Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Babeczki z porzeczkami i białą czekoladą

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muffinki to zawsze dobry pomysł. Na słodką zachciankę, na niespodziewanych gości, na śniadanie, na podwieczorek, na piknik czy do wrzucenia do torebki na przekąskę w ciągu dnia… Szykuje się tyle co nic,, raz dwa i gotowe. Można zajadać jeszcze ciepłe. A te babeczki z porzeczkami wręcz gorące, bo ciężko się powstrzymać.  Muffinki jak to muffinki. Im świeższe tym lepsze. Za każdym razem staram się jakąś ukryć na kolejny dzień, by powiedzieć Wam jak długo trzyma świeżość. Tym razem nie upilnowałam i wyjedli wszystko w tempie ekspresowym. To w sumie też niezła rekomendacja dla babeczek 😉 Z przepisu wychodzi ok 10 niewielkich babeczek.

Polecam Wam też pozostałe wysmakowane muffiny, a zwłaszcza muffinki z musem z nutelli i muffinki z jabłkami i kruszonką.

Babeczki z porzeczkami i białą czekoladą

  • pełna garść porzeczek
  • 20 g białej czekolady
  • 180 g mąki pszennej (przelicznik na łyżki/ szklanki -> miary)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g cukru drobnego (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to odrobinę więcej)
  • duże jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g oleju roślinnego
  • 60 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół bez termoobiegu na 180 stopni C. Porzeczki umyć, osuszyć na papierowych ręczniczkach, oddzielić owoce od gałązek. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.

Przygotować dwie miski. Do większej miski przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do mniejszej włożyć wszystkie mokre składniki (jajko, jogurt, olej i mleko) i energicznie roztrzepać trzepaczką/ krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać porzeczki(trochę zostawić na wierzch) i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki do ok 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu każdej muffinki położyć jeszcze kilka sztuk porzeczek, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 23-25 min do tzw. suchego patyczka.

szybkie muffinki z porzeczkamiBabeczki z porzeczkami i białą czekoladą

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

    1. czekolady jest stosunkowo niewiele jak na tyle babeczek. Mimo i cukru i czekolady, nie są zbyt słodkie

  1. oooooch! fantastyczne! szukałam ostatnio pomysłu na porzeczki <3 zapisane! 😀 idealne do ręki i z pewnością biała czekolada świetnie tu pasuje 🙂

    1. Można zmniejszyć ilość cukru pod swoje preferencje, ale z podanej ilości babeczki nie wyszły wcale bardzo słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami