Autor Wysmakowane 18 maja 2020
Jak zrobić jajko w koszulce idealne? Tak by białko było już ścięte, ale żółtko jeszcze cudownie płynne. I jeszcze, żeby miało taki estetyczny, kulisty kształt.Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne! Trzeba tylko pamiętać o obfitym dodaniu octu do wody (bez obaw, nie czuć posmaku octu w jajku) i pilnować czasu gotowania, tak by nie dopuścić do ścięcia się żółtka.
Jeśli zależy Wam, by jajka były idealnie kuliste, można zrobić ze zwykłej folii spożywczej sakiewki, do których wbijamy jajko i w takiej sakiewce zanurzamy je w wodzie z octem. Bez sakiewek, wokół jajka będą ciągnąć się „ogony” białka, które można odciąć po wyciągnięciu jajka z wody lub estetycznie ułożyć pod jajem, tak by nie było ich widać.
Jak zrobić jajko w koszulce?
- jajko
- 2 litry wody
- 60 ml octu (ja używam z białego wina)
- sól
Zagotować wodę w garnku. Zanim zacznie wrzeć dodać ocet i odrobinę soli. Jajko wbić do miseczki, uważając żeby nie uszkodzić żółtka. W wodzie zrobić wirek i delikatnie włożyć do niego jajko. Taki ruch wody sprawi, że białko w większości zawinie się wokół żółtka, a nie rozleje po całym garnku. Gotować max 3 minuty, tak by żółtko pozostało zupełnie płynne. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.