- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: forma 23x17
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 18 grudnia 2023
Post powstał we współpracy reklamowej z HELCOM
Ciasto chałwowe – Takie proste i szybkie, a ile razy go nie zrobię to zawsze robi furorę!! Nawet na świątecznym stole. Przetestujesz je? Polecam bardzo!
Inspiracja na przepis z mojej własnej książki „Szybkie Słodkości” (wiadomo, że tam najlepsze! :D), ale w książce mam w wersji całorocznej, uniwersalnej, z masą kajmakową. Tym razem pokusiłam się o kilka świątecznych modyfikacji więc mamy Przekładaniec herbatnikowy, ale wydanie świąteczne! Przyprawa korzenna, pokruszone pierniczki i masa chałwowa. O wooow! Cóż to za połączenie!
Lubisz chałwę*? To ciasto zdecydowanie jest dla Ciebie! Nie musisz nawet odpalać piekarnika. Ciasto chałwowe wersja świąteczna, bez pieczenia. Jak dobrze to brzmi?
*Do zrobienia mojego ciasta wykorzystałam gotową masę chałwową od Helcom. Dzięki temu przygotowanie całego ciasta było bajecznie proste i szybkie.
Uwaga! Ciasto jest pyszne już w dniu zrobienia ALE koniecznie potrzebuje co najmniej dwie godziny w lodówce żeby herbatniki zmiękły i żeby ciasto dało się ładnie pokroić. Na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się ze sobą przegryzą to ciasto jeszcze zyskuje, więc spokojnie możecie zrobić je albo w wersji last minute albo z większym wyprzedzeniem , w zależności od tego co jest dla Was w danej chwili dogodniejsze.
Sprawdź koniecznie TAG: Ciasto bez pieczenia – znajdziesz tu wszystkie wysmakowane przepisy na pyszne ciasta które zrobisz bez uruchamiania piekarnika.
PRZEPIS – CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:
- 250 ml śmietany 30-procentowej do ubijania (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzone)
- 3 łyżki cukru pudru
- 32 herbatniki kakaowe
- 200 g frużeliny porzeczkowej
- 1 puszka masy chałwowej
- Kilka pierniczków na wierzch
Przepis krok po kroku
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Śmietankę i serek mascarpone przełóż do misy miksera i ubij, aż do uzyskania gęstej, stabilnej masy. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder (nie za dużo,bo masa chałwowa jest dość słodka więc krem śmietankowy już nie powinien).
I WARSTWA: Na dnie ułóż ściśle obok siebie 12 herbatników. Na nich rozsmaruj całą masę chałwową, a na masę wyłóż frużelinę porzeczkową
II WARSTWA: Ułóż drugą warstwę herbatników. Na nie wyłóż masę śmietankową (odłóż 2 łyżki na wierzch)
III WARSTWA: Na śmietance ułóż trzecią, ostatnią już warstwę herbatników. Posmaruj pozostałą masa śmietankową. Pokrusz pierniczki I posyp nimi ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny by herbatniki lekko namiękły przed krojeniem.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.