- Potrzebny czas: 10 minut plus chłodzenie
- Porcja: 4-5 osób
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 22 sierpnia 2023
Crema di caffè. Wciąż nie mogę się nadziwić jak to się stało, że ten włoski krem dopiero trafia na mój blog! Przepyszny! Cudownie kremowy, o totalnie idealnej konsystencji. Zobacz jak bajecznie się prezentuje. Skusisz się?
Co to jest Crema di caffè?
Połączenie kawy, słodkiego kremu i lekko topniejących już lodów. Deser, który jednocześnie syci i daje orzeźwienie. Choć oryginalnie pochodzi w Sycylii, znany i lubiany jest w całych Włochach. Latem kupisz go niemalże w każdym włoskim barze, kawiarni czy restauracji, a nawet na stacjach benzynowych. W Polsce też coraz więcej kawiarni i restauracji oferuje już ten włoski deser w swoim menu.
A co Ty na to, żeby przygotować go samodzielnie w domu? Przepis wydaje się banalnie prosty, ale konieczne jest ścisłe przestrzeganie przepisu i wszystkich wskazówek, bo tu naprawdę łatwo o zwarzenie kremu. Jednak gwarantuję, że jak już raz Ci wyjdzie to będziesz wracać do tego przepisu jak bumerang!
Co potrzebujesz, by zrobić Crema di caffè?
Potrzebujesz tylko 3 podstawowe składniki: kawę, śmietanę i cukier. We Włoszech rzadko można dostać deser z jakimiś dodatkami. Choć oczywiście jeśli tylko masz ochotę, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty zrobił inaczej. Możesz na wierzch zetrzeć odrobinę czekolady lub posypać deser kakao. Możesz też ułożyć na dnie kokilek świeże, lekkie owoce jak np. maliny i przykryć je kremem. Niebo!
Ja przedstawiam przepis na oryginalny, najprostszy deser z trzech składników. Sam zdecyduj czy chcesz go wzbogacać czy jednak nie. Potrzebujesz tylko:
- KAWA – podstawa. U mnie zawsze bardzo mocna kawa ziarnista z ekspresu.. Najlepszy smak osiągniesz używając świeżo zmieloną i zaparzoną, dobrej jakości kawę. Ciekawe smaki i bardzo szeroki wybór kaw znajdziesz np. w sklepie Przyjaciele Kawy, który jest partnerem tego wpisu i którego kawy szczerze mogę polecić, jako, że sama też często używam.
- CUKIER – najlepiej drobny, by lepiej się rozpuścił w kawie (jest go dużo na niewielką ilość kawy)
- ŚMIETANA – tu nie ma wersji FIT! Idziemy z gęstą i tłustą. 😛 Uwaga! Śmietana musi być bardzo porządnie schłodzona inaczej deser nie wyjdzie poprawnie
I czwarty składnik – dużo cierpliwości! Pracy przy przygotowaniu deseru jest dosłownie kilka minut, natomiast bardzo rozłożona w czasie, stąd najlepiej zacząć szykować deser już kilka godzin przed podaniem.
SPRÓBUJ TEŻ KONIECZNIE
Więcej pomysłów na włoskie słodkości? Oczywiście, że mam. Wypróbuj konieczni cudownie kruche, cytrynowe ciasteczka Biscotti al Limone, albo deser lodowy Tartufo z niespodzianką w środku. Jeszcze więcej włoskich inspiracji znajdziesz w dziale KUCHNIA WŁOSKA .
A jeśli potrzebujesz wiele innych rewelacyjnych pomysłów na szybkie ciasta do wykonania dosłownie w kilka minut to koniecznie sprawdź ofertę mojego ebooki Szybkie Ciasto. Znajdziesz tam aż 40 moich ulubionych przepisów na najlepsze i najszybsze ciasta zarówno z piekarnika jak i bez pieczenia eBook Szybkie Ciasto
Crema di caffè – przepis
SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 35 g cukru
- 70 ml świeżo zaparzonej kawy
JAK ZROBISZ DESER – PRZEPIS KROK PO KROKU
KROK 1: Zadbaj o odpowiednią temperaturę wszystkich składników, by były gotowe do ubijania deseru
Upewnij się, że Twoja śmietana jest już w lodówce, bo musi być naprawdę porządnie schłodzona.
Zaparz pyszną i dobrą jakościowo kawę. Koniecznie musi być bardzo mocna więc jeśli używasz ekspresu do kawy to po prostu zrób podwójne espresso dla uzyskania pożądanego efektu. Do gorącej kawy wsyp cukier i energicznie wymieszaj do pełnego rozpuszczenia się cukru. Posłodzoną kawę zostaw na blacie do ostudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową to wstaw ją do lodówki na co najmniej godzinę.
Możesz też wstawić do lodówki misę, w której będziesz miksować masę oraz końcówki miksera. Zwiększa to szansę, że śmietana będzie chciała z Tobą współpracować.
KROK 2: Ubij masę do uzyskania cudownie kremowej konsystencji
Wyciągnij wszystkie składniki z lodówki. Do misy miksera wlej całą śmietanę. Ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż śmietana ZACZNIE gęstnieć. Słowo “zacznie” jest tu bardzo istotne. Śmietana nie może być zbyt gęsta, bo w momencie dodawania do niej kawy, po prostu się zwarzy i masa zamiast aksamitna, będzie pełna mini grudek co wygląda bardzo nieapetycznie i całkowicie psuje konsystencję.
Gdy więc masa ZACZNIE gęstnieć zacznij dodawać do niej bardzo zimną kawę. Małymi partiami, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Miksuj tak długo, aż dodasz całą kawę, a masa zrobi się naprawdę gęsta.
Gotową masę przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę, do mocnego schłodzenia i “przegryzienia się” masy.
KROK 3: Podawaj swoje Crema di caffè w niewielkich kokilkach i zajadaj z przyjemnością.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.