- Potrzebny czas: ponad 2 godziny
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 20 kwietnia 2018
Fantastyczny sernik Mars, czyli mój ukochany sernik z dodatkiem popularnych batoników. Batoniki dodałam i do środka i na wierzch, więc sernik jest mocno Marsowy (czy może Marsjański?!). Konsystencja sernika absolutnie urzeka. Mazista, mocno kremowa. Taka jak kocham najbardziej (tu wskazówki ogólne). W połączeniu ze słodyczą Marsów tworzą naprawdę fajny, widowiskowy duet. Warto się pokusić. A jeśli lubisz połączenia z popularnymi słodyczami to polecam także mój popisowy numer. Sernik dwa michałki.
Spód
- 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 60 g masła
Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do formy kwadratowej 24 x 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka wklepać palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.
Masa serowa
- 5 batonów Mars + 2 do dekoracji
- 750 g sera z wiaderka/ trzykrotnie mielonego na sernik
- 300 g mascarpone
- 400 g serków kremowych typu Ostrovia
- 250 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy z 5 batonów pokroić wzdłuż i następnie na 8 części wszerz. Ser zmiksować krótko z mascarpone i serkami kremowymi. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać śmietankę, mąkę i cukier. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Na koniec dodać batoniki i delikatnie zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony, ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.
Sosy na wierzch
- 20 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek śmietanki kremówki
- 75 g czekolady mlecznej
Jasny sos śmietankowy: W niewielkim garnku roztopić masło z cukrem i śmietanką. Mieszając gotować kilka minut aż do otrzymania konsystencji gładkiego sosu. Odstawić na bok i przestudzić.
Ciemny sos czekoladowy: Śmietanę przełożyć do małego garnka i podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiego, czekoladowego musu.
Sernik Mars
Oba sosy wyłożyć na przemian na wierzch całkowicie przestudzonego sernika. Patyczkiem robić fantazyjne esy floresy. Udekorować od razu pozostałymi batonikami posiekanymi na plasterki. Porządnie schłodzić. Najlepiej co najmniej dobę.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
50 Responses
Witam, czy sernik bez polewy również będzie pyszny? Polewy wydają się być trudne w wykonaniu, a ja jestem totalna noga i boję się robić 🫣
Ile zwiększyć składniki na blachę, np. 24×38? 🙂
Zrobiłam 50% więcej czyli wszystkie składniki razy 1,5. Czas pieczenia bez zmian.
Ok, dziękuję 🙂
Witam, jaki inny serek niż Ostrowia może być, może Pani podać kilka przykładów innych producentów?
Każdy kremowy czyli np Philadelphia, Twój Smak itd. One zazwyczaj są w części z serkami na kanapki w takich płaskich pudełeczkach. Serki puszyste jak np Almette się nie nadają tutaj.
Wyglądają przepysznie
JEST PRZEPYSZNY. ZROBIŁAM I JUŻ NIE MA. ZDECYDOWANIE JEDEN Z NAJLEPSZYCH JAKI JADŁAM !!! :*
Super! Bardzo się cieszę, że smakował. Nam też – bardzo! 🙂
Ojej, cudowny ?
Mmmmmm….uwielbiam marsa ! A ten sernik wygląda bardzo apetycznie <3
Wygląda apetycznie, ale nie przepadam niestety za sernikiem w żadnym wydaniu ;(
Na blogu jest sporo innych ciast. Dla każdego coś dobrego 😉
Wygląda przepysznie! Aż ślinka cieknie ❤
Nie jest taki łatwy ale kuszący 🙂
Bardzo łatwy! Nie może nie wyjść. 🙂 Jedyne co, to mogą się zwarzyć polewy, ale nawet jeśli to sernik i tak będzie pyszny.
Mniam! Wygląda apetycznie 😉 Lubię te batony, więc kto wie, może czeka mnie jakiś wypiek 😀
uwielbiam serniki, chętnie go zrobię 🙂
Zapraszam!
Ależ ta masa serowa musi być obłędna! Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂
Jeśli lubisz maziste, wilgotne, ciężkie serniki to ten jest dla Ciebie!
Oj jakie smaki 🙂 Nie dośc że przepadam za sernikami to jeszcze mars 😀
zdecydowanie lepiej! Az tak zdolnym fotografem nie jestem ;P
takiego sernika jeszcze nie jadłam ani sama nie robiłam, ale batony są bardzo dobre więc i sernik musi być pyszny 😉
O mniam! Cudo! Pięknie się prezentuje i pewnie jeszcze lepiej smakuje. 😉
Ciężko mu się oprzeć 🙂
Nie da się! Kusi na maksa!
Świetny pomysł na połączenie smaków! 🙂
Dziękuję. Marsy rzeczywiście świetnie się wkomponowały 🙂
O mamo! Smakuje pewnie obłędnie, choć przypuszczam, że dużo nie da się zjeść 🙂
Zależy kto. Mój mąż wchłonął 3 kawałki na deser 😉 Wyznaje teorię, że na słodycze jest drugi żołądek 😛
Serniki to jedne z moich ulubionych ciast i uwielbiam wszelkie wariacje na ich temat, a ten pomysł z Marsem bardzo fajny 😉
Serniki u mnie królują niepodzielnie na podium ulubionych ciast 🙂 Co by nie było nudno to bawię się smakami i dodatkami 🙂 Zapraszam po więcej!
Narobiłaś mi smaku na sernik. Mniam! Takiego nigdy nie jadłam. Wolę ciężkie, zbite, kruche… Ale Twój kusi! Tylko… Czy dobrze czytam, czy nie napisałaś, kiedy dodać do sernika pokrojone batoniki? 😉
Aniu, dziękuję. Przeoczenie. Batoniki dodajemy oczywiście na sam koniec. Już uzupełniłam w przepisie. Ten sernik jest mocno zbity, ciężki i mazisty. Taki lubię najbardziej. 🙂 Jaki to jest sernik 'zbity i kruchy”?
Chodziło mi o taki, który jest mocno twarogowy, na twarogu mielonym, ciężki, ale nie mazisty, a przy jedzeniu trochę się kruszy. Te kremowe zjem, ale jednak mniej mi smakują? przynajmniej w odniesieniu tego, co do tej pory jadłam ?
jadłabym 😀
Da się zrobić 😉
Sernik w każdej okoliczności i w każdych ilościach. Mogę cały czas !
🙂 🙂 Też uwielbiam! Jak dla mnie najlepsze ciasto na świecie 🙂 A kombinacji można tworzyć mnóstwo.
Wow, czyste szaleństwo. Z Chęcią bym takiego spróbował. Pora wziąć się za pieczenie. Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie! Jakbyś się zdecydował na testowanie to koniecznie daj znać jak wyszło!
Taki sernik to zdecydowanie moja bajka!
To jesteśmy w tej samej bajce.
Marsowego sernika jeszcze nigdy nie jadłam! Wygląda przepysznie!
Dziękuję. Marsy u nas lubią wszyscy, więc powstanie takiego sernika to była tylko kwestia czasu.
SŁODKIE KALORIE 🙂 Mniammm mniammm
słodkie i liczne te kalorie…. ale warto! 😉
Moje smaki!
Wspaniale się prezentuje…
🙂
Dziękuję 🙂 I polecam bo smakuje jeszcze lepiej!