Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto chałwowe bez pieczenia wersja świąteczna

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Post powstał we współpracy reklamowej z HELCOM

Ciasto chałwowe – Takie proste i szybkie, a ile razy go nie zrobię to zawsze robi furorę!! Nawet na świątecznym stole. Przetestujesz je? Polecam bardzo!

Inspiracja na przepis z mojej własnej książki „Szybkie Słodkości” (wiadomo, że tam najlepsze! :D), ale w książce mam w wersji całorocznej, uniwersalnej, z masą kajmakową. Tym razem pokusiłam się o kilka świątecznych modyfikacji więc mamy Przekładaniec herbatnikowy, ale wydanie świąteczne! Przyprawa korzenna, pokruszone pierniczki i masa chałwowa. O wooow! Cóż to za połączenie!

Lubisz chałwę*? To ciasto zdecydowanie jest dla Ciebie! Nie musisz nawet odpalać piekarnika. Ciasto chałwowe wersja świąteczna, bez pieczenia. Jak dobrze to brzmi?

*Do zrobienia mojego ciasta wykorzystałam gotową masę chałwową od Helcom. Dzięki temu przygotowanie całego ciasta było bajecznie proste i szybkie.

 

Uwaga! Ciasto jest pyszne już w dniu zrobienia ALE koniecznie potrzebuje co najmniej dwie godziny w lodówce żeby herbatniki zmiękły i żeby ciasto dało się ładnie pokroić. Na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się ze sobą przegryzą to ciasto jeszcze zyskuje, więc spokojnie możecie zrobić je albo w wersji last minute albo z większym wyprzedzeniem , w zależności od tego co jest dla Was w danej chwili dogodniejsze.

 

 

Sprawdź koniecznie TAG: Ciasto bez pieczenia – znajdziesz tu wszystkie wysmakowane przepisy na pyszne ciasta które zrobisz bez uruchamiania piekarnika.

PRZEPIS – CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:

  • 250 ml śmietany 30-procentowej do ubijania (mocno schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (mocno schłodzone)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 32 herbatniki kakaowe
  • 200 g frużeliny porzeczkowej
  • 1 puszka masy chałwowej 
  • Kilka pierniczków na wierzch

Przepis krok po kroku

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Śmietankę i serek mascarpone przełóż do misy miksera i ubij, aż do uzyskania gęstej, stabilnej masy. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder (nie za dużo,bo masa chałwowa jest dość słodka więc krem śmietankowy już nie powinien).

I WARSTWA: Na dnie ułóż ściśle obok siebie 12 herbatników. Na nich rozsmaruj całą masę chałwową, a na masę wyłóż frużelinę porzeczkową

II WARSTWA: Ułóż drugą warstwę herbatników. Na nie wyłóż masę śmietankową (odłóż 2 łyżki na wierzch)

III WARSTWA: Na śmietance ułóż trzecią, ostatnią już warstwę herbatników. Posmaruj pozostałą masa śmietankową. Pokrusz pierniczki I posyp nimi ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny by herbatniki lekko namiękły przed krojeniem.

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

ŚWIĄTECZNE Ciasto chałwowe bez pieczenia
ŚWIĄTECZNE Ciasto chałwowe PIERNICZKOWE proste bez pieczenia

Moja książka Szybkie Słodkości

Desery, ciasta, ciasteczka i słodkie lunch boxy - wszystko do przygotowania już nawet w 3 minuty - idealna książka dla Ciebie i na prezent
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g