
- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: ok 10 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 lipca 2019
Muffinki to zawsze dobry pomysł. Na słodką zachciankę, na niespodziewanych gości, na śniadanie, na podwieczorek, na piknik czy do wrzucenia do torebki na przekąskę w ciągu dnia… Szykuje się tyle co nic,, raz dwa i gotowe. Można zajadać jeszcze ciepłe. A te babeczki z porzeczkami wręcz gorące, bo ciężko się powstrzymać. Muffinki jak to muffinki. Im świeższe tym lepsze. Za każdym razem staram się jakąś ukryć na kolejny dzień, by powiedzieć Wam jak długo trzyma świeżość. Tym razem nie upilnowałam i wyjedli wszystko w tempie ekspresowym. To w sumie też niezła rekomendacja dla babeczek 😉 Z przepisu wychodzi ok 10 niewielkich babeczek.
Polecam Wam też pozostałe wysmakowane muffiny, a zwłaszcza muffinki z musem z nutelli i muffinki z jabłkami i kruszonką.
Babeczki z porzeczkami i białą czekoladą
- pełna garść porzeczek
- 20 g białej czekolady
- 180 g mąki pszennej (przelicznik na łyżki/ szklanki -> miary)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g cukru drobnego (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to odrobinę więcej)
- duże jajko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g oleju roślinnego
- 60 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół bez termoobiegu na 180 stopni C. Porzeczki umyć, osuszyć na papierowych ręczniczkach, oddzielić owoce od gałązek. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
Przygotować dwie miski. Do większej miski przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do mniejszej włożyć wszystkie mokre składniki (jajko, jogurt, olej i mleko) i energicznie roztrzepać trzepaczką/ krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać porzeczki(trochę zostawić na wierzch) i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki do ok 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu każdej muffinki położyć jeszcze kilka sztuk porzeczek, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 23-25 min do tzw. suchego patyczka.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
15 Responses
No no no! Super bo czerwone porzeczki mam w ogródku! I wiem co z nimi zrobię ?
Ogródek z własnymi porzeczkami – cudownie!
Tak, to bardzo dobry pomysł!
W mojej wersji byłaby albo czekolada albo cukier.
czekolady jest stosunkowo niewiele jak na tyle babeczek. Mimo i cukru i czekolady, nie są zbyt słodkie
Szukałam czegoś szybkiego na weekend i o to jest pomysł ?Dziękuję. Dobrego dnia
Wzajemnie! Miłego, słodkiego, babeczkowego weekendu
Bym dorzuciła do nich jeszcze trochę skórki z cytryny lub samego soku! Ja właśnie dziś będę robić w podobnych smakach, tylko w wersji ciasteczkowej! ❤️
skórka z cytryny jak najbardziej pasuje. Sok może mocno zmienić konsystencje.
Wyglądają tak, że nic dziwnego że nie doczekały kolejnego dnia ?
Smakowały jeszcze lepiej niż wyglądały. Nie miały żadnych szans!
oooooch! fantastyczne! szukałam ostatnio pomysłu na porzeczki <3 zapisane! 😀 idealne do ręki i z pewnością biała czekolada świetnie tu pasuje 🙂
Biała czekolada genialnie komponuje się z porzeczką. Bardzo zgrana para
trudno jest się opanować po pierwszym kęsie, są piękne. I muszę zrobić z porzeczką właśnie!
Babeczki bardzo dobre. Jedyne co bym zmieniła to wsypała mniej cukru i użyła więcej porzeczek.
Można zmniejszyć ilość cukru pod swoje preferencje, ale z podanej ilości babeczki nie wyszły wcale bardzo słodkie.