
Autor Wysmakowane 29 lipca 2022
Najlepsze przepisy na grilla – TOP 10
Nasz ogródek ma nowego lokatora! Grill węglowy Weber Master – Touch GBS Premium E-5750. Z tej okazji grillujemy przy każdej możliwej okazji i pogodzie (tudzież niepogodzie). Wymyślam nowe przepisy, ale i chętnie wracam do tych „starych”, które na blogu pojawiły się już wcześniej, a teraz po raz kolejny przekonuję się jak są pyszne! I tak właśnie powstało poniższe zestawienie „Najlepsze przepisy na grilla – TOP 10”. Jeśli kiedyś odnajdę coś lepszego, to post będzie podmieniany, więc zapiszcie sobie link i wracajcie tu przed każdym grillowaniem!
Ale zanim przejdziemy do rankingu „Najlepsze przepisy na grilla – TOP 10” to kilka słów o wymienionym wyżej lokatorze. Grill jest węglowy. Czy to lepiej czy gorzej niż grill gazowy, to już kwestia subiektywna. Według prawdziwych Grill masterów, najlepiej jest mieć oba :D. A jaka jest Wasza opinia w tym temacie?
My póki co postawiliśmy na węglowy, a właściwie to specyficznie na Weber Master – Touch GBS Premium E-5750. Kilka powodów:
- Jest to jednak zdecydowanie bardziej budżetowa opcja niż grill gazowy
- Grill jest piękny, a przy tym bardzo kompaktowy. Po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.
- System czyszczenia One – Touch, dzięki któremu zaledwie jeden ruch rączką powoduje zrzucenie popiołu do kosza zbierającego popiół, który następnie można łatwo zdjąć i opróżnić.
- Termometr wbudowany w pokrywę, co pozwala lepiej zapanować nad tym co się dzieje w środku. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko niedopieczenia/ przepieczenia potraw.
- Możliwość nie tylko szybkiego grillowania, ale i powolnego wędzenia
- Krata grilla z uchylanymi bokami, dzięki którym można w każdym momencie dosypać brykietu jeśli będzie taka potrzeba. I to bez zdejmowania całej kratki.
- Komin Rapidfire! Dzięki niemu rozpalanie węgla jest ekspresowe i co najważniejsze – bezobsługowe
- Pokrywa na zawiasach (ależ to wygodne, że wreszcie nie muszę kombinować, gdzie tu odłożyć pokrywę :D)
To tyle z moich kluczowych spostrzeżeń o grillu. Nie wątpię, że mocno się z nim zaprzyjaźnię 😊 A póki co oddaję w Wasze ręce zestawienie: „Najlepsze przepisy na grilla – TOP 10”
By wejść do przepisu – kliknijcie w konkretne zdjęcie.

PRZYSTAWKI/ DODATKI DO DAŃ Z GRILLA:
PAPRYCZKI FASZEROWANE Z GRILLA
- 12 mini papryczek
- opakowanie sera feta
- ostra papryczka
- garść oliwek
- po pół łyżeczki pieprzu chilli (jeśli lubicie ostro) i oregano
- 12 plasterków boczku\\Wymieszać wszystkie składniki nadzienia (feta, oliwki, ostra papryczka i przyprawy) Naciąć papryczki wzdłuż wszerz, tworząc krzyżyk z nacięcia. Delikatnie wyciągnąć z nich gniazdo nasienne. Wypełnić nadzieniem na bogato*. Każdą papryczkę zawinąć w plasterek boczku i grillować na rumiano.
* Tak ponacinane papryczki nadziać czym tylko macie ochotę. Oprócz fety, warto przetestować, też różne inne serowe kombinacje, np. ser pleśniowy; ser halloumi, oscypek, mascarpone z ziołami, itd.

2. WARZYWA GRILLOWANE + KILKA DODATKÓW I PYSZNA SAŁATKA GOTOWA!
Jeden z pierwszych wpisów na blogu. Piękną miałam wówczas estetykę zdjęć :D:D 😀 Ale danie pyszne!!!! Wracam często i9 chętnie do tej sałatki z grilla. Sałatka z grillowanymi warzywami
3. WARZYWA GRILLOWANE Z HISZPAŃSKIM OSEM ROMESCO
Jeden z pierwszych wpisów na blogu. Piękną miałam wówczas estetykę zdjęć :D:D 😀 Ale danie pyszne!!!! Wracam często i9 chętnie do tej sałatki z grilla. Warzywa grillowane z hiszpańskim sosem Romesco
4. PROWANSALSKI CHLEB Z GRILLA
Tak jest! Chleb! Wiedzieliście, że na grillu spokojnie można upiec pieczywo i co więcej. Wychodzi naprawdę fantastycznie! Dla uzyskania efektu idealnych wypieków, warto też zaopatrzyć się jednak w odpowiednie akcesoria. Tutaj znajdziecie więcej: Prowansalski Chleb z grilla
5. IDEALNE ZIEMNIAKI Z GRILLA
Bardzo prosty sposób na pyszne opiekane młode ziemniaki. Potrzebujecie tylko przyprawy i ziemniaki oczywiście 😀 Ziemniaki z grilla
6. PRZYSTAWKA PREMIUM – OŚMIORNICA – TO TAKIE PROSTE!
Przepis na ośmiornicę dostałam od lokalnego szefa kuchni w Meksyku. Wyszła tak pyszna i mięciutka, że grzechem byłoby zachować go dla siebie. Korzystajcie, więc śmiało. I nie bójcie się kupować mrożonej ośmiornicy. Okazuje się, że mrożenie bardzo jej sprzyja, bo dzięki zamrożeniu i powolnemu rozmrażaniu, mięso bardzo kruszeje. Zaleca się wręcz, by świeżą ośmiornicę i tak zamrozić przed przygotowaniem. Ośmiornica z grilla
PRZEPISY Z GRILLA: DANIA GŁÓWNE
7. KURCZAK – NAJPROSTSZY, NIEZAWODNY SPOSÓB
Niezmiennie uwielbiam ten przepis! Najprostszy i najlepszy przepis na piersi kurczaka jaki znam. Wychodzą mięciutkie i pyszne! Dobrze jest zamarynować kurczaka jakieś 3 godziny (można na całą noc), ale jeśli nie macie tyle czasu to zostawcie go chociaż na pół godziny w marynacie. Smak Wam wynagrodzi ten czas!
- 700 g piersi kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- 1,5 łyżki wyrazistej w smaku musztardy
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1, łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać w sporym, zamykanym pojemniku. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Każdą pierś przekroić na 3 mniej więcej równe części. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny (można dłużej). Dobrze jest doprowadzić mięso do temperatury pokojowej przed grillowaniem. Kurczaka grillować z każdej strony ok. 4 minuty, krótko, by nie wysuszyć mięsa, ale nie może być ono surowe.

8. SZISZ KEBAB CZYLI PROSTY KEBAB NA PATYKU
Szisz kebab powstał z inspiracji kuchni arabskiej. W mojej wersji z mielonym mięsem indyka, choć oryginalnie powinno użyć się jagnięciny, ewentualnie wołowiny, ale na pewno w żadnym razie nie wieprzowiny (toż to kuchnia arabska!).
9. KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM
Super szybkie danie, a smakuje rewelacyjnie! Dla mnie to smak Azji, smak podróży i smak… moich ukochanych orzeszków ziemnych, zamkniętych w lekko pikantnym, kremowym sosie. Gwarantem powodzenia jest tu dobrze, krótko ugrillowany kurczak (nie można go przesuszyć) i oczywiście dobrej jakości składniki. Jeśli macie bardzo ostre chilli, to dodajcie mniej. Do smaku. Kurczak satay z grilla
10. STEKI IDEALNE!!!
Stek to jedno z najlepszych i ( przy odrobinie wprawy) najprostszych dań, które można wyczarować z wołowiny. Jednak by usmażyć doskonałego steki z patelni grillowej potrzebny jest naprawdę dobrej jakości kawałek mięsa (jakość tu ma kolosalne znaczenia!) i odpowiedni sprzęt. Zobacz więcej: STEKI IDEALNE