Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Orzechowy sernik z chrupką orzechową

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo orzechowy sernik trzywarstwowy: spód z masłem orzechowym, chrupiąca warstwa orzeszków i lekki, mazisty sernik. Nie za słodki, wręcz lekko słonawy za sprawą kremowych serków w warstwie serowej. Szykuje się go łatwo, szybko i przyjemnie, a smak… mmm 🙂 Mocno polecam.

Spód

  • 170 g ciastek maślanych Muesli
  • pół łyżki oleju z orzeszków ziemnych (ewentualnie łyżka stopionego masła)
  • 100 g masła orzechowego

Ciasteczka pokruszyć (najlepiej i najwygodniej w pojemniku blendera do miksowania). Dodać masło orzechowe i olej. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) mocno dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania chrupki orzechowej i masy serowej.

Chrupka orzechowa

  • 125 g orzechów włoskich
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g masła
  • duże jajko

Orzechy rozdrobnić (również najlepiej w pojemniku do siekania) – nierówno, można zostawić część większych kawałków. Włożyć do garnuszka, dodać masło, syrop klonowy i jajko. Zagotować i mieszając dość często, gotować 5 minut. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Masa serowa

  • 700 g serków kremowych
  • 250 g mascarpone
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 g śmietanki kremówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki zmiksować krótko z mascarpone. Dodać resztę składników i znów, tylko do połączenia, zmiksować na średnich obrotach miksera.

Polewa

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 30 g orzechów włoskich

Polewę wykonać na całkowicie ostudzone ciasto. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Zagotować kremówkę, dodać mocno posiekaną czekoladę i po minucie wymieszać do rozpuszczenia. Polać nierównomiernie sernik i obsypać orzechami.

Orzechowy sernik

Na schłodzony spód wyłożyć przestudzoną chrupkę orzechową wciskając ją w spód. Na górę delikatnie wylać sernik i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach (góra – dół bez termoobiegu) przez 50 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na kolejne 10 minut, po czym stopniowo otwierać drzwiczki ( co 10-15 minut coraz mocniej uchylać). Całkowicie ostudzić ciasto, wyjąć z obręczy i schłodzić w lodówce przez całą noc.

orzechowy sernik z masłem orzechowym

Sernik orzechowy z chrupką orzechową

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Ulubiony sernik mój i całej mojej rodziny, idealnie mazisty i cudownie orzechowy. Polewam go karmelem, jest obłędny ❤️

  2. Ten sernik z pewnością przypadł by do gustu mojej drugiej połowie. Nie dość, że to sernik to jeszcze orzechowy ! W sumie to i ja bym nie pogardziła kawałkiem 🙂 Wygląda świetnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami