
- Potrzebny czas: 80 minut + chłodzenie
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 kwietnia 2019
Rzadko robię skomplikowane, wielowarstwowe przekładańce, ale gdy zobaczyłam przepis na ciasto Marysieńka to przepadłam. Cienkie blaty kakaowego biszkoptu, lekko chrupka beza orzechowa i do tego delikatny krem budyniowy. To musiało się udać. I udało! Ciasto Marysieńka jest przepyszne, wilgotne, fantastycznie skomponowane. Zdecydowanie polecam, także na naprawdę wyjątkowe okazje – na świąteczny stół, a nawet jako tort urodzinowy. Nie zawiedziecie się. Beza orzechowa nie jest typową, „suchą” bezą. Dodatek tłustych składników sprawia, że robi się bardziej klejąca, tylko lekko chrupka. Tak jest prawidłowo i taka konsystencja pasuje bardzo dobrze do całości. W oryginalnym przepisie na ciasto Marysieńka, używa się orzechów włoskich, jednak mi zdecydowanie bardziej pasują tu laskowe i polecam taką modyfikację, choć jeśli wolicie, możecie zostać przy oryginalnej wersji.
Jeśli ciasto będzie pieczone w jednej formie, to polecam rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec biszkopt. Drugiego (w tej samej formie) ciasto orzechowe. Podczas jego studzenia, należy przygotować masę budyniową. Jeśli macie więcej niż jedną formę o takiej samej średnicy, to spokojnie można upiec biszkopt i bezę orzechową równocześnie. Podczas pieczenia ciast przyszykować krem (w tej wersji oszacowałam podany czas przygotowania).
Biszkopt kakaowy – średnica 22 cm
- 100 g mąki pszennej
- 35 g gorzkiego kakao
- 4 jajka
- szczypta soli
- 110 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec w trzech turach dodać do jajek mąkę z kakao starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła. Masę wyłożyć do tortownicy (średnica 21 – 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Beza orzechowa
- 3 białka
- 110 g drobnego cukru
- pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pełna łyżeczka maki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g posiekanych orzechów laskowych
Składniki w temperaturze pokojowej. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Wciąż miksując na najwyższych obrotach, dodawać po łyżce drobny cukier. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać posiekane drobno orzechy i dokładnie wymieszać. Delikatnie (łyżką) wymieszać z ubitymi białkami, starając się by piana jak najmniej opadła. Przełożyć do tortownicy po biszkopcie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut. Wyjąć na blat i zostawić do ostudzenia.
Krem budyniowy
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 25 g budyniu waniliowego
- 120 g miękkiego masła
200 ml mleka wlać do garnuszka. Dodać cukier waniliowy i zagotować. W tym czasie żółtka utrzeć z drobnym cukrem na jasną, mocno puszystą masę (około 5 minut). Na koniec ubijania dodać budyń waniliowy i pozostałe 100 ml mleka. Zmiksować do połączenia i przelać do wrzącego mleka. Zmniejszyć moc grzania i często mieszając, gotować kilka minut, do zgęstnienia masy. Odstawić z kuchenki i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do napuszenia. Masło dodawać do ostudzonego budyniu, ciągle miksując.
Ciasto Marysieńka
- nasączenie: 80 ml likieru kawowego i 80 ml wody (w wersji bezalkoholowej kawa lub słaba herbata)
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany 36%
- garść orzechów do dekoracji (laskowe/ włoskie/ pekan)
Likier wymieszać z wodą. Całkowicie ostudzony biszkopt przekroić na dwa, równe blaty. Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, w której był pieczony. Nasączyć połową likieru z wodą. Wyłożyć połowę kremu budyniowego i równomiernie rozsmarować. Wyłożyć bezę orzechową. Rozsmarować pozostałą część kremu budyniowego. Całość przykryć drugim blatem biszkopta i nasączyć pozostałym ponczem. Schłodzić w lodówce min. 4 godziny przed wykończeniem polewą. W niewielkim garnuszku mocno podgrzać śmietanę. Dodać obie, drobno posiekane czekolady i zostawić na minutę, po czym wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Ozdobić orzechami.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
23 Responses
Przepyszne ciasto, lekko pracochłonne ale ma wszystko co potrzeba na bardzo smaczny deser. Polecam i udaje się od razu ! Rodzina zachwycona 🙂
Bardzo się cieszę, żę tak smakowało. 🙂
Świetny przepis, cała rodzina była zachwycona! Dziękuję!!!!!
Extra! Bardzo się cieszę:)
Polecam!!! Ciasto przepyszne!
U mnie wersja z orzechami włoskimi:)
Czyli jak w oryginale 🙂 Taka wersja również bardzo dobra 🙂 Cieszę się bardzo, że smakowało
Czy na pewno do ciasta orzechowego dodajemy 140 dag orzechów bo przelicza jąć to na gramy trochę dużo tych orzechow?
Nie! Gram oczywiście!! ?
Czy mogą być orzechy włoskie?
Jak najbardziej. Próbowałam obu wersji i mi osobiście bardziej smakowało z laskowymi dlatego tak podałam. Ale w oryginalnym przepisie są właśnie orzechy włoskie i również dobrze pasują.
Wypróbowałam. Wyszło przepyszne ciasto. Obłędne ??
Wygląda obłędnie:) Mam pytanie, czy to ciasto można zrobić dzień wcześniej?
Zdecydowanie. Nawet lepiej jak odstoi noc w lodowce.
Zastanawiam się, czy krem budyniowy można zastąpić ubitą kremówką
Teoretycznie można choć myślę, że będzie zbyt delikatne.
Samo czytanie dostarcza ślinotoku.
Prawdziwy zaczyna się po pierwszym kęsie! ?
Obłędnie wygląda to ciasto. „Pożyczam”przepis i z przyjemnością wypróbuję. Oby nie wyszedł zakalec ?
Marna szansa na zakalca 😉
Coś na pewno bardzo pysznego. Chyba dla mnie zbyt trudne.
Spróbuj 🙂 trzymając się przepisu powinno pójść gładko 🙂
Wszystko co z bezą, jest idealne dla mojej żony 🙂 Przetestujemy i to ciasto! 🙂
Wyglada obłędnie i pewnie tak samo smakuje, dobry pomysł na święta dla takiego łasucha jak ja:-)