
- Potrzebny czas: 15 minut + 30 min pieczenia
- Porcja: 12-13 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 28 grudnia 2018
Mięciutkie, wilgotne muffinki z jabłkami i z kruszonką. Z dodatkiem cynamonu i, jeśli chcecie bardziej zimowo, przyprawy piernikowej. Świeże jabłka z powodzeniem można zastąpić prażonymi jabłkami z słoika, a mąkę pszenną – orkiszową. Mąka orkiszowa jest znacznie zdrowsza od pszennej, więc warto przetestować też taką wersję. W przypadku mąki orkiszowej, muffinki będą bardziej kruche, ale wciąż równie dobre. Polecam Wam bardzo. Cudowny sposób na słodkiego głoda, zwłaszcza, że muffinki szykuje się naprawdę chwilę. Nie potrzebujecie nawet miksera, a wręcz jest on niewskazany. Mieszamy najlepiej trzepaczką, krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Całość nie powinna zająć Wam więcej niż nagrzanie piekarnika.
Skorzystałeś z przepisu? Smakowało? Będę wdzięczna za komentarz i udostępnienia. A po więcej przepisów na muffinki za praszam do tagu… muffinki 😀
Muffinki z jabłkami i z kruszonką
- 260 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- niepełna łyżeczka cynamonu (można dodać także przyprawę piernikową)
- 120 g cukru drobnego trzcinowego
- 2 jabłka (można zastąpić prażonymi)
- 2 jajka
- 90 g oleju (polecam kokosowy lub rzepakowy)
- 125 ml mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- kruszonka
Nastawić piekarnik na 180 stopni C (góra- dół, bez termoobiegu). Przygotować kruszonkę z poniższego przepisu.
Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon) przesiać przez drobne sitko do miski. Dodać cukier trzcinowy i dokładnie (krótko) wymieszać.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekać). Jajka, olej i mleko włożyć do jednej miski i roztrzepać trzepaczką – krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodać do suchych składników wraz z miodem i jabłkami. Delikatnie wymieszać (jedynie do uzyskania jednolitej masy i pozbycia się grudek mąki). Ciasto rozłożyć do papilotek max do 3/4 ich wysokości. Posypać kruszonką i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 20 – 25 min (tylko do suchego patyczka)
Kruszonka do muffinków
- 40 g mąki
- Kopiasta łyżka cukru pudru
- 20 g zimnego masła
Mąkę przesiać do małej miseczki. Dodać masło i rozcierać między palcami do powstania grudek. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę rozcierać. Wstawić do lodówki na czas szykowania muffinków.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
POST ZAWIERA LINK SPONSOROWANY
8 Responses
Czy zamiast miodu można dodać cukier. Jeśli tak to ile?
Można pominąć miód i dodać z łyżkę więcej cukru.
Wyglądają pysznie 🙂
Takiej wersji muffinek jeszcze nie jadlam. Z checia bym wyprobowala 🙂
Muffinki to coś, co się zawsze udaje.
Nie zgadzam się. Coś tam zawsze wyjdzie, ale naprawdę dobre, idealnie mięciutkie i wilgotne to już sztuka… lub kwestia naprawdę dobrego przepisu 😉
Obłędnie wyglądają na zdjęciach. 🙂 A sam przepis wydaje się być całkiem prosty.
Pycha!