Autor Wysmakowane 6 lutego 2023
WPIS REKLAMODAWCY
Turyści zachwycają się naszymi zabytkami, pięknem krajobrazu, jednak jeśli gościsz u siebie przybysza z zagranicy, pokaż, jak wspaniałe smaki kryje w sobie nasza polska kuchnia. W żadnym innym kraju twój gość nie zje przecież żurku, rosołu, ruskich pierogów, czy chrupiącego schabowego.
Czym charakteryzuje się kuchnia polska?
Na tradycje kulinarne dominujące obecnie w Polsce wpływ miało bardzo wiele kultur: żydowska, niemiecka, ruska, tatarska itd. A to dlatego, że obszar dawnej Rzeczpospolitej w wyniku różnych wojen podlegał różnym przemianom i podlegał rozmaitym obcym wpływom. Tradycyjne polskie dania są więc różne, w zależności od regionu Polski, w którym przebywamy. Jeśli jesteśmy np. na Podlasiu, typowe polskie dania dla mieszkańców tych obszarów to: babka ziemniaczana, kartacze, pierogi ruskie, bliny, kiszka ziemniaczana, a na deser np. sękacz. Z kolei, gdy znajdziemy się w okolicach Zakopanego, dominować będą: kwaśnica, hałuski, moskole, czy zapiekane oscypki. Dania kuchni polskiej, które ogólnie kojarzone są z naszym krajem, to wspomniane wcześniej pierogi (najczęściej ruskie), rosół, schabowy, bigos, barszcz czerwony.
Żurek – przepis
Przepis na żurek tradycyjny, szczególnie ten odpowiednio kwaśny i aromatyczny, nie jest skomplikowany. Wystarczy mieć zakwas żytni z dobrego źródła i od sprawdzonego producenta, około 100 g boczku, przygotowany bulion warzywny lub rosół, chrzan, czosnek, cebulę i śmietanę do zabielenia, by wykonać zupę, która zachwyci zagranicznych gości. Jeśli chcesz przygotować tego typu danie, zerknij na stronę Akademii Smaku, gdzie zawsze znajdziesz sprawdzone przepisy na tradycyjne polskie dania.
Sprawdź prosty i pyszny przepis na żurek.
Przepis na rosół
Kolejną zupą, którą można się pochwalić przed zagranicznymi gośćmi, jest rosół. Ta bogato odżywcza zupa, gotowana na wolnym ogniu i podana z drobnymi kluseczkami lub grubym makaronem, z pewnością zasmakuje naszym znajomym, jeśli wykonamy ją w tradycyjny sposób.
Do przygotowania tego typu potrawy niezbędne będą takie składniki jak:
- 2 uda z kurczaka, 2 skrzydła z kurczaka, korpus
- Włoszczyzna, czyli: seler, por, 4 marchewki, 3 pietruszki
- cebula
- Natka z pietruszki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
Przed wrzuceniem kurczaka do garnka, należy mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie należy obrać włoszczyznę, umyć, a następnie pokroić każdą marchewkę i pietruszkę wzdłuż na pół, z pora odkroić biały kawałek i ukroić średni kawałek z obranego selera. Trzeba też obrać z łusek cebulę.
Kiedy mamy już wszystko przygotowane, wrzucamy do garnka warzywa, dorzucamy 1 liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, około 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu. Zalewamy to wodą i czekamy aż się zagotuje. Później, na gotującą się wodę wrzucamy kurczaka. Jeśli woda nie przykrywa w całości mięsa, dolewamy wrzątek. Zmniejszamy gaz, by zupa gotowała się bardzo delikatnie i gotujemy wszystko około półtorej godziny.
Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu do zupy. W tym celu wstawiamy wodę w dużym garnku (wody zalewamy do ½ wysokości garnka), solimy 2 łyżeczki i czekamy, aż się zagotuje. Na gotujący się wrzątek wrzucamy makaron (około 250-300 g). Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli około 12-15 minut. Odcedzamy później na sitku i przelewamy zimną wodą. Wykładamy porcję na talerz, zalewamy rosołem i posypujemy skrojoną natką pietruszki.
Przepis na pierogi ruskie
Choć nazwa tego dnia wcale nie nawiązuje do polskości, to jednak właśnie pierogi ruskie kojarzone są przez turystów z tradycyjną kuchnią polską. Rozpływają się oni nad delikatnym, mącznym ciastem, wyrazistym serowo-ziemniaczanym farszem oraz chrupiącymi skwarkami, którymi polane jest to danie.
Pierogi ruskie – składniki na farsz:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g białego sera
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Pierogi ruskie – składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- Odrobina soli
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy farsz do pierogów. W tym celu przeciskamy ziemniaki (do miski) przez praskę. Dodajemy do tego rozdrobniony widelcem biały ser. Dorzucamy posiekaną i przesmażoną cebulę. Mieszamy wszystko, doprawiając solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Odstawiamy na bok i zabieramy się za wykonanie ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z solą. Gotujemy wodę w czajniku i wlewamy wrzątek do szklanki. Sparzamy nim mąkę, cały czas mieszając ją nożem.
Kiedy mąka jest już sparzona, dodajemy olej oraz jajko. Mieszamy składniki ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto. Kiedy jest gładkie i nie lepi się do ręki, odkładamy je na chwilę na bok, aby odpoczęło. Przykrywamy je ściereczką. Później odkrawamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz i zalepiamy mocno brzegi. Gdy mamy gotowych kilkanaście sztuk, wrzucamy je na wrzącą i osoloną wodę. Od wypłynięcia gotujemy około 3 minut.
Przepis na chrupiącego schabowego
Choć wydawałoby się, że kotlet schabowy jest daniem, które potrafią przyrządzić wszyscy, nie jest to prawdą. Prawdziwy sekret dobrego schabowego tkwi bowiem w odpowiednio przyrządzonej panierce i właściwym czasie smażenia.
Do przyrządzenia tradycyjnego, polskiego schabowego potrzebujesz:
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 2 jajka
- Mąkę
- bułkę tartą
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Aby kotlet schabowy był chrupiący, najpierw musisz obtoczyć go w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce. Mąka sprawi, że mięso nie pochłonie za dużo tłuszczu z patelni, a bułka tarta na samym wierzchu spowoduje, że kotlet będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia.