Babeczki z porzeczkami i białą czekoladą

przepis

Muffinki to zawsze dobry pomysł. Na słodką zachciankę, na niespodziewanych gości, na śniadanie, na podwieczorek, na piknik czy do wrzucenia do torebki na przekąskę w ciągu dnia… Szykuje się tyle co nic,, raz dwa i gotowe. Można zajadać jeszcze ciepłe. A te babeczki z porzeczkami wręcz gorące, bo ciężko się powstrzymać.  Muffinki jak to muffinki. Im świeższe tym lepsze. Za każdym razem staram się jakąś ukryć na kolejny dzień, by powiedzieć Wam jak długo trzyma świeżość. Tym razem nie upilnowałam i wyjedli wszystko w tempie ekspresowym. To w sumie też niezła rekomendacja dla babeczek 😉 Z przepisu wychodzi ok 10 niewielkich babeczek.

Polecam Wam też pozostałe wysmakowane muffiny, a zwłaszcza muffinki z musem z nutelli i muffinki z jabłkami i kruszonką.

Babeczki z porzeczkami i białą czekoladą

  • pełna garść porzeczek
  • 20 g białej czekolady
  • 180 g mąki pszennej (przelicznik na łyżki/ szklanki -> miary)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g cukru drobnego (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to odrobinę więcej)
  • duże jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g oleju roślinnego
  • 60 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół bez termoobiegu na 180 stopni C. Porzeczki umyć, osuszyć na papierowych ręczniczkach, oddzielić owoce od gałązek. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.

Przygotować dwie miski. Do większej miski przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do mniejszej włożyć wszystkie mokre składniki (jajko, jogurt, olej i mleko) i energicznie roztrzepać trzepaczką/ krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać porzeczki(trochę zostawić na wierzch) i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki do ok 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu każdej muffinki położyć jeszcze kilka sztuk porzeczek, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 23-25 min do tzw. suchego patyczka.

szybkie muffinki z porzeczkamiBabeczki z porzeczkami i białą czekoladą

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Babeczki z porzeczkami i białą czekoladą
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 8 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

15 komentarzy

  • Sylwia R 13 lipca 2019 o 10:14 Odpowiedz

    No no no! Super bo czerwone porzeczki mam w ogródku! I wiem co z nimi zrobię 😁

    • Wysmakowane 13 lipca 2019 o 17:49 Odpowiedz

      Ogródek z własnymi porzeczkami – cudownie!

  • Amber 13 lipca 2019 o 09:53 Odpowiedz

    Tak, to bardzo dobry pomysł!
    W mojej wersji byłaby albo czekolada albo cukier.

    • Wysmakowane 13 lipca 2019 o 17:49 Odpowiedz

      czekolady jest stosunkowo niewiele jak na tyle babeczek. Mimo i cukru i czekolady, nie są zbyt słodkie

  • Paulina 13 lipca 2019 o 08:31 Odpowiedz

    Szukałam czegoś szybkiego na weekend i o to jest pomysł 😉Dziękuję. Dobrego dnia

    • Wysmakowane 13 lipca 2019 o 17:50 Odpowiedz

      Wzajemnie! Miłego, słodkiego, babeczkowego weekendu

  • Karola Buszujwkuchni 13 lipca 2019 o 08:22 Odpowiedz

    Bym dorzuciła do nich jeszcze trochę skórki z cytryny lub samego soku! Ja właśnie dziś będę robić w podobnych smakach, tylko w wersji ciasteczkowej! ❤️

    • Wysmakowane 13 lipca 2019 o 17:51 Odpowiedz

      skórka z cytryny jak najbardziej pasuje. Sok może mocno zmienić konsystencje.

  • Aga 12 lipca 2019 o 21:24 Odpowiedz

    Wyglądają tak, że nic dziwnego że nie doczekały kolejnego dnia 😊

    • Wysmakowane 13 lipca 2019 o 17:52 Odpowiedz

      Smakowały jeszcze lepiej niż wyglądały. Nie miały żadnych szans!

  • Justyna 12 lipca 2019 o 19:56 Odpowiedz

    oooooch! fantastyczne! szukałam ostatnio pomysłu na porzeczki <3 zapisane! 😀 idealne do ręki i z pewnością biała czekolada świetnie tu pasuje 🙂

    • Wysmakowane 13 lipca 2019 o 17:53 Odpowiedz

      Biała czekolada genialnie komponuje się z porzeczką. Bardzo zgrana para

  • Kasia 12 lipca 2019 o 14:26 Odpowiedz

    trudno jest się opanować po pierwszym kęsie, są piękne. I muszę zrobić z porzeczką właśnie!

  • Ola 12 lipca 2019 o 13:22 Odpowiedz

    Babeczki bardzo dobre. Jedyne co bym zmieniła to wsypała mniej cukru i użyła więcej porzeczek.

    • Wysmakowane 12 lipca 2019 o 13:31 Odpowiedz

      Można zmniejszyć ilość cukru pod swoje preferencje, ale z podanej ilości babeczki nie wyszły wcale bardzo słodkie.

MENU