fbpx

Jak zrobić jajko w koszulce?

przepis

Jak zrobić jajko w koszulce idealne? Tak by białko było już ścięte, ale żółtko jeszcze cudownie płynne. I jeszcze, żeby miało taki estetyczny, kulisty kształt.Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne! Trzeba tylko pamiętać o obfitym dodaniu octu do wody (bez obaw, nie czuć posmaku octu w jajku) i pilnować czasu gotowania, tak by nie dopuścić do ścięcia się żółtka.

Jeśli zależy Wam, by jajka były idealnie kuliste, można zrobić ze zwykłej folii spożywczej sakiewki, do których  wbijamy jajko i w takiej sakiewce zanurzamy je w wodzie z octem. Bez sakiewek, wokół jajka będą ciągnąć się „ogony” białka, które można odciąć po wyciągnięciu jajka z wody lub estetycznie ułożyć pod jajem, tak by nie było ich widać.

Jak zrobić jajko w koszulce?

  • jajko
  • 2 litry wody
  • 60 ml octu (ja używam z białego wina)
  • sól

Zagotować wodę w garnku. Zanim zacznie wrzeć dodać ocet i odrobinę soli. Jajko wbić do miseczki, uważając żeby nie uszkodzić żółtka. W wodzie zrobić wirek i delikatnie włożyć do niego jajko. Taki ruch wody sprawi, że białko w większości zawinie się wokół żółtka, a nie rozleje po całym garnku. Gotować max 3 minuty, tak by żółtko pozostało zupełnie płynne. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Jak zrobić jajko w koszulce

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Jak zrobić jajko w koszulce?
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU