- Porcja: tortownica 22 cm
Autor Wysmakowane 24 kwietnia 2017
Bardzo orzechowy sernik trzywarstwowy: spód z masłem orzechowym, chrupiąca warstwa orzeszków i lekki, mazisty sernik. Nie za słodki, wręcz lekko słonawy za sprawą kremowych serków w warstwie serowej. Szykuje się go łatwo, szybko i przyjemnie, a smak… mmm 🙂 Mocno polecam.
Spód
- 170 g ciastek maślanych Muesli
- pół łyżki oleju z orzeszków ziemnych (ewentualnie łyżka stopionego masła)
- 100 g masła orzechowego
Ciasteczka pokruszyć (najlepiej i najwygodniej w pojemniku blendera do miksowania). Dodać masło orzechowe i olej. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) mocno dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania chrupki orzechowej i masy serowej.
Chrupka orzechowa
- 125 g orzechów włoskich
- 100 ml syropu klonowego
- 50 g masła
- duże jajko
Orzechy rozdrobnić (również najlepiej w pojemniku do siekania) – nierówno, można zostawić część większych kawałków. Włożyć do garnuszka, dodać masło, syrop klonowy i jajko. Zagotować i mieszając dość często, gotować 5 minut. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Masa serowa
- 700 g serków kremowych
- 250 g mascarpone
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 200 g śmietanki kremówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki zmiksować krótko z mascarpone. Dodać resztę składników i znów, tylko do połączenia, zmiksować na średnich obrotach miksera.
Polewa
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki 30%
- 30 g orzechów włoskich
Polewę wykonać na całkowicie ostudzone ciasto. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Zagotować kremówkę, dodać mocno posiekaną czekoladę i po minucie wymieszać do rozpuszczenia. Polać nierównomiernie sernik i obsypać orzechami.
Orzechowy sernik
Na schłodzony spód wyłożyć przestudzoną chrupkę orzechową wciskając ją w spód. Na górę delikatnie wylać sernik i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach (góra – dół bez termoobiegu) przez 50 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na kolejne 10 minut, po czym stopniowo otwierać drzwiczki ( co 10-15 minut coraz mocniej uchylać). Całkowicie ostudzić ciasto, wyjąć z obręczy i schłodzić w lodówce przez całą noc.
4 Responses
Ulubiony sernik mój i całej mojej rodziny, idealnie mazisty i cudownie orzechowy. Polewam go karmelem, jest obłędny ❤️
Ten karmel brzmi obłędnie. Cudowny pomysł ❤️
Ten sernik z pewnością przypadł by do gustu mojej drugiej połowie. Nie dość, że to sernik to jeszcze orzechowy ! W sumie to i ja bym nie pogardziła kawałkiem 🙂 Wygląda świetnie!
Mam ochotę na tą chrupkę orzechową. Może na weekend zrobię to ciasto?