Autor Wysmakowane 1 maja 2018
Najszybsze mini serniczki z jabłkami to propozycja na śniadanie na ciepło lub podwieczorek. Robi się szybko, ale chyba jeszcze szybciej się rozchodzą. 😉 Tak jak sernik zdecydowanie wolę po dobie w lodówce, tak te serniczki chyba bardziej smakowały mi od razu, na ciepło. W środek wsadziłam posiekane jabłka, ale serniczki tak nam zasmakowały, że na pewno wrócę do przepisu w lato i poeksperymentuję z leśnymi owocami. Coś czuję, że będzie pysznie!
Mini serniczki z jabłkami
- 150 g zmielonego twarogu
- 200 g mascarpone
- 150 g gęstego jogurtu greckiego
- 3 niewielkie jajka
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jabłka
Kokilki nasmarować masłem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. W osobnej dużej misce zmiksować krótko oba sery, jogurt, żółtka, cukry i mąkę. Dodać białka w dwóch turach i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka. Masę serową rozkładać do kokilek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 30 minut.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
12 Responses
A czy jabłka można zastąpić innym owocami np truskawkami? ; ) Dzięki za przepis.
Można jak najbardziej. Truskawki będą extra.
Z pewnością je zrobię. Bardzo proste i szybkie. A ile sztuk wychodzi?
4 kokilki
Takie na raz, pycha i w dodatku śliczne 😉
Uwielbiam takie serniczki za to moja córka wcale nie lubi serników
Wygląda obłędnie, jem oczami:)
Przepis nie jest trudny, a na pewno smakowicie wychodzi:)
Zdecydowanie nie jest trudny 🙂 prosty i szybki
Wygląda pysznie! Nic tylko brać się do roboty 🙂
Jaki uroczy is łodki pomysł na małe co nieco. Myślę, ze moje córeczki docenily by takie ląkocie 🙂
Moje dzieciaki z pewnością doceniły 🙂