Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Burger śródziemnomorski

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Burger śródziemnomorski – z jakimi smakami Ci się kojarzy taka nazwa? Dla mnie kuchnia śródziemnomorska to zdecydowanie tzatziki, oliwki i ser feta! I zgadnij co? Wszystko to znajdziesz w tym burgerze. 

Burger śródziemnomorski, czyli jaki?

Poniżej pokazuję Ci moje ulubione wydanie, ale oczywiście jeśli tylko masz ochotę to podmieniaj składniki i baw się smakami. Co jeszcze pasuje, gdy myślisz “burger śródziemnomorski”? Świetnie sprawdzi się też ser manouri lub hallloumi, wszelkie inne grillowane warzywa czy suszone w słońcu pomidory. Dodasz coś więcej do tej listy?

By jeszcze bardziej podbić smak fety i oliwek to posmarowałam bułkę mojego burgera pastą z czarnych oliwek z pomidorami i serem feta od Helcom. Z tej samej serii past Helcom są też inne kombinacje np. z zielonymi oliwkami lub z ostrymi papryczkami. Tutaj znajdziesz je wszystkie: https://helcom.pl/bruschetty-i-pasty/ . Takie pasty świetnie sprawdzą się nie tylko do burgera, ale i po prostu na kanapkę, jako farsz naleśników czy jako nadzienie do roladek mięsnych. 

 

Spróbuj też koniecznie

Więcej pomysłów KUCHNIE ŚWIATA Z ŚRÓDZIEMNOMORSKIM TWISTEM?? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie Kurczaka a’la bruschetta (tam notabene też wykorzystałam pastę Helcom); czy frittatę z brokułem. A na deser polecam obłędne Tartufo i kawę Affogato. 

A jeśli wybierasz się do Grecji lub po prostu masz ochotę na smakowitą grecką lekturę to polecam mój wpis KUCHNIA GRECKA, co jeść a czego unikać.

BURGER ŚRÓDZIEMNOMORSKI – SKŁADNIKI

  • Oliwa extra virgin
  • Pół czerwonej papryki
  • Mięso wołowe (u mnie porcja 150 g  na osobę)
  • 1/3 słoiczka pasty z czarnych oliwek i fety (albo innej z serii)
  • Ok. 50 g fety
  • 2 garści rukoli lub szpinaku świeżego
  • Tzatziki np. Z tego przepisu – tzatziki 
  • Kilka czarnych oliwek

WYKONANIE KROK PO KROKU

Zacznij od mocnego rozgrzania grilla lub patelni grillowej, ewentualnie piekarnika jeśli z niego korzystasz. Papryki pokrój w grube paski. Nasmaruj obficie oliwą i grilluj po kilka minut na stronę.

W tym czasie wyrób mięso mielone, dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem, podziel na 2 równe części i z każdej uformuj burgera. Wyłóż na grilla i smaż po 3 minuty na stronę. Zdejmą i odłóż na kratkę, by mięso chwilę “odpoczęło” .

Bułki przekrój na 2 połówki. Podgrzej chwilę w opiekaczu. Dolne połówki posmaruj obficie pastą z oliwek i fety.. Przykryj posiekaną fetą, a następnie rukolą. Na to wyłóż po burgerze. Przykryj grillowaną papryką, tzatzikami, oliwkami i na koniec zamknij drugą połówką bułki.

A teraz… spróbuj to ugryźć 😀 Burger śródziemnomorski na wypasie!

 

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Burger śródziemnomorski feta tzatziki grecki

Podoba Ci się? To sprawdź też:

DSC 4361
KUCHNIA GRECKA, co jeść a czego unikać
burger pulled pork
BURGER PULLED PORK
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami