Autor Wysmakowane 29 kwietnia 2017
Budyń z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą. Zdrowy, pożywny deser lub śniadanie/ podwieczorek na słodko. Przygotowany z ugotowanej, zmielonej kaszy jaglanej. Smak kaszy jest ledwo wyczuwalny. Dzieciaki wręcz uwielbiają (i ja też 🙂 ). Można dodać dowolne bakalie albo świeże owoce – to co mamy od ręką i na co tylko mamy ochotę. Można jeść jeszcze na ciepło, od razu po przygotowaniu lub zimny po schłodzeniu w lodówce. Sama nie wiem która wersja bardziej mi smakuje.
Budyń z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 6 kostek czekolady deserowej
- 1 duży banan
- łyżka miodu
- syrop malinowy
- dowolne bakalie wg. preferencji
Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem. Odcedzić i ponownie przepłukać (unikamy w ten sposób goryczki). Kaszę przełożyć do małego garnuszka, zalać szklanką mleka kokosowego i gotować aż do miękkości kaszy (w zależności od kaszy 15-25 minut, można dolewać mleka w razie potrzeby). Pod koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Kaszę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę mleka i banana (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Zmiksować na gładko. Przed dodaniem miodu sprawdzić temperaturę kaszki – zbyt gorąca zabije zdrowotne właściwości miodu. Dodać miód i jeszcze chwilę zmiksować.
Rozłożyć do dwóch kokilek, udekorować bananem i bakaliami, polać syropem malinowym.
Jedna odpowiedź
Mimo późnej pory chętnie taki budyń bym zjadła, nawet czekolada mi w nim by nie przeszkadzała