Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tartufo z adwokatem i białą czekoladą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

W tartufo zakochałam się po uszy podczas wakacji we Włoszech południowych. Oryginalnie pochodzi z małej, bardzo urokliwej miejscowości Pizzo Calabro, położonej niemal na samym dole włoskiego buta. I codziennie do miejscowości ciągnął tłumy, by spróbować tego niesamowitego włoskiego deseru. Deseru, który powstał właściwie zupełnie przypadkiem. Podczas hucznego wesela w 1952 roku cukiernik odpowiedzialny za słodką oprawę przyjęcia odkrył ze zgrozą że na wyposażeniu sali jest dużo mniej pucharków do lodów niż gości. Kreatywny cukiernik nie załamuje rąk, tylko kombinuje na szybko sposób podania lodów na talerzykach vs. w pucharkach. Łączy więc lody orzechowe z czekoladowymi, formując je w kulkę z dziurą w środku, a dziurę wypełnia rozpuszczoną czekoladą. Kulki lądują na chwilę w zamrażarce, a następnie podane zostają na talerzykach. Goście wiwatują z zachwytu. I tak oto powstaje deser, który rozsławia Pizzo Calabro na cały świat. Do tego stopnia, że miasteczko dostaje przydomek Città del Gelato, czyli miasto lodów.

Do dziś istnieje na głównym rynku miasteczka Bar Dante założony przez cukiernika. Serwowane są tu ponoć jedyne oryginalne tartufo, niezmiennie robione według oryginalnej receptury. A wokół… znajduje się jeszcze 10 innych cukierni, które również chwalą się najlepszym, tradycyjnym tartufo. 😉  Jeśli tylko będziecie w okolicy to koniecznie zatrzymajcie się w Pizzo by skosztować tartufo. A przy okazji zboczcie do trattorii Le Castellane tuż obok Bary Dante na pizze – tu jedliśmy najlepszą podczas całej naszej włoskiej wycieczki!

Bar dante tartufotartufo smaki pistacjowetartufo nero tradycyjne

Oprócz tartufo czekoladowo – orzechowych w cukierniach w Pizzo, serwowane są też tartufo bianco z kawą, tartufo pistacjowe i jeszcze mnóstwo innych kombinacji. Ja dziś serwuję Wam moją wariację na temat tego włoskiego deseru lodowego – tartufo z adwokatem i białą czekoladą. Uwielbiam to połączenie smaków, które zresztą na blogu pojawia się nie po raz pierwszy (sprawdźcie też koniecznie TRUFLE!). Jest elegancko i wykwintnie. Zadbajcie tylko o wysoką jakość lodów i macie gwarancję, że deser będzie absolutnie przepyszny. Przygotowanie jest mało pracochłonne za to mocno czasochłonne, bo lody można wyjąć z zamrażalki tylko na krótkie chwile by się nie rozpuściły. Po każdym etapie koniecznie trzeba ponownie mrozić deser co najmniej godzinę. Na plus: przygotowanie można rozłożyć równie dobrze na kilka dni (deser się nie zepsuje ;)) i deser mieć gotowy już na kilka dni przed podaniem = nie zabiera już czasu w dniu serwowania.

Tartufo z adwokatem i białą czekoladą

  • lody waniliowe ok 500 ml
  • 8 łyżeczek adwokatu
  • 4 kostki białej czekolady
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Z lodów uformować 4 ładne gałki. Zmrozić w zamrażalce. W każdej gałce ostrym nożem odkroić górę (ok 1/3 gałki). Zmrozić. W większych częściach wydrążyć nożykiem otwory, w które wlać po łyżeczce adwokatu, po czym szybko zamykać gałki. Zmrozić. Obtoczyć w wiórkach kokosowych i ponownie zmrozić przed podaniem. Serwować polane resztą likieru i obsypane startą na dużych oczkach czekoladą.

Tartufo z adwokatem i białą czekoladąTartufo z białą czekoladą i adwokatem

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami