
Autor Wysmakowane 3 sierpnia 2023
Burger śródziemnomorski – z jakimi smakami Ci się kojarzy taka nazwa? Dla mnie kuchnia śródziemnomorska to zdecydowanie tzatziki, oliwki i ser feta! I zgadnij co? Wszystko to znajdziesz w tym burgerze.
Burger śródziemnomorski, czyli jaki?
Poniżej pokazuję Ci moje ulubione wydanie, ale oczywiście jeśli tylko masz ochotę to podmieniaj składniki i baw się smakami. Co jeszcze pasuje, gdy myślisz “burger śródziemnomorski”? Świetnie sprawdzi się też ser manouri lub hallloumi, wszelkie inne grillowane warzywa czy suszone w słońcu pomidory. Dodasz coś więcej do tej listy?
By jeszcze bardziej podbić smak fety i oliwek to posmarowałam bułkę mojego burgera pastą z czarnych oliwek z pomidorami i serem feta od Helcom. Z tej samej serii past Helcom są też inne kombinacje np. z zielonymi oliwkami lub z ostrymi papryczkami. Tutaj znajdziesz je wszystkie: https://helcom.pl/bruschetty-i-pasty/ . Takie pasty świetnie sprawdzą się nie tylko do burgera, ale i po prostu na kanapkę, jako farsz naleśników czy jako nadzienie do roladek mięsnych.
Spróbuj też koniecznie
Więcej pomysłów KUCHNIE ŚWIATA Z ŚRÓDZIEMNOMORSKIM TWISTEM?? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie Kurczaka a’la bruschetta (tam notabene też wykorzystałam pastę Helcom); czy frittatę z brokułem. A na deser polecam obłędne Tartufo i kawę Affogato.
A jeśli wybierasz się do Grecji lub po prostu masz ochotę na smakowitą grecką lekturę to polecam mój wpis KUCHNIA GRECKA, co jeść a czego unikać.
BURGER ŚRÓDZIEMNOMORSKI – SKŁADNIKI
- Oliwa extra virgin
- Pół czerwonej papryki
- Mięso wołowe (u mnie porcja 150 g na osobę)
- 1/3 słoiczka pasty z czarnych oliwek i fety (albo innej z serii)
- Ok. 50 g fety
- 2 garści rukoli lub szpinaku świeżego
- Tzatziki np. Z tego przepisu – tzatziki
- Kilka czarnych oliwek
WYKONANIE KROK PO KROKU
Zacznij od mocnego rozgrzania grilla lub patelni grillowej, ewentualnie piekarnika jeśli z niego korzystasz. Papryki pokrój w grube paski. Nasmaruj obficie oliwą i grilluj po kilka minut na stronę.
W tym czasie wyrób mięso mielone, dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem, podziel na 2 równe części i z każdej uformuj burgera. Wyłóż na grilla i smaż po 3 minuty na stronę. Zdejmą i odłóż na kratkę, by mięso chwilę “odpoczęło” .
Bułki przekrój na 2 połówki. Podgrzej chwilę w opiekaczu. Dolne połówki posmaruj obficie pastą z oliwek i fety.. Przykryj posiekaną fetą, a następnie rukolą. Na to wyłóż po burgerze. Przykryj grillowaną papryką, tzatzikami, oliwkami i na koniec zamknij drugą połówką bułki.
A teraz… spróbuj to ugryźć 😀 Burger śródziemnomorski na wypasie!
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
