TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

SZYBKA DOMOWA WĘDLINA Z INDYKA BEZ MARYNOWANIA

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Post powstał we współpracy reklamowej z HELCOM

Czy wiesz że w taki prosty i szybki sposób możesz przyrządzić domową wędlinę z indyka? Bez sztucznych konserwantów i wypełniaczy. Taka domowa wędlina z indyka to 100% mięsa plus przyprawy (zwróć uwagę na etykiety kupnych wędlin, mnóstwo z nich ma zawartość mięsa na poziomie 50-60%. Zatrważające, prawda?).

 

SZYBKA DOMOWA WĘDLINA Z INDYKA – CZY TO W OGÓLE JEST MOŻLIWE?

Wydaje Ci się, że robienie domowych wędlin jest trudne i czasochłonne. Oczywiście może takie być, ale… są też bardzo proste sposoby. Wędlina z indyka z tego przepisu wychodzi absolutnie przepyszna, delikatna, miękka, a do tego zrobisz ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Uda się na pewno, jeśli tylko dopilnujesz, by mięso było dobrze zabezpieczone podczas obróbki termicznej. Co to znaczy? Wędlinę z tego przepisu przygotujesz bez uruchomiania piekarnika. Po prostu ją gotujesz we wrzątku, ale nie bezpośrednio zanurzoną, tylko szczelnie zamkniętą w worku. Wędlina nie może bezpośrednio stykać się z wodą. Jeśli o to zadbasz, to gwarantuję Ci, że efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

CO POTRZEBUJESZ DO PRZYGOTOWANIA WEDLINY?

Do przygotowania mięsa, poza samym indykiem potrzebujesz też przyprawy. Możesz kombinować na wiele różnych sposobów i samemu przekonać się, które mieszanki przypraw najbardziej Ci odpowiadają. Ja podaję Ci poniżej jeden z moich ulubionych składów, który bardzo Ci polecam. Natomiast jeśli nie masz jakiegoś składnika to w ogóle się tym nie przejmuj i zastąp go innym ulubionym. Dobrze pasują: słodkie i ostre papryki, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, szałwia, oregano, kumin czy różne odmiany pieprzu. Możesz też użyć gotową mieszankę przypraw jeśli masz ochotę np. Do pieczenia, do gyrosa czy do mięsa mielonego. 

 

JAK PODAWAĆ DOMOWĄ WĘDLINĘ Z INDYKA?

A jak masz ochotę? Właściwie ogranicza Cię tu tylko Twoja wyobraźnia. Możesz po prostu pokroić indyka w cienkie plasterki i użyć do szykowania kanapek, wędlina będzie też świetnym dodatkiem do wrapów, sałatek czy naleśników wytrawnych.

Ja tym razem podałam ją na świeżym pieczywie (przepisy na domowe pieczywo) z dodatkiem borówki do mięs i serów od Helcom. Bardzo lubię łączyć mięsa z takim owocowym dodatkiem, a borówka jest jednym z moich ulubionych. Polecam bardzo przetestować to połączenie. 

 

Sprawdź koniecznie TAG: Domowa wędlina – znajdziesz tu wszystkie wysmakowane przepisy na pyszne wędliny które samodzielnie możesz przygotować w domu.

 

PRZEPIS – SZYBKA DOMOWA WĘDLINA Z INDYKA BEZ MARYNOWANIA

SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:

  • Pierś indyka w jednym kawałku o wadze ok. 1 kg
  • Po 1 łyżce przypraw: sól, słodka papryka, majeranek, szałwia, czosnek
  • Po 1/2 łyżki pieprzu i kuminu
  • 1/4 łyżki ostrej papryki
  • Do podania u mnie świeże pieczywo oraz borówka do mięs i serów

Przepis krok po kroku

KROK 1:

Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i dokładnie wymieszaj. Mięso oczyść i osusz. Wyłóż mięso na deskę lub duży talerz i natrzyj je ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Wskazane jest chwilę pomasować mięso przyprawami, by dobrze się do niego przykleiło. Zwróć uwagę na wgłębienia i zakamarki, by także dokładnie je ponacierać przyprawami.

KROK 2:

Teraz czas na zawijanie w folię. Możesz użyć folię spożywczą lub rękaw do pieczenia. Ja użyłam jedynie folii. Zawijałam po kilka warstw folii dokładnie zamykając mięso w środku, wiązałam sznurkiem w kilku miejscach i ponownie zawijałam folią i wiązałam. Możesz powtórzyć więcej razy. Ważne by mieć pewność, że mięso jest szczelnie zamknięte i nie dostanie się do środka woda.

KROK 3:

Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by całe znalazło się pod wodą. Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz moc grzania i przykryj garnek pokrywą. Gotuj przez 70 minut. Dobrze jest w międzyczasie kilka razy obrócić mięso do góry nogami. Ugotowane mięso wyjmij na talerz i jeszcze ciepłe odwiń z folii. Natychmiast przełóż je do folii aluminiowej i zostaw do całkowitego ostudzenia. Dobrze jest wstawić je choć na kilka godzin do lodówki, ale jeśli nie masz czasu, możesz zajadać od razu po wstępnym ostudzeniu.

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Soczysty schab pieczony sześciodniowy
Soczysty schab pieczony sześciodniowy
wędlina z indyka pieczona pod przykryciem
Pieczona wędlina z indyka

MOJA KSIĄŻKA SZYBKIE SŁODKOŚCI

Desery, ciasta, ciasteczka i słodkie lunch boxy - wszystko do przygotowania już nawet w 3 minuty - idealna książka dla Ciebie i na prezent
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g