Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ucierane ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami to dla mnie kwintesencja pięknej, ciepłej wiosny. To takie moje uczczenie szczytu rabarbarowego i przywitanie truskawkowego (więcej pomysłów na truskawki tutaj). Samo ciasto robi się bardzo prosto, i szybko. Nie powinno zająć więcej niż 15  minut Waszego czasu. A efekt? Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i pulchniutkie, z wierzchu wyładowane majowymi owocami i jeszcze przykryte pyszną kruszonką z dodatkiem wiórków kokosa. Najlepsze od razu po upieczeniu, choć szczelnie przykryte, trzymane w temperaturze pokojowej, kilka dni utrzymuje świeżość. Pamiętajcie też koniecznie by przy cieście ucieranym doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami

  • 3 jajka
  • 110 g cukru drobnego do wypieków + 2 łyżki do obsypania owoców
  • 60 g masła
  • 200 g sera twarogowego tłustego o mazistej, a nie grudkowatej konsystencji
  • 160 g mąki pszennej + łyżka do oprószenia owoców
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 150 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • ćwiartka cytryny

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 70 g łyżek mąki pszennej

Rabarbar umyć, osuszyć, oderwać liście i pokroić na ok 3 mm plasterki. Truskawki umyć, zostawić do odcieknięcia po czym pokroić na ćwiartki. Owoce wyłożyć na sitko, obsypać dwoma łyżkami cukru i zostawić by puściły nadmiar soku.

Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozetrzeć w dłoniach do uzyskania niewielkich grudek. Wstawić do zamrażarki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do małej miseczki i wymieszać. W osobnej, dużej misce o pionowych ściankach, bardzo miękkie masło utrzeć z 110 g cukru do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy (ok. 4 minuty). Dodawać po jednym całym jajku, wciąż ucierając na najwyższych obrotach. Dodać twaróg i miksować ostatnie pół minuty. Odstawić mikser i do mokrych składników przesypać suche.Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Owoce odsączyć z wody papierowymi ręczniczkami, obsypać mąką i wymieszać. Owoce ułożyć na cieście, lekko je w nie wciskając. Z wierzchu obsypać schłodzona kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Starać się nie „przeciągnąć” ciasta w piekarniku żeby nie wyszło suche.

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkamiCiasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

  1. Ucieranego z twarogiem jeszcze nie robilam, ale samo ucierane bardzo lubie z owocami wlasnie 🙂

  2. chętnie wypróbuję, że przepis wydaje się zacny, tylko muszę wybrać się w końcu po truskawki na targ 😉

  3. Bardzo chętnie piekę w sezonie ciasto z rabarbarem, chociaż nie łączyłam jeszcze z twarogiem, a na pewno chodzi pyszne 🙂

  4. Ooo! Nigdy nie jadłam takiego ciasta! 🙂 chętnie spróbuje 🙂 czy bardzo czuć w nim twaróg w smaku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami