Przepisy

Więcej

Porcja4-5 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Crema di caffè, czyli włoski deser kawowy na upały

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Crema di caffè. Wciąż nie mogę się nadziwić jak to się stało, że ten włoski krem dopiero trafia na mój blog! Przepyszny! Cudownie kremowy, o totalnie idealnej konsystencji. Zobacz jak bajecznie się prezentuje. Skusisz się?

Co to jest Crema di caffè?

Połączenie kawy, słodkiego kremu i lekko topniejących już lodów. Deser, który jednocześnie syci i daje orzeźwienie. Choć oryginalnie pochodzi w Sycylii, znany i lubiany jest w całych Włochach. Latem kupisz go niemalże w każdym włoskim barze, kawiarni czy restauracji, a nawet na stacjach benzynowych. W Polsce też coraz więcej kawiarni i restauracji oferuje już ten włoski deser w swoim menu.

A co Ty na to, żeby przygotować go samodzielnie w domu? Przepis wydaje się banalnie prosty, ale konieczne jest ścisłe przestrzeganie przepisu i wszystkich wskazówek, bo tu naprawdę łatwo o zwarzenie kremu. Jednak gwarantuję, że jak już raz Ci wyjdzie to będziesz wracać do tego przepisu jak bumerang!

Co potrzebujesz, by zrobić Crema di caffè?

Potrzebujesz tylko 3 podstawowe składniki: kawę, śmietanę i cukier. We Włoszech rzadko można dostać deser z jakimiś dodatkami. Choć oczywiście jeśli tylko masz ochotę, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty zrobił inaczej.  Możesz na wierzch zetrzeć odrobinę czekolady lub posypać deser kakao. Możesz też ułożyć na dnie kokilek świeże, lekkie owoce jak np. maliny i przykryć je kremem. Niebo!

Ja przedstawiam przepis na oryginalny, najprostszy deser z trzech składników. Sam zdecyduj czy chcesz go wzbogacać czy jednak nie. Potrzebujesz tylko:

  • KAWA – podstawa. U mnie zawsze bardzo mocna kawa ziarnista z ekspresu.. Najlepszy smak osiągniesz używając świeżo zmieloną i zaparzoną, dobrej jakości kawę. Ciekawe smaki i bardzo szeroki wybór kaw znajdziesz np. w sklepie Przyjaciele Kawy, który jest partnerem tego wpisu i którego kawy szczerze mogę polecić, jako, że sama też często używam. 

przyjaciele kawy jaką kawę wybrać

  • CUKIER – najlepiej drobny, by lepiej się rozpuścił w kawie (jest go dużo na niewielką ilość kawy)
  • ŚMIETANA – tu nie ma wersji FIT! Idziemy z gęstą i tłustą. 😛 Uwaga! Śmietana musi być bardzo porządnie schłodzona inaczej deser nie wyjdzie poprawnie

I czwarty składnik – dużo cierpliwości! Pracy przy przygotowaniu deseru jest dosłownie kilka minut, natomiast bardzo rozłożona w czasie, stąd najlepiej zacząć szykować deser już kilka godzin przed podaniem.

SPRÓBUJ TEŻ KONIECZNIE

Więcej pomysłów na włoskie słodkości? Oczywiście, że mam. Wypróbuj konieczni cudownie kruche, cytrynowe ciasteczka Biscotti al Limone, albo deser lodowy Tartufo z niespodzianką w środku. Jeszcze więcej włoskich inspiracji znajdziesz w dziale KUCHNIA WŁOSKA .

A jeśli potrzebujesz wiele innych rewelacyjnych pomysłów na szybkie ciasta do wykonania dosłownie w kilka minut to koniecznie sprawdź ofertę mojego ebooki Szybkie Ciasto. Znajdziesz tam aż 40 moich ulubionych przepisów na najlepsze i najszybsze ciasta zarówno z piekarnika jak i bez pieczenia eBook Szybkie Ciasto

Crema di caffè – przepis 

SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 35 g cukru
  • 70 ml świeżo zaparzonej kawy 

JAK ZROBISZ DESER – PRZEPIS KROK PO KROKU

KROK 1: Zadbaj o odpowiednią temperaturę wszystkich składników, by były gotowe do ubijania deseru

Upewnij się, że Twoja śmietana jest już w lodówce, bo musi być naprawdę porządnie schłodzona. 

Zaparz pyszną i dobrą jakościowo kawę. Koniecznie musi być bardzo mocna więc jeśli używasz ekspresu do kawy to po prostu zrób podwójne espresso dla uzyskania pożądanego efektu. Do gorącej kawy wsyp cukier i energicznie wymieszaj do pełnego rozpuszczenia się cukru. Posłodzoną kawę zostaw na blacie do ostudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową to wstaw ją do lodówki na co najmniej godzinę. 

Możesz też wstawić do lodówki misę, w której będziesz miksować masę oraz końcówki miksera. Zwiększa to szansę, że śmietana będzie chciała z Tobą współpracować. 

KROK 2: Ubij masę do uzyskania cudownie kremowej konsystencji

Wyciągnij wszystkie składniki z lodówki. Do misy miksera wlej całą śmietanę. Ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż śmietana ZACZNIE gęstnieć. Słowo “zacznie” jest tu bardzo istotne. Śmietana nie może być zbyt gęsta, bo w momencie dodawania do niej kawy, po prostu się zwarzy i masa zamiast aksamitna, będzie pełna mini grudek co wygląda bardzo nieapetycznie i całkowicie psuje konsystencję. 

Gdy więc masa ZACZNIE gęstnieć zacznij dodawać do niej bardzo zimną kawę. Małymi partiami, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Miksuj tak długo, aż dodasz całą kawę, a masa zrobi się naprawdę gęsta. 

Gotową masę przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę, do mocnego schłodzenia i “przegryzienia się” masy. 

KROK 3: Podawaj swoje Crema di caffè w niewielkich kokilkach i zajadaj z przyjemnością. 

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

 

Crema di caffè co to jest jak zrobić przepis składniki Brema di caffe
Crema di caffè, włoskie desery słodycze co zjeść we wloszech
Crema di caffè, czyli włoski deser kawowy na upały

Podoba Ci się? Sprawdź też koniecznie

panna cotta z malinami
DESER PANNA COTTA
szybkie proste ciasto
MÓJ E-BOOK SZYBKIE CIASTO
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami