- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 kwietnia 2019
Proste, szybkie wielkanocne ciasteczka włoskie frigilotti. Oryginalnie pochodzą z Trentino, gdzie są traktowane jako bardzo tradycyjny wypiek świąteczny. Taki obowiązkowy akcent na stole, jak u nas pierniczki na Boże Narodzenie 🙂
Znajdziecie je jednak bez problemu nie tylko w Trentino, ale w większości miast w środkowych i północnych Włoszech, zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. W oryginalnym przepisie jest sporo więcej cukru, ale jak dla mnie, mimo, że naprawdę lubię słodkie wypieki, ciasteczka były stanowczo za słodkie. W takich proporcjach są idealne!
Pozostałe przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj -> Wielkanoc.
Frigilotti – wielkanocne ciasteczka włoskie
- 150 g migdałów bez skórki*
- 1 duża cytryna
- 75 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 185 g mąki pszennej
- 130 g masła min 82% tłuszczu – zimne
- 90 g cukru drobnego do wypieków
- niewielkie jajko
- 2 szczypty drożdży w proszku
- kilka kropel esencji waniliowej
- 30 orzechów laskowych z skórką
- Cukier puder do oprószenia
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały zmielić na pył. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą część). Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać energicznie nożem. Po uzyskaniu małych grudek, odłożyć nóż, dodać wszystkie składniki poza orzechami laskowymi i wyrobić dłońmi ciasto do uzyskania gładkiej masy.
Z ciasta formować niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie je spłaszczać i układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. W środek każdego ciasteczka wbić po orzechu laskowym. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Ciasteczka powinny być miękkie (stwardnieją) i tylko bardzo delikatnie zarumienione. Studzić na blaszce. Zimne posypać delikatnie cukrem pudrem.
*Alternatywnie, można użyć od razu zmielonych migdałów. W sklepach stacjonarnych ich cena potrafi często być bardzo zawyżona, więc polecam zaopatrzyć się z wyprzedzeniem w sklepie on-line, np. tutaj -> Mąka migdałowa
WPIS ZAWIERA LINK SPONSOROWANY
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
15 odpowiedzi
Te ciasteczka są cudne! Szybkie, proste i naprawde bardzo smaczne.
Wyglądają fantastycznie 🙂 Z przyjemnością bym je zjadła, moi panowie też.
Zdecydowanie bardzo polecam te ciasteczka uwadze Twojej i Twoich panów 🙂
urocze chętnie bym spróbowała 🙂
Pyszne zrobiłam ,i znowu zabieram sie za następne ,smakują obłędnie ,do popołudniowej kawy .
Bardzo się cieszę. Zdecydowanie też lubimy te ciasteczka 🙂
Migdałowe ciasteczka to jest to co chętnie zjem i każdej porze dnia i nocy. Zastanawiam się czy mogę zamienić orzechy laskowe np. Orzechami nerkowca?
Możesz oczywiście jeśli wolisz nerkowce, choć laskowe świetnie tu pasują.
Urocze!
I z migdałem. Biorę!
Takich wielkanocnych słodkości jeszcze nie znałem. Z chęcią bym spróbował, prezentują się bardzo smakowicie.
Właśnie szkoda, ze przepis jest tak mało znany w Polsce, bo ciasteczka są bajecznie proste i pyszne.
#omomom taka sałatka to dobry pomysł ?
Uwielbiam migdałowe ciastka! Wypróbuję na pewno! ?
One mi przypominają moje ulubione Pieguski dlatego ten przepis podoba mi się jeszcze bardziej! ?
genialne połączenie smaków 🙂 wyglądają pięknie!