigdy pączków, ale ten artykuł aż zachęca do zrobienia pączków 🙂
    Bardzo ciężko dodaje się tutaj komentarze…

    1. Pomyślę jeszcze nad innym rozwiązaniem do komentarzy. Póki co ten mi się i tak najlepiej sprawdzał, ale przyjmuje sugestię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami