- Potrzebny czas: 40 minut + 70 minut pieczenia
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 15 marca 2017
Sernik czekoladowy o lekko mazistej konsystencji. Na ciasteczkowo – czekoladowym spodzie, zwieńczony czekoladowo – orzechową koroną. O tak – jest bardzo czekoladowo. Polecam wszystkim czekoladoholikom. Po więcej wskazówek jak poprawnie zrobić sernik mazisty zapraszam tutaj: Recepta na sernik mazisty idealny
Spód
- 140 g ciasteczek maślanych czekoladowych
- 40 g roztopionego masła
Sernik czekoladowy
- po 100 g czekolady gorzkiej i mlecznej
- 300 g sera twarogowego na serniki
- 250 g serka Mascarpone
- 250 g serka kremowego (2 opakowania) np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g kakao
- 130 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
Dekoracja
- ok 18 połówek orzechów włoskich
- 50 g czekolady pół na pół mlecznej i gorzkiej
- 30 g cukru
- 10 ml wody
Ciasteczka dokładnie pokruszyć na pył. Masło roztopić (w mikrofali lub w małym garnuszku) i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka przesypać do tortownicy i wklepać równomiernie w dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić do ostudzenia. Wszystkie sery przełożyć do wysokiej miski z pionowymi ściankami i zmiksować – krótko, tylko do połączenia się tak by nie napowietrzyć masy. Dodać przestudzoną czekoladę i resztę składników (oprócz jajek) i zmiksować krótko. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po 1 jajku, po każdym miksując tylko do połączenia go z masą. Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec łącznie przez 70 minut: pierwsze pół godziny w 180°C, kolejne w 120°C i ostatnie 10 minut w 90°C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Dekorację wykonać dopiero, gdy sernik będzie całkowicie ostudzony. Orzechy podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną pachnieć. Przestudzić i skarmelizować: w garnku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą. Wrzucić orzechy i obtoczyć je w cukrze. Chwilę pogotować aż cukier się skarmelizuje i przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną olejem. Zachować odstępy między orzechami, by się nie posklejały. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dorobić orzechom czekoladowe czapeczki (zanurzać je wypukłą stroną w czekoladzie. Odkładać na bok. Resztę czekolady rozsmarować po obwodzie sernika i układać orzechy tworząc dookoła „koronę”.
Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
2 Responses
Ludzie, ale bym zjadła coś takiego. Pyszności same.
Wyglada obłednie choć kocham klasyke musze wypróbowac przepis.