Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Frigilotti – wielkanocne ciasteczka włoskie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste, szybkie wielkanocne ciasteczka włoskie frigilotti. Oryginalnie pochodzą z Trentino, gdzie są traktowane jako bardzo tradycyjny wypiek świąteczny. Taki obowiązkowy akcent na stole, jak u nas pierniczki na Boże Narodzenie 🙂

Znajdziecie je jednak bez problemu nie tylko w Trentino, ale w większości miast w środkowych i północnych Włoszech, zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. W oryginalnym przepisie jest sporo więcej cukru, ale jak dla mnie, mimo, że naprawdę lubię słodkie wypieki, ciasteczka były stanowczo za słodkie. W takich proporcjach są idealne!

Pozostałe przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj -> Wielkanoc.

Frigilotti – wielkanocne ciasteczka włoskie

  • 150 g migdałów bez skórki*
  • 1 duża cytryna
  • 75 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 185 g mąki pszennej
  • 130 g masła min 82% tłuszczu – zimne
  • 90 g cukru drobnego do wypieków
  • niewielkie jajko
  • 2 szczypty drożdży w proszku
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 30 orzechów laskowych z skórką
  • Cukier puder do oprószenia

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Migdały zmielić na pył. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą część). Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać energicznie nożem. Po uzyskaniu małych grudek, odłożyć nóż, dodać wszystkie składniki poza orzechami laskowymi i wyrobić dłońmi ciasto do uzyskania gładkiej masy.

Z ciasta formować niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie je spłaszczać i układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. W środek każdego ciasteczka wbić po orzechu laskowym. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Ciasteczka powinny być miękkie (stwardnieją) i tylko bardzo delikatnie zarumienione. Studzić na blaszce. Zimne posypać delikatnie cukrem pudrem.

 

*Alternatywnie, można użyć od razu zmielonych migdałów. W sklepach stacjonarnych ich cena potrafi często być bardzo zawyżona, więc polecam zaopatrzyć się z wyprzedzeniem w sklepie on-line, np. tutaj -> Mąka migdałowa

Frigilotti - wielkanocne ciasteczka włoskiewłoskie ciasteczka na wielkanoc frigolotti

WPIS ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

      1. Bardzo się cieszę. Zdecydowanie też lubimy te ciasteczka 🙂

  1. Migdałowe ciasteczka to jest to co chętnie zjem i każdej porze dnia i nocy. Zastanawiam się czy mogę zamienić orzechy laskowe np. Orzechami nerkowca?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami