Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Budyń z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Budyń z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą. Zdrowy, pożywny deser lub śniadanie/ podwieczorek na słodko. Przygotowany z ugotowanej, zmielonej kaszy jaglanej. Smak kaszy jest ledwo wyczuwalny. Dzieciaki wręcz uwielbiają (i ja też 🙂 ). Można dodać dowolne bakalie albo świeże owoce – to co mamy od ręką i na co tylko mamy ochotę. Można jeść jeszcze na ciepło, od razu po przygotowaniu lub zimny po schłodzeniu w lodówce. Sama nie wiem która wersja bardziej mi smakuje.

Budyń z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 6 kostek czekolady deserowej
  • 1 duży banan
  • łyżka miodu
  • syrop malinowy
  • dowolne bakalie wg. preferencji

Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem. Odcedzić i ponownie przepłukać (unikamy w ten sposób goryczki). Kaszę przełożyć do małego garnuszka, zalać szklanką mleka kokosowego i gotować aż do miękkości kaszy (w zależności od kaszy 15-25 minut, można dolewać mleka w razie potrzeby). Pod koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.

Kaszę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę mleka i banana (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Zmiksować na gładko. Przed dodaniem miodu sprawdzić temperaturę kaszki – zbyt gorąca zabije zdrowotne właściwości miodu. Dodać miód i jeszcze chwilę zmiksować.

Rozłożyć do dwóch kokilek, udekorować bananem i bakaliami, polać syropem malinowym.

Budyń z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami