
Autor Wysmakowane 13 kwietnia 2022
ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: RODZAJE
Kto by chciał jeść do woli i nie tyć?? No ja!! 😀 Ponoć są tacy ludzie, ale ja niestety do nich nie należę. Dlatego jednak zwracam uwagę na to co, kiedy i w jakich ilościach jem. Czy jem słodycze? Oczywiście, że tak! Wypieków na moim blogu znajdziecie pod dostatkiem (TAG: SŁODKOŚCI) i sama jestem moim głównym testerem… przynajmniej zanim przybędą dzieci :D.
W większości słodkich przepisów, w składnikach znajdziecie cukier. Często w komentarzach pojawiają się pytania o to, czym go zastąpić. Postanowiłam przygotować dla Was krótkie zestawienie o trzech najpopularniejszych słodzidłach. Nie będzie to wywód naukowy, raczej pragmatyczny i przydatny, od razu wraz ze wskazaniem w jakich deserach/ wypiekach możecie używać które słodzidło. Na tapetę bierzemy najpopularniejsze trzy zdrowe zamienniki cukru; Stewia, Erytrol i Ksylitol.
ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: STEWIA
Stewia jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Wytwarza glikozy stewiolowe. Dzięki nim jest aż 300 razy słodsza od cukru. Jedna łyżeczka stewii zastępuje 1 szklankę cukru. Indeks glikemiczny stewii jest równy 0. Czyli jest on bezpieczny dla cukrzyków.
Na etykietach produktów spożywczych oznaczana jest symbolem E960. Kupicie ją np. w medme sklep: STEWIA
Stewia NIE NADAJE się do obróbki cieplnej, bo podgrzana może zamienić się w karmel. Stewia bardzo dobrze się rozpuszcza, więc możecie ją wykorzystać do posłodzenia koktajlu, lodów i soków. Sproszkowaną stewią można także bez problemu zastąpić cukier w sernikach i innych ciastach bez pieczenia.
ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: KSYLITOL
Ksylitol naturalnie wytwarzany jest z kory brzozy lub z łuszczyn kukurydzy. Ten drugi sposób jest znacznie powszechniejszy w dostępnych na rynku produktach, ze względów zarówno ekonomicznych jak i ekologicznych. W smaku ksylitol jest bardzo zbliżony do cukru, więc stosuje się go 1:1 przy wymianie za cukier.
Uwaga! Ksylitolu nie wolno spożywać więcej niż 15 g dziennie, bo może wówczas działać przeczyszczająco. Jest niewskazany u dzieci poniżej 3 roku życia. Jako jedyny z trzech omawianych słodzików ma indeks glikemiczny >0. Jest on więc mniej kaloryczny niż cukier, ale jednak kaloryczny.
Ksylitol na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest symbolem E967. Kupicie go np. w medme sklep: KSYLITOL.
ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU: ERYTROL
Erytrol jest alkoholem cukrowym, naturalnie występującym w pyłach kwiatów i czasem w owocach. Jednak ten sklepowy nie jest zazwyczaj naturalny. Wytwarzany jest sztucznie z gliceryny odpadowej przy pomocy drożdży. Wyglądem i smakiem przypomina biały cukier. Jednak, charakteryzuje się on nieco mniejszą słodkością. Szacuje się, iż zapewnia on słodycz cukru w około 60%, a nawet 70%.
Teraz najważniejsza różnica vs. ksylitol. Erytrol NIE JEST przyswajany przez ludzki organizm, co w praktyce oznacza, że jest z niego całkowicie wydalany razem z moczem. Dlatego też, jego spożycie nie wywołuje żadnych efektów niepożądanych w obrębie układu pokarmowego. Indeks glikemiczny erytrolu jest równy 0. Czyli jest on całkowicie bezpieczny dla osób z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
Nie ma wprawdzie żadnych jasnych przeciwwskazań. co do spożywania erytrolu, także przez dzieci i kobiety w ciąży, jednak czasem, w „nadmiernych” ilościach może ponoć powodować bóle i wzdęcia brzucha.
Erytrytol na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest symbolem E968. Kupicie go np. w medme sklep: ERYTROL.
ERYTROL i KSYLITOL ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Oba zdrowe zamienniki cukru można z powodzeniem stosować na zimno (wszystkie przepisy wymienione u góry do stewii), jak i w różnych wypiekach. Z wyjątkiem ciast drożdżowych i pieczywa drożdżowego, bo nie reagują z drożdżami! Oba słodziki występują zarówno w formie kryształów, jak i sproszkowanej. Można je więc używać zamiast zwykłego cukru oraz zamiast cukru pudru.
By uzyskać podobny poziom słodyczy, erytrolu należy użyć o ok. 25% więcej niż cukru, a ksylitolu tyle, co podana w przepisie ilość cukru.
Który słodzik wybrać? Erytrol ma zero kalorii, IG = 0, nie ma skutków ubocznych i jest tańszy. Jedyne co przemawia na korzyść ksylitolu, to moim zdaniem smak. Smakuje niemal identycznie jak cukier, podczas gdy erytrol ma smak jedynie podobny do cukru.