Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Zdrowe zamienniki cukru, czyli jak jeść i nie tyć

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: RODZAJE

Kto by chciał jeść do woli i nie tyć?? No ja!! 😀 Ponoć są tacy ludzie, ale ja niestety do nich nie należę. Dlatego jednak zwracam uwagę na to co, kiedy i w jakich ilościach jem. Czy jem słodycze? Oczywiście, że tak! Wypieków na moim blogu znajdziecie pod dostatkiem (TAG: SŁODKOŚCI) i sama jestem moim głównym testerem… przynajmniej zanim przybędą dzieci :D.

W większości słodkich przepisów, w składnikach znajdziecie cukier. Często w komentarzach pojawiają się pytania o to, czym go zastąpić. Postanowiłam przygotować dla Was krótkie zestawienie o trzech najpopularniejszych słodzidłach. Nie będzie to wywód naukowy, raczej pragmatyczny i przydatny, od razu wraz ze wskazaniem w jakich deserach/ wypiekach możecie używać które słodzidło. Na tapetę bierzemy najpopularniejsze trzy zdrowe zamienniki cukru;  Stewia, Erytrol i Ksylitol.

ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: STEWIA

Stewia jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Wytwarza glikozy stewiolowe. Dzięki nim jest aż 300 razy słodsza od cukru. Jedna łyżeczka stewii zastępuje 1 szklankę cukru. Indeks glikemiczny stewii jest równy 0. Czyli jest on bezpieczny dla cukrzyków.

Na etykietach produktów spożywczych oznaczana jest symbolem E960. Kupicie ją np. w medme sklep: STEWIA

Stewia NIE NADAJE się do obróbki cieplnej, bo podgrzana może zamienić się w karmel. Stewia bardzo dobrze się rozpuszcza, więc możecie ją wykorzystać do posłodzenia koktajlu, lodów i soków. Sproszkowaną stewią można także bez problemu zastąpić cukier w sernikach i innych ciastach bez pieczenia.

FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń
Spód w cieście FIT MANGO
Sernik truskawkowy z kremem i bezą
Sernik truskawkowy
Koktajl truskawkowo arbuzowy z rumem
Dosłodzenie koktajli w razie potrzeby
lody domowe bez jajek
Dosłodzenie lodów w razie potrzeby

ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: KSYLITOL

Ksylitol naturalnie wytwarzany jest z kory brzozy lub z łuszczyn kukurydzy. Ten drugi sposób jest znacznie powszechniejszy w dostępnych na rynku produktach, ze względów zarówno ekonomicznych jak i ekologicznych.  W smaku ksylitol jest bardzo zbliżony do cukru, więc stosuje się go 1:1 przy wymianie za cukier.

Uwaga! Ksylitolu nie wolno spożywać więcej niż 15 g dziennie, bo może wówczas działać przeczyszczająco. Jest niewskazany u dzieci poniżej 3 roku życia. Jako jedyny z trzech omawianych słodzików ma indeks glikemiczny >0. Jest on więc mniej kaloryczny niż cukier, ale jednak kaloryczny.

Ksylitol na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest symbolem E967. Kupicie go np. w medme sklep: KSYLITOL.

ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: ERYTROL

Erytrol jest  alkoholem cukrowym, naturalnie występującym w pyłach kwiatów i czasem w owocach. Jednak ten sklepowy nie jest zazwyczaj naturalny. Wytwarzany jest sztucznie z gliceryny odpadowej przy pomocy drożdży. Wyglądem i smakiem przypomina biały cukier. Jednak, charakteryzuje się on nieco mniejszą słodkością. Szacuje się, iż zapewnia on słodycz cukru w około 60%, a nawet 70%.

Teraz najważniejsza różnica vs. ksylitol. Erytrol NIE JEST przyswajany przez ludzki organizm, co w praktyce oznacza, że jest z niego całkowicie wydalany razem z moczem. Dlatego też, jego spożycie nie wywołuje żadnych efektów niepożądanych w obrębie układu pokarmowego.  Indeks glikemiczny erytrolu jest równy 0. Czyli jest on całkowicie bezpieczny dla osób z problemem cukrzycy lub insulinooporności. 

Nie ma wprawdzie żadnych jasnych przeciwwskazań. co do spożywania erytrolu, także przez dzieci i kobiety w ciąży, jednak czasem, w „nadmiernych” ilościach może ponoć  powodować bóle i wzdęcia brzucha.

Erytrytol na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest symbolem E968. Kupicie go np. w medme sklep: ERYTROL.

ERYTROL i KSYLITOL ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Oba zdrowe zamienniki cukru można z powodzeniem stosować na zimno (wszystkie przepisy wymienione u góry do stewii), jak i w różnych wypiekach. Z wyjątkiem ciast drożdżowych i pieczywa drożdżowego, bo nie reagują z drożdżami! Oba słodziki występują zarówno w formie kryształów, jak i sproszkowanej. Można je więc używać zamiast zwykłego cukru oraz zamiast cukru pudru.

By uzyskać podobny poziom słodyczy, erytrolu należy użyć o ok. 25% więcej niż cukru, a ksylitolu tyle, co podana w przepisie ilość cukru.

Który słodzik wybrać? Erytrol ma zero kalorii, IG = 0, nie ma skutków ubocznych i jest tańszy. Jedyne co przemawia na korzyść ksylitolu, to moim zdaniem smak. Smakuje niemal identycznie jak cukier, podczas gdy erytrol ma smak jedynie podobny do cukru.

Muffiny bananowe bez cukru
Dowolne muffinki
Sernik Pszczółka z brzoskwiniami
SERNIKI i pieczone i bez pieczenia
tort delicja
Różne ciasta, za wyjątkiem ciast na drożdżach
Najprostsze, szybkie ciasteczka z nutellą
Różne ciasteczka
przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MEDME SKLEP

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami