Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Typowe polskie dania dla turysty z zagranicy

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Turyści zachwycają się naszymi zabytkami, pięknem krajobrazu, jednak jeśli gościsz u siebie przybysza z zagranicy, pokaż, jak wspaniałe smaki kryje w sobie nasza polska kuchnia. W żadnym innym kraju twój gość nie zje przecież żurku, rosołu, ruskich pierogów, czy chrupiącego schabowego.

Czym charakteryzuje się kuchnia polska?

Na tradycje kulinarne dominujące obecnie w Polsce wpływ miało bardzo wiele kultur: żydowska, niemiecka, ruska, tatarska itd. A to dlatego, że obszar dawnej Rzeczpospolitej w wyniku różnych wojen podlegał różnym przemianom i podlegał rozmaitym obcym wpływom. Tradycyjne polskie dania są więc różne, w zależności od regionu Polski, w którym przebywamy. Jeśli jesteśmy np. na Podlasiu, typowe polskie dania dla mieszkańców tych obszarów to: babka ziemniaczana, kartacze, pierogi ruskie, bliny, kiszka ziemniaczana, a na deser np. sękacz. Z kolei, gdy znajdziemy się w okolicach Zakopanego, dominować będą: kwaśnica, hałuski, moskole, czy zapiekane oscypki. Dania kuchni polskiej, które ogólnie kojarzone są z naszym krajem, to wspomniane wcześniej pierogi (najczęściej ruskie), rosół, schabowy, bigos, barszcz czerwony.

kawałek kaczki z ziemniakami, modrą kapustą, jabłkiem i żurawiną
Zdjęcie reklamodawcy

Żurek – przepis

Przepis na żurek tradycyjny, szczególnie ten odpowiednio kwaśny i aromatyczny, nie jest skomplikowany. Wystarczy mieć zakwas żytni z dobrego źródła i od sprawdzonego producenta, około 100 g boczku, przygotowany bulion warzywny lub rosół, chrzan, czosnek, cebulę i śmietanę do zabielenia, by wykonać zupę, która zachwyci zagranicznych gości. Jeśli chcesz przygotować tego typu danie, zerknij na stronę Akademii Smaku, gdzie zawsze znajdziesz sprawdzone przepisy na tradycyjne polskie dania.

Sprawdź prosty i pyszny przepis na żurek.

Przepis na rosół

Kolejną zupą, którą można się pochwalić przed zagranicznymi gośćmi, jest rosół. Ta bogato odżywcza zupa, gotowana na wolnym ogniu i podana z drobnymi kluseczkami lub grubym makaronem, z pewnością zasmakuje naszym znajomym, jeśli wykonamy ją w tradycyjny sposób.

Do przygotowania tego typu potrawy niezbędne będą takie składniki jak:

  • 2 uda z kurczaka, 2 skrzydła z kurczaka, korpus
  • Włoszczyzna, czyli: seler, por, 4 marchewki, 3 pietruszki
  • cebula
  • Natka z pietruszki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przed wrzuceniem kurczaka do garnka, należy mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie należy obrać włoszczyznę, umyć, a następnie pokroić każdą marchewkę i pietruszkę wzdłuż na pół, z pora odkroić biały kawałek i ukroić średni kawałek z obranego selera. Trzeba też obrać z łusek cebulę.

Kiedy mamy już wszystko przygotowane, wrzucamy do garnka warzywa, dorzucamy 1 liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, około 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu. Zalewamy to wodą i czekamy aż się zagotuje. Później, na gotującą się wodę wrzucamy kurczaka. Jeśli woda nie przykrywa w całości mięsa, dolewamy wrzątek. Zmniejszamy gaz, by zupa gotowała się bardzo delikatnie i gotujemy wszystko około  półtorej godziny.

Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu do zupy. W tym celu wstawiamy wodę w dużym garnku (wody zalewamy do ½ wysokości garnka), solimy 2 łyżeczki i czekamy, aż się zagotuje. Na gotujący się wrzątek wrzucamy makaron (około 250-300 g). Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli około 12-15 minut. Odcedzamy później na sitku i przelewamy zimną wodą. Wykładamy porcję na talerz, zalewamy rosołem i posypujemy skrojoną natką pietruszki.

zupa z warzywami (marchew, por, seler, pietruszka, pocięte w plasterki) umieszczona w białej filiżance
Zdjęcie reklamodawcy

Przepis na pierogi ruskie

Choć nazwa tego dnia wcale nie nawiązuje do polskości, to jednak właśnie pierogi ruskie kojarzone są przez turystów z tradycyjną kuchnią polską. Rozpływają się oni nad delikatnym, mącznym ciastem, wyrazistym serowo-ziemniaczanym farszem oraz chrupiącymi skwarkami, którymi polane jest to danie.

Pierogi ruskie – składniki na farsz:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Pierogi ruskie – składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Odrobina soli

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy farsz do pierogów. W tym celu przeciskamy ziemniaki (do miski) przez praskę. Dodajemy do tego rozdrobniony widelcem biały ser. Dorzucamy posiekaną i przesmażoną cebulę. Mieszamy wszystko, doprawiając solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Odstawiamy na bok i zabieramy się za wykonanie ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z solą. Gotujemy wodę w czajniku i wlewamy wrzątek do szklanki. Sparzamy nim mąkę, cały czas mieszając ją nożem.

Kiedy mąka jest już sparzona, dodajemy olej oraz jajko. Mieszamy składniki ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto. Kiedy jest gładkie i nie lepi się do ręki, odkładamy je na chwilę na bok, aby odpoczęło. Przykrywamy je ściereczką. Później odkrawamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz i zalepiamy mocno brzegi. Gdy mamy gotowych kilkanaście sztuk, wrzucamy je na wrzącą i osoloną wodę. Od wypłynięcia gotujemy około 3 minut.

pierogi oprószone mąką
Zdjęcie reklamodawcy

Przepis na chrupiącego schabowego

Choć wydawałoby się, że kotlet schabowy jest daniem, które potrafią przyrządzić wszyscy, nie jest to prawdą. Prawdziwy sekret dobrego schabowego tkwi bowiem w odpowiednio przyrządzonej panierce i właściwym czasie smażenia.

Do przyrządzenia tradycyjnego, polskiego schabowego potrzebujesz:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 2 jajka
  • Mąkę
  • bułkę tartą
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Aby kotlet schabowy był chrupiący, najpierw musisz obtoczyć go w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce. Mąka sprawi, że mięso nie pochłonie za dużo tłuszczu z patelni, a bułka tarta na samym wierzchu spowoduje, że kotlet będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia.

Typowe polskie dania dla turysty z zagranicy
Zdjęcie reklamodawcy

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami