Sernik Mars

przepis

Fantastyczny sernik Mars, czyli mój ukochany sernik z dodatkiem popularnych batoników. Batoniki dodałam i do środka i na wierzch, więc sernik jest mocno Marsowy (czy może Marsjański?!). Konsystencja sernika absolutnie urzeka. Mazista, mocno kremowa. Taka jak kocham najbardziej (tu wskazówki ogólne). W połączeniu ze słodyczą Marsów tworzą naprawdę fajny, widowiskowy duet. Warto się pokusić. A jeśli lubisz połączenia z popularnymi słodyczami to polecam także mój popisowy numer. Sernik dwa michałki.

Spód

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 60 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do formy kwadratowej 24 x 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka wklepać palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Masa serowa

  • 5 batonów Mars + 2 do dekoracji
  • 750 g sera z wiaderka/ trzykrotnie mielonego na sernik
  • 300 g mascarpone
  • 400 g serków kremowych typu Ostrovia
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy z 5 batonów pokroić wzdłuż i następnie na 8 części wszerz. Ser zmiksować krótko z mascarpone i serkami kremowymi. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać śmietankę, mąkę i cukier. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Na koniec dodać batoniki i delikatnie zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony, ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.

Sosy na wierzch

  • 20 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 75 g czekolady mlecznej

Jasny sos śmietankowy: W niewielkim garnku roztopić masło z cukrem i śmietanką. Mieszając gotować kilka minut aż do otrzymania konsystencji gładkiego sosu. Odstawić na bok i przestudzić.

Ciemny sos czekoladowy: Śmietanę przełożyć do małego garnka i podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiego, czekoladowego musu.

Sernik Mars

Oba sosy wyłożyć na przemian na wierzch całkowicie przestudzonego sernika. Patyczkiem robić fantazyjne esy floresy. Udekorować od razu pozostałymi batonikami posiekanymi na plasterki. Porządnie schłodzić. Najlepiej co najmniej dobę.

sernik mars

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sernik Mars
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 43 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

46 komentarzy

  • Sylwia 9 grudnia 2019 o 12:29 Odpowiedz

    Witam, jaki inny serek niż Ostrowia może być, może Pani podać kilka przykładów innych producentów?

    • Wysmakowane 9 grudnia 2019 o 12:46 Odpowiedz

      Każdy kremowy czyli np Philadelphia, Twój Smak itd. One zazwyczaj są w części z serkami na kanapki w takich płaskich pudełeczkach. Serki puszyste jak np Almette się nie nadają tutaj.

  • Freedams 6 czerwca 2018 o 20:36 Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie

  • KARINA 7 maja 2018 o 09:51 Odpowiedz

    JEST PRZEPYSZNY. ZROBIŁAM I JUŻ NIE MA. ZDECYDOWANIE JEDEN Z NAJLEPSZYCH JAKI JADŁAM !!! :*

    • Wysmakowane 7 maja 2018 o 10:43 Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę, że smakował. Nam też – bardzo! 🙂

  • Aga 2 maja 2018 o 13:19 Odpowiedz

    Ojej, cudowny 😋

  • Ola 26 kwietnia 2018 o 12:02 Odpowiedz

    Mmmmmm….uwielbiam marsa ! A ten sernik wygląda bardzo apetycznie <3

  • inga 25 kwietnia 2018 o 22:04 Odpowiedz

    Wygląda apetycznie, ale nie przepadam niestety za sernikiem w żadnym wydaniu ;(

    • Wysmakowane 25 kwietnia 2018 o 22:17 Odpowiedz

      Na blogu jest sporo innych ciast. Dla każdego coś dobrego 😉

  • Dalominika 25 kwietnia 2018 o 10:35 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! Aż ślinka cieknie ❤

  • Korrado 25 kwietnia 2018 o 09:44 Odpowiedz

    Nie jest taki łatwy ale kuszący 🙂

    • Wysmakowane 25 kwietnia 2018 o 09:59 Odpowiedz

      Bardzo łatwy! Nie może nie wyjść. 🙂 Jedyne co, to mogą się zwarzyć polewy, ale nawet jeśli to sernik i tak będzie pyszny.

  • Angelika 24 kwietnia 2018 o 07:49 Odpowiedz

    Mniam! Wygląda apetycznie 😉 Lubię te batony, więc kto wie, może czeka mnie jakiś wypiek 😀

  • Nika 23 kwietnia 2018 o 20:49 Odpowiedz

    uwielbiam serniki, chętnie go zrobię 🙂

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 22:02 Odpowiedz

      Zapraszam!

  • Justyna 23 kwietnia 2018 o 12:39 Odpowiedz

    Ależ ta masa serowa musi być obłędna! Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 22:02 Odpowiedz

      Jeśli lubisz maziste, wilgotne, ciężkie serniki to ten jest dla Ciebie!

  • Dziennik Farmaceutki 23 kwietnia 2018 o 12:34 Odpowiedz

    Oj jakie smaki 🙂 Nie dośc że przepadam za sernikami to jeszcze mars 😀

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 22:01 Odpowiedz

      zdecydowanie lepiej! Az tak zdolnym fotografem nie jestem ;P

  • Angelika 23 kwietnia 2018 o 07:45 Odpowiedz

    takiego sernika jeszcze nie jadłam ani sama nie robiłam, ale batony są bardzo dobre więc i sernik musi być pyszny 😉

  • Joanna 23 kwietnia 2018 o 06:51 Odpowiedz

    O mniam! Cudo! Pięknie się prezentuje i pewnie jeszcze lepiej smakuje. 😉

  • Edyta Mój kawałek podłogi 23 kwietnia 2018 o 05:50 Odpowiedz

    Ciężko mu się oprzeć 🙂

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 22:01 Odpowiedz

      Nie da się! Kusi na maksa!

  • Wiola Korzeniowska 23 kwietnia 2018 o 05:47 Odpowiedz

    Świetny pomysł na połączenie smaków! 🙂

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 22:00 Odpowiedz

      Dziękuję. Marsy rzeczywiście świetnie się wkomponowały 🙂

  • Zuzia 22 kwietnia 2018 o 21:34 Odpowiedz

    O mamo! Smakuje pewnie obłędnie, choć przypuszczam, że dużo nie da się zjeść 🙂

    • Wysmakowane 22 kwietnia 2018 o 23:03 Odpowiedz

      Zależy kto. Mój mąż wchłonął 3 kawałki na deser 😉 Wyznaje teorię, że na słodycze jest drugi żołądek 😛

  • Julita 22 kwietnia 2018 o 21:33 Odpowiedz

    Serniki to jedne z moich ulubionych ciast i uwielbiam wszelkie wariacje na ich temat, a ten pomysł z Marsem bardzo fajny 😉

    • Wysmakowane 22 kwietnia 2018 o 23:04 Odpowiedz

      Serniki u mnie królują niepodzielnie na podium ulubionych ciast 🙂 Co by nie było nudno to bawię się smakami i dodatkami 🙂 Zapraszam po więcej!

  • Ania, Kęsy Codzienności 22 kwietnia 2018 o 19:23 Odpowiedz

    Narobiłaś mi smaku na sernik. Mniam! Takiego nigdy nie jadłam. Wolę ciężkie, zbite, kruche… Ale Twój kusi! Tylko… Czy dobrze czytam, czy nie napisałaś, kiedy dodać do sernika pokrojone batoniki? 😉

    • Wysmakowane 22 kwietnia 2018 o 23:08 Odpowiedz

      Aniu, dziękuję. Przeoczenie. Batoniki dodajemy oczywiście na sam koniec. Już uzupełniłam w przepisie. Ten sernik jest mocno zbity, ciężki i mazisty. Taki lubię najbardziej. 🙂 Jaki to jest sernik ‚zbity i kruchy”?

      • Ania, Kęsy Codzienności 23 kwietnia 2018 o 13:35 Odpowiedz

        Chodziło mi o taki, który jest mocno twarogowy, na twarogu mielonym, ciężki, ale nie mazisty, a przy jedzeniu trochę się kruszy. Te kremowe zjem, ale jednak mniej mi smakują😉 przynajmniej w odniesieniu tego, co do tej pory jadłam 😃

  • Magda 22 kwietnia 2018 o 18:31 Odpowiedz

    jadłabym 😀

    • Wysmakowane 22 kwietnia 2018 o 23:08 Odpowiedz

      Da się zrobić 😉

  • KATARZYNA 22 kwietnia 2018 o 16:38 Odpowiedz

    Sernik w każdej okoliczności i w każdych ilościach. Mogę cały czas !

    • Wysmakowane 22 kwietnia 2018 o 23:09 Odpowiedz

      🙂 🙂 Też uwielbiam! Jak dla mnie najlepsze ciasto na świecie 🙂 A kombinacji można tworzyć mnóstwo.

  • kulinarnyJa 22 kwietnia 2018 o 14:06 Odpowiedz

    Wow, czyste szaleństwo. Z Chęcią bym takiego spróbował. Pora wziąć się za pieczenie. Pozdrawiam

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 21:59 Odpowiedz

      Pozdrawiam serdecznie! Jakbyś się zdecydował na testowanie to koniecznie daj znać jak wyszło!

  • Amber 22 kwietnia 2018 o 12:03 Odpowiedz

    Taki sernik to zdecydowanie moja bajka!

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 21:58 Odpowiedz

      To jesteśmy w tej samej bajce.

  • Karola Buszujwkuchni 22 kwietnia 2018 o 11:50 Odpowiedz

    Marsowego sernika jeszcze nigdy nie jadłam! Wygląda przepysznie!

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 21:58 Odpowiedz

      Dziękuję. Marsy u nas lubią wszyscy, więc powstanie takiego sernika to była tylko kwestia czasu.

  • I LOVE LIFE 22 kwietnia 2018 o 11:30 Odpowiedz

    SŁODKIE KALORIE 🙂 Mniammm mniammm

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 21:57 Odpowiedz

      słodkie i liczne te kalorie…. ale warto! 😉

  • Kasia 22 kwietnia 2018 o 08:59 Odpowiedz

    Moje smaki!
    Wspaniale się prezentuje…
    🙂

    • Wysmakowane 23 kwietnia 2018 o 21:57 Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 I polecam bo smakuje jeszcze lepiej!

MENU