Przepisy

Więcej

Porcja
8, 8 sztuk
Trudność
Średni
Porcja8, 8 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Naleśniki pomidorowe – wersja wytrawna

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

NALEŚNIKI POMIDOROWE WERSJA WYTRAWNA

Naleśniki pomidorowe to kolejna wysmakowana wariacja naleśników na moim blogu. Znajdziesz tu już naleśniki jagodowe, szpinakowe, dyniowe, budyniowe i wiele, wiele innych. Jeśli chcesz zobaczyć je wszystkie to kliknij u góry (na telefonie) lub z lewej strony (na komputerze) tag “naleśniki”. Ciekawa jestem bardzo czy naleśniki pomidorowe znajdą się wśród Twoich ulubionych naleśnikowych propozycji.

NALEŚNIKI POMIDOROWE - A MOŻE JEDNAK NA SŁODKO?

U mnie zdecydowanie są wysoko! Mają śliczny pomarańczowy kolor, robi się je bardzo szybko i bardzo dobrze smakują z nadzieniem wytrawnym. Choć moje dzieci udowodniły, że naleśniki pomidorowe w wersji na słodko też dają radę i znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Ciasto naleśnikowe ma w sobie niewielką ilość soli i zero cukru. Możesz więc kombinować z różnymi ulubionymi dodatkami.

Ja ze względu na bardzo delikatnie (ale jednak!) wyczuwalny posmak pomidorów postawiłam na wersję na słono i podałam moje naleśniki z tak wyrazistymi dodatkami jak niebieski ser pleśniowy oraz pomidorki suszone, a także ze składnikami które bardzo lubię łączyć smakowo z pomidorami czyli z bakłażanem* i ze świeżym szpinakiem.

 

JAK UŁATWIĆ SOBIE PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW?

*Dla prostoty i szybkości wykonania zamiast świeżych bakłażanów wykorzystałam pastę od Helcom Naturalnie z bakłażanem i z suszonymi pomidorami, którą otrzymałam od Helcom w ramach naszej rocznej współpracy. Z tej samej serii do wyboru są też inne smaki m.in. pasta ze słonecznikiem i pomidorami, pasta buraczana czy szpinakowa z bakłażanem. Wszystkie te Pesty są wegańskie, bez konserwantów i bez glutenu. Dobrze sprawdzają się zarówno jako nadzienie np. Do naleśników jak i po prostu na kanapki.

INNE KOLORY NALEŚNIKÓW?

Więcej pomysłów NALEŚNIKI? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie różne kolorowe wersje naleśników: w wersji wytrawnej zielone naleśniki szpinakowe czy żółciótkie naleśniki dyniowe. A w wersji na słodko fioletowe naleśniki jagodowe czy też brązowe naleśniki kakaowe.

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI POMIDOROWE

SKŁADNIKI PODSTAWOWE NA NALEŚNIKI

  • 1 łyżka masła klarowanego + do smażenia (niektóre patelnie wymagają więcej tłuszczu, na innych można w ogóle bez)
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 50 g koncentratu pomidorowego lub keczupu
  • 150g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

PROPOZYCJA PODANIA

  • Pasta Helcom Naturalnie z bakłażanem i suszonymi pomidorami
  • Pomidorki suszone
  • Ser pleśniowy
  • Szpinak świeży

WYKONANIE KROK PO KROKU

Rozpuść 1 łyżkę masła i odstaw do ostudzenia. Jajko wbij do miski, wlej mleko oraz wodę gazowaną. Dodaj koncentrat, ostudzone masło, mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na niewielkich obrotach miksera, tylko do otrzymania gładkiej masy naleśnikowej.

Odstaw masę na kilka minut, a w tym czasie bardzo mocno rozgrzej suchą patelnię. Jeśli twoja patelnia tego wymaga to możesz lekko ją natłuścić, ale dzięki dodatkowi masła w masie, może nie być to już konieczne. Wylewaj cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie poprzez poruszanie patelnią kolistym ruchem. Po ok. 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 30 sekund do zarumienienia. Powtarzaj z resztą masy.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam gotową pastę z bakłażanem i suszonymi pomidorami od Helcom Naturalnie, pomidorki suszone, ser pleśniowy oraz szpinak.

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Naleśniki pomidorowe - wersja wytrawna

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

Naleśniki dyniowe
NALEŚNIKI DYNIOWE
ciasto na naleśniki z szpinakiem
NALEŚNIKI SZPINAKOWE
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami