Mięciutkie muffinki z jabłkami i z kruszonką

przepis

Mięciutkie, wilgotne muffinki z jabłkami i z kruszonką. Z dodatkiem cynamonu i, jeśli chcecie bardziej zimowo, przyprawy piernikowej. Świeże jabłka z powodzeniem można zastąpić prażonymi jabłkami z słoika, a mąkę pszenną – orkiszową. W przypadku tej drugiej, muffinki będą bardziej kruche, ale wciąż równie dobre. Polecam Wam bardzo. Cudowny sposób na słodkiego głoda, zwłaszcza, że muffinki szykuje się naprawdę chwilę. Nie potrzebujecie nawet miksera, a wręcz jest on niewskazany. Mieszamy najlepiej trzepaczką, krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Całość nie powinna zająć Wam więcej niż nagrzanie piekarnika.

Skorzystałeś z przepisu? Smakowało? Będę wdzięczna za komentarz i udostępnienia.  A po więcej przepisów na muffinki za praszam do tagu… muffinki 😀

Muffinki z jabłkami i z kruszonką

  • 260 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • niepełna łyżeczka cynamonu (można dodać także przyprawę piernikową)
  • 120 g cukru drobnego trzcinowego
  • 2 jabłka (można zastąpić prażonymi)
  • 2 jajka
  • 90 g oleju (polecam kokosowy lub rzepakowy)
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kruszonka

Nastawić piekarnik na 180 stopni C (góra- dół, bez termoobiegu). Przygotować kruszonkę z poniższego przepisu.

Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon) przesiać przez drobne sitko do miski. Dodać cukier trzcinowy i dokładnie (krótko) wymieszać.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekać). Jajka, olej i mleko włożyć do jednej miski i roztrzepać trzepaczką – krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodać do suchych składników wraz z miodem i jabłkami. Delikatnie wymieszać (jedynie do uzyskania jednolitej masy i pozbycia się grudek mąki). Ciasto rozłożyć do papilotek max do 3/4 ich wysokości. Posypać kruszonką i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 20 – 25 min (tylko do suchego patyczka)

Kruszonka do muffinków

  • 40 g mąki
  • Kopiasta łyżka cukru pudru
  • 20 g zimnego masła

Mąkę przesiać do małej miseczki. Dodać masło i rozcierać między palcami do powstania grudek. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę rozcierać. Wstawić do lodówki na czas szykowania muffinków.

Mięciutkie muffinki z jabłkami i z kruszonką

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Mięciutkie muffinki z jabłkami i z kruszonką
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

6 komentarzy

  • Agnieszka 30 grudnia 2018 o 13:11 Odpowiedz

    Wyglądają pysznie 🙂

  • Sylwia R 29 grudnia 2018 o 22:05 Odpowiedz

    Takiej wersji muffinek jeszcze nie jadlam. Z checia bym wyprobowala 🙂

  • Świat Toli 29 grudnia 2018 o 13:38 Odpowiedz

    Muffinki to coś, co się zawsze udaje.

    • Wysmakowane 29 grudnia 2018 o 19:23 Odpowiedz

      Nie zgadzam się. Coś tam zawsze wyjdzie, ale naprawdę dobre, idealnie mięciutkie i wilgotne to już sztuka… lub kwestia naprawdę dobrego przepisu 😉

  • Ewa 29 grudnia 2018 o 11:29 Odpowiedz

    Obłędnie wyglądają na zdjęciach. 🙂 A sam przepis wydaje się być całkiem prosty.

  • Konesso 28 grudnia 2018 o 16:13 Odpowiedz

    Pycha!

MENU