fbpx

Frigilotti – wielkanocne ciasteczka włoskie

przepis

Proste, szybkie wielkanocne ciasteczka włoskie frigilotti. Oryginalnie pochodzą z Trentino, gdzie są traktowane jako bardzo tradycyjny wypiek świąteczny. Taki obowiązkowy akcent na stole, jak u nas pierniczki na Boże Narodzenie 🙂

Znajdziecie je jednak bez problemu nie tylko w Trentino, ale w większości miast w środkowych i północnych Włoszech, zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. W oryginalnym przepisie jest sporo więcej cukru, ale jak dla mnie, mimo, że naprawdę lubię słodkie wypieki, ciasteczka były stanowczo za słodkie. W takich proporcjach są idealne!

Pozostałe przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj -> Wielkanoc.

Frigilotti – wielkanocne ciasteczka włoskie

  • 150 g migdałów bez skórki
  • 1 duża cytryna
  • 75 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 185 g mąki pszennej
  • 130 g masła min 82% tłuszczu – zimne
  • 90 g cukru drobnego do wypieków
  • niewielkie jajko
  • 2 szczypty drożdży w proszku
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 30 orzechów laskowych z skórką
  • Cukier puder do oprószenia

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Migdały zmielić na pył. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą część). Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimnie masło i posiekać energicznie nożem. Po uzyskaniu małych grudek, odłożyć nóż, dodać wszystkie składniki poza orzechami laskowymi i wyrobić dłońmi ciasto do uzyskania gładkiej masy.

Z ciasta formować niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie je spłaszczać i układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. W środek każdego ciasteczka wbić po orzechu laskowym. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Ciasteczka powinny być miękkie (stwardnieją) i tylko bardzo delikatnie zarumienione. Studzić na blaszce. Zimne obsypać delikatnie cukrem pudrem.

Frigilotti - wielkanocne ciasteczka włoskiewłoskie ciasteczka na wielkanoc frigolotti

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Frigilotti - wielkanocne ciasteczka włoskie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

15 komentarzy

  • Zośka 28 kwietnia 2019 o 14:09 Odpowiedz

    Te ciasteczka są cudne! Szybkie, proste i naprawde bardzo smaczne.

  • Klaudia Ja Zwykła Matkaa 11 kwietnia 2019 o 16:01 Odpowiedz

    Wyglądają fantastycznie 🙂 Z przyjemnością bym je zjadła, moi panowie też.

    • Wysmakowane 11 kwietnia 2019 o 21:45 Odpowiedz

      Zdecydowanie bardzo polecam te ciasteczka uwadze Twojej i Twoich panów 🙂

  • aga 11 kwietnia 2019 o 11:13 Odpowiedz

    urocze chętnie bym spróbowała 🙂

    • Stef 13 maja 2020 o 16:22 Odpowiedz

      Pyszne zrobiłam ,i znowu zabieram sie za następne ,smakują obłędnie ,do popołudniowej kawy .

      • Wysmakowane 14 maja 2020 o 19:50 Odpowiedz

        Bardzo się cieszę. Zdecydowanie też lubimy te ciasteczka 🙂

  • Paulina 11 kwietnia 2019 o 07:05 Odpowiedz

    Migdałowe ciasteczka to jest to co chętnie zjem i każdej porze dnia i nocy. Zastanawiam się czy mogę zamienić orzechy laskowe np. Orzechami nerkowca?

    • Wysmakowane 11 kwietnia 2019 o 21:47 Odpowiedz

      Możesz oczywiście jeśli wolisz nerkowce, choć laskowe świetnie tu pasują.

  • Amber 11 kwietnia 2019 o 06:39 Odpowiedz

    Urocze!
    I z migdałem. Biorę!

  • Pawel 10 kwietnia 2019 o 23:29 Odpowiedz

    Takich wielkanocnych słodkości jeszcze nie znałem. Z chęcią bym spróbował, prezentują się bardzo smakowicie.

    • Wysmakowane 11 kwietnia 2019 o 21:47 Odpowiedz

      Właśnie szkoda, ze przepis jest tak mało znany w Polsce, bo ciasteczka są bajecznie proste i pyszne.

  • Paulina 10 kwietnia 2019 o 22:33 Odpowiedz

    #omomom taka sałatka to dobry pomysł 💓

  • Wiola Korzeniowska 10 kwietnia 2019 o 22:18 Odpowiedz

    Uwielbiam migdałowe ciastka! Wypróbuję na pewno! 😊

  • Sylwia R 10 kwietnia 2019 o 19:45 Odpowiedz

    One mi przypominają moje ulubione Pieguski dlatego ten przepis podoba mi się jeszcze bardziej! 😊

  • Justyna 10 kwietnia 2019 o 17:58 Odpowiedz

    genialne połączenie smaków 🙂 wyglądają pięknie!

MENU