Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sernik Mars

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 40 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Fantastyczny sernik Mars, czyli mój ukochany sernik z dodatkiem popularnych batoników. Batoniki dodałam i do środka i na wierzch, więc sernik jest mocno Marsowy (czy może Marsjański?!). Konsystencja sernika absolutnie urzeka. Mazista, mocno kremowa. Taka jak kocham najbardziej (tu wskazówki ogólne). W połączeniu ze słodyczą Marsów tworzą naprawdę fajny, widowiskowy duet. Warto się pokusić. A jeśli lubisz połączenia z popularnymi słodyczami to polecam także mój popisowy numer. Sernik dwa michałki.

Spód

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 60 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do formy kwadratowej 24 x 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka wklepać palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Masa serowa

  • 5 batonów Mars + 2 do dekoracji
  • 750 g sera z wiaderka/ trzykrotnie mielonego na sernik
  • 300 g mascarpone
  • 400 g serków kremowych typu Ostrovia
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy z 5 batonów pokroić wzdłuż i następnie na 8 części wszerz. Ser zmiksować krótko z mascarpone i serkami kremowymi. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać śmietankę, mąkę i cukier. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Na koniec dodać batoniki i delikatnie zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony, ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.

Sosy na wierzch

  • 20 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 75 g czekolady mlecznej

Jasny sos śmietankowy: W niewielkim garnku roztopić masło z cukrem i śmietanką. Mieszając gotować kilka minut aż do otrzymania konsystencji gładkiego sosu. Odstawić na bok i przestudzić.

Ciemny sos czekoladowy: Śmietanę przełożyć do małego garnka i podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiego, czekoladowego musu.

Sernik Mars

Oba sosy wyłożyć na przemian na wierzch całkowicie przestudzonego sernika. Patyczkiem robić fantazyjne esy floresy. Udekorować od razu pozostałymi batonikami posiekanymi na plasterki. Porządnie schłodzić. Najlepiej co najmniej dobę.

sernik mars

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 40 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

50 odpowiedzi

  1. Witam, czy sernik bez polewy również będzie pyszny? Polewy wydają się być trudne w wykonaniu, a ja jestem totalna noga i boję się robić 🫣

  2. Witam, jaki inny serek niż Ostrowia może być, może Pani podać kilka przykładów innych producentów?

    1. Każdy kremowy czyli np Philadelphia, Twój Smak itd. One zazwyczaj są w części z serkami na kanapki w takich płaskich pudełeczkach. Serki puszyste jak np Almette się nie nadają tutaj.

  3. JEST PRZEPYSZNY. ZROBIŁAM I JUŻ NIE MA. ZDECYDOWANIE JEDEN Z NAJLEPSZYCH JAKI JADŁAM !!! :*

    1. Bardzo łatwy! Nie może nie wyjść. 🙂 Jedyne co, to mogą się zwarzyć polewy, ale nawet jeśli to sernik i tak będzie pyszny.

  4. takiego sernika jeszcze nie jadłam ani sama nie robiłam, ale batony są bardzo dobre więc i sernik musi być pyszny 😉

    1. Zależy kto. Mój mąż wchłonął 3 kawałki na deser 😉 Wyznaje teorię, że na słodycze jest drugi żołądek 😛

    1. Serniki u mnie królują niepodzielnie na podium ulubionych ciast 🙂 Co by nie było nudno to bawię się smakami i dodatkami 🙂 Zapraszam po więcej!

    1. Aniu, dziękuję. Przeoczenie. Batoniki dodajemy oczywiście na sam koniec. Już uzupełniłam w przepisie. Ten sernik jest mocno zbity, ciężki i mazisty. Taki lubię najbardziej. 🙂 Jaki to jest sernik 'zbity i kruchy”?

      1. Chodziło mi o taki, który jest mocno twarogowy, na twarogu mielonym, ciężki, ale nie mazisty, a przy jedzeniu trochę się kruszy. Te kremowe zjem, ale jednak mniej mi smakują? przynajmniej w odniesieniu tego, co do tej pory jadłam ?

    1. 🙂 🙂 Też uwielbiam! Jak dla mnie najlepsze ciasto na świecie 🙂 A kombinacji można tworzyć mnóstwo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami