
Autor Wysmakowane 17 lipca 2023
NALEŚNIKI POMIDOROWE WERSJA WYTRAWNA
Naleśniki pomidorowe to kolejna wysmakowana wariacja naleśników na moim blogu. Znajdziesz tu już naleśniki jagodowe, szpinakowe, dyniowe, budyniowe i wiele, wiele innych. Jeśli chcesz zobaczyć je wszystkie to kliknij u góry (na telefonie) lub z lewej strony (na komputerze) tag “naleśniki”. Ciekawa jestem bardzo czy naleśniki pomidorowe znajdą się wśród Twoich ulubionych naleśnikowych propozycji.
NALEŚNIKI POMIDOROWE - A MOŻE JEDNAK NA SŁODKO?
U mnie zdecydowanie są wysoko! Mają śliczny pomarańczowy kolor, robi się je bardzo szybko i bardzo dobrze smakują z nadzieniem wytrawnym. Choć moje dzieci udowodniły, że naleśniki pomidorowe w wersji na słodko też dają radę i znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Ciasto naleśnikowe ma w sobie niewielką ilość soli i zero cukru. Możesz więc kombinować z różnymi ulubionymi dodatkami.
Ja ze względu na bardzo delikatnie (ale jednak!) wyczuwalny posmak pomidorów postawiłam na wersję na słono i podałam moje naleśniki z tak wyrazistymi dodatkami jak niebieski ser pleśniowy oraz pomidorki suszone, a także ze składnikami które bardzo lubię łączyć smakowo z pomidorami czyli z bakłażanem* i ze świeżym szpinakiem.
JAK UŁATWIĆ SOBIE PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW?
*Dla prostoty i szybkości wykonania zamiast świeżych bakłażanów wykorzystałam pastę od Helcom Naturalnie z bakłażanem i z suszonymi pomidorami, którą otrzymałam od Helcom w ramach naszej rocznej współpracy. Z tej samej serii do wyboru są też inne smaki m.in. pasta ze słonecznikiem i pomidorami, pasta buraczana czy szpinakowa z bakłażanem. Wszystkie te Pesty są wegańskie, bez konserwantów i bez glutenu. Dobrze sprawdzają się zarówno jako nadzienie np. Do naleśników jak i po prostu na kanapki.
INNE KOLORY NALEŚNIKÓW?
Więcej pomysłów NALEŚNIKI? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie różne kolorowe wersje naleśników: w wersji wytrawnej zielone naleśniki szpinakowe czy żółciótkie naleśniki dyniowe. A w wersji na słodko fioletowe naleśniki jagodowe czy też brązowe naleśniki kakaowe.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI POMIDOROWE
SKŁADNIKI PODSTAWOWE NA NALEŚNIKI
- 1 łyżka masła klarowanego + do smażenia (niektóre patelnie wymagają więcej tłuszczu, na innych można w ogóle bez)
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 50 g koncentratu pomidorowego lub keczupu
- 150g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
PROPOZYCJA PODANIA
- Pasta Helcom Naturalnie z bakłażanem i suszonymi pomidorami
- Pomidorki suszone
- Ser pleśniowy
- Szpinak świeży
WYKONANIE KROK PO KROKU
Rozpuść 1 łyżkę masła i odstaw do ostudzenia. Jajko wbij do miski, wlej mleko oraz wodę gazowaną. Dodaj koncentrat, ostudzone masło, mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na niewielkich obrotach miksera, tylko do otrzymania gładkiej masy naleśnikowej.
Odstaw masę na kilka minut, a w tym czasie bardzo mocno rozgrzej suchą patelnię. Jeśli twoja patelnia tego wymaga to możesz lekko ją natłuścić, ale dzięki dodatkowi masła w masie, może nie być to już konieczne. Wylewaj cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie poprzez poruszanie patelnią kolistym ruchem. Po ok. 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 30 sekund do zarumienienia. Powtarzaj z resztą masy.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam gotową pastę z bakłażanem i suszonymi pomidorami od Helcom Naturalnie, pomidorki suszone, ser pleśniowy oraz szpinak.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
