Autor Wysmakowane 6 kwietnia 2019
Warstwowa sałatka jajeczna to u nas jeden z Wielkanocnych (sprawdź pozostałe przepisy na Wielkanoc) ulubieńców….choć lubimy ją tak bardzo, że nie czekamy, aż rok by zrobić ją znowu 😉 Pięknie, wiosennie się prezentuje, jest prosta do zrobienia i dzięki temu, że większość składników jest starta na najmniejszych oczkach tarki, sałatka wydaje się być naprawdę lekka i delikatna. Jeśli planujecie zrobić sałatkę dzień przed podaniem to polecam zmienić dwie ostatnie warstwy i najpierw wyłożyć starty ser, a następnie rzodkiewki. Ser wyłożony na wierzchu i niestarannie przykryty może nieapetycznie obeschnąć.
Warstwowa sałatka jajeczna
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 4 niepełne łyżki majonezu (polecam przepis na majonez domowy)
- przyprawy: po 1/4 łyżeczki: ziół prowansalskich, oregano, papryki słodkiej
- 3/4 pęczka szczypiorku
- 8 dużych rzodkiewek
- 100 g twardego sera żółtego
Ostudzone jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ułożyć na dnie przezroczystej salaterki. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawy (oregano, zioła prowansalskie i paprykę) dokładnie wymieszać w kubeczku z majonezem. Tak doprawiony majonez wyłożyć równą warstwą na jajkach. Posypać warstwą drobno posiekanego szczypiorku. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ser żółty na małych oczkach. Ułożyć kolejne warstwy. Przykryć i schłodzić w lodówce minimum godzinę przed podaniem.
Ściąga na szybko – warstwy:
- jajka starte na małych oczkach
- majonez z przyprawami
- szczypiorek
- rzodkiewki starte na dużych oczkach
- ser żółty starty na małych oczkach
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Jedna odpowiedź
Rzeczywiście – smaczny puszek 🙂