Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Zdrowie na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Zdrowie na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Coraz więcej osób decyduje się ograniczyć spożywanie mięsa lub całkowicie wykluczyć je z diety. Niektórzy idą o krok dalej i porzucają wszystkie produkty pochodzenia roślinnego. Co stoi za wyborem diety roślinnej i czy da się ją zdrowo zbilansować?

Dieta wegetariańska, o wegańskiej nie wspominając, wydaje się wielu z nas zbyt restrykcyjna. Nawet jeśli chodzi nam po głowie rezygnacja z mięsa, to często nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie, co w ogóle moglibyśmy jeść, by było smacznie, zdrowo i sycąco. Przekonaj się, jak dostarczyć sobie potrzebnych składników w pożywieniu, będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Wegetarianizm i weganizm – czym się od siebie różnią?

Zacznijmy od rozróżnienia: dieta wegańska to sposób odżywiania wykluczający wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego – od nabiału, przez jaja, po mięso i ryby. Dieta wegetariańska zaś polega na jedzeniu wszystkiego poza mięsem i rybami. Niektórzy odżywiają się semiwegetariańsko, włączając do jadłospisu np. ryby.

Z jakich powodów przechodzimy na diety roślinne? Głównie ze względów etycznych lub zdrowotnych. Niektórzy po prostu nie lubią smaku lub konsystencji mięsa. Są też tacy, którzy z jaj i nabiału rezygnują ze względu na alergię i z czasem postanawiają porzucić również spożywanie mięsa.

Białko i żelazo na diecie wegetariańskiej

Tym, co budzi wątpliwości sceptyków wobec diety wegetariańskiej, jest dostarczanie wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości białka i żelaza. Odpowiedzią na tę wątpliwość są… rośliny strączkowe! Jeśli chcesz spróbować jeść ich więcej, ale obawiasz się wzdęć, poczytaj o tym, jak gotować bób, fasolę czy ciecierzycę, by nie powodowały dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Istnieje wiele roślin bogatych w żelazo lub o właściwościach krwiotwórczych. Do jadłospisu warto wprowadzić większe ilości szpinaku, jarmużu, brokułów, buraków, orzechów czy amarantusa ekspandowanego. Posiłki mające dostarczyć nam odpowiedniej ilości żelaza powinniśmy spożywać w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie żelaza.

Zdrowe odżywianie – nowa piramida zdrowia

Jak podejść zdrowo do roślinnej diety? Przede wszystkim czytać, uczyć się komponować różnorodne posiłki bogate we wszystkie niezbędne nam składniki. Wskazówki na temat zdrowego odżywiania można znaleźć na przykład na stronie https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/.

W ostatnim czasie zaktualizowano piramidę żywienia. Obecnie można ją nazwać piramidą zdrowego stylu życia – u jej podstawy leży bowiem ruch. Tym, którzy uważają, że mięso dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych substancji, radzimy szczególnie przyjrzeć się zaktualizowanej piramidzie – mięso zajmuje miejsce blisko czubka piramidy, co oznacza, że powinno być w diecie dodatkiem i nie jest niezastępowalne.

Przygotuj pyszny domowy majonez – sprawdź przepis.

Na początku roślinnej drogi dobrze jest wykonać badania – poza morfologią można oznaczyć poziom ferrytyny, żelaza, wapnia, homocysteiny, witamin B12, D3. Po kilku miesiącach na diecie roślinnej powtórz badania, by upewnić się, że – wbrew opinii wielu osób – zdrowo zbilansowana dieta wege nie musi przynosić niedoborów.

Zdrowie na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami