fbpx

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami

przepis

Ucierane ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami to dla mnie kwintesencja pięknej, ciepłej wiosny. To takie moje uczczenie szczytu rabarbarowego i przywitanie truskawkowego (więcej pomysłów na truskawki tutaj). Samo ciasto robi się bardzo prosto, i szybko. Nie powinno zająć więcej niż 15  minut Waszego czasu. A efekt? Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i pulchniutkie, z wierzchu wyładowane majowymi owocami i jeszcze przykryte pyszną kruszonką z dodatkiem wiórków kokosa. Najlepsze od razu po upieczeniu, choć szczelnie przykryte, trzymane w temperaturze pokojowej, kilka dni utrzymuje świeżość. Pamiętajcie też koniecznie by przy cieście ucieranym doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami

  • 3 jajka
  • 110 g cukru drobnego do wypieków + 2 łyżki do obsypania owoców
  • 60 g masła
  • 200 g sera twarogowego tłustego o mazistej, a nie grudkowatej konsystencji
  • 160 g mąki pszennej + łyżka do oprószenia owoców
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 150 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • ćwiartka cytryny

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 70 g łyżek mąki pszennej

Rabarbar umyć, osuszyć, oderwać liście i pokroić na ok 3 mm plasterki. Truskawki umyć, zostawić do odcieknięcia po czym pokroić na ćwiartki. Owoce wyłożyć na sitko, obsypać dwoma łyżkami cukru i zostawić by puściły nadmiar soku.

Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozetrzeć w dłoniach do uzyskania niewielkich grudek. Wstawić do zamrażarki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do małej miseczki i wymieszać. W osobnej, dużej misce o pionowych ściankach, bardzo miękkie masło utrzeć z 110 g cukru do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy (ok. 4 minuty). Dodawać po jednym całym jajku, wciąż ucierając na najwyższych obrotach. Dodać twaróg i miksować ostatnie pół minuty. Odstawić mikser i do mokrych składników przesypać suche.Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Owoce odsączyć z wody papierowymi ręczniczkami, obsypać mąką i wymieszać. Owoce ułożyć na cieście, lekko je w nie wciskając. Z wierzchu obsypać schłodzona kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Starać się nie „przeciągnąć” ciasta w piekarniku żeby nie wyszło suche.

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkamiCiasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 31 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

17 komentarzy

  • Marcelina 21 września 2018 o 22:29 Odpowiedz

    Robiłam tylko z truskawkami i wyszło przepysznie

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:14 Odpowiedz

      Można kombinować z owocami 🙂 Jak najbardziej.

  • Angelika 18 maja 2018 o 11:05 Odpowiedz

    Ucieranego z twarogiem jeszcze nie robilam, ale samo ucierane bardzo lubie z owocami wlasnie 🙂

  • Justyna 18 maja 2018 o 09:56 Odpowiedz

    Pomysł na proste, pyszne i sezonowe ciasto. Przepis zapisuję i na pewno zrobię niebawem!

  • KATARZYNA 18 maja 2018 o 08:41 Odpowiedz

    Kruszonka! Rabarbar mniam! To musiało być przepyszne!

  • Klaudia Ja Zwykła Matkaa 18 maja 2018 o 04:43 Odpowiedz

    U Ciebie zawsze przepysznie. Wczoraj w sklepie i na bazarze widziałam rabarbar. Muszę coś upiec. Twoja propozycja przepyszna, klasyczna a takie ciasta zawsze są najlepsze.

  • kulinarnyJa 17 maja 2018 o 23:13 Odpowiedz

    Przepysznie, już sobie wyobraziłem smak tego ciasta. Idealne na letnie dni. Z chęcią speobuję.

  • Magda 17 maja 2018 o 21:53 Odpowiedz

    chętnie wypróbuję, że przepis wydaje się zacny, tylko muszę wybrać się w końcu po truskawki na targ 😉

  • Julita 17 maja 2018 o 21:23 Odpowiedz

    Bardzo chętnie piekę w sezonie ciasto z rabarbarem, chociaż nie łączyłam jeszcze z twarogiem, a na pewno chodzi pyszne 🙂

  • Magda 17 maja 2018 o 20:30 Odpowiedz

    Cudowne! Poczęstuję się kawałeczkiem 😉

  • Wiola Korzeniowska 17 maja 2018 o 12:28 Odpowiedz

    Ooo! Nigdy nie jadłam takiego ciasta! 🙂 chętnie spróbuje 🙂 czy bardzo czuć w nim twaróg w smaku?

    • Wysmakowane 17 maja 2018 o 19:03 Odpowiedz

      Raczej tak. Jak nie lubisz to możesz spokojnie zrobić bez niego.

  • Ania, Kęsy Codzienności 17 maja 2018 o 12:10 Odpowiedz

    Wygląda na mega wilgotne i pyszne ciasto. Mniam! Z twarogiem jeszcze żadnego podobnego ciasta nie robiłam, ale chętnie spróbuję. Powiedz mi tylko, jakiego twarogu konkretnie tu używasz?

  • Małgorzata Kijowska 17 maja 2018 o 10:23 Odpowiedz

    Byłam ciekawa jak dodałaś twaróg. Myślałam, że w kawałeczkach, a Ty zmiksowałaś go z ciastem 🙂 Musi być pyszne w takim razie!

  • Amber 17 maja 2018 o 09:10 Odpowiedz

    Musi być pyszne!
    Smakuję wirtualnie…

  • Pomysłowa 17 maja 2018 o 06:49 Odpowiedz

    Jakie to musi być dobre! Połączenie wszystkiego, co najbardziej lubię 😊

  • Monika 17 maja 2018 o 06:40 Odpowiedz

    \wczoraj jadłam bardzo poodbne ciasto, było przepyszne!

MENU