Sernik czekoladowy z orzechową koroną

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik czekoladowy o lekko mazistej konsystencji. Na ciasteczkowo – czekoladowym spodzie, zwieńczony czekoladowo – orzechową koroną. O tak – jest bardzo czekoladowo. Polecam wszystkim czekoladoholikom. Po więcej wskazówek jak poprawnie zrobić sernik mazisty zapraszam tutaj: Recepta na sernik mazisty idealny

Spód

  • 140 g ciasteczek maślanych czekoladowych
  • 40 g roztopionego masła

Sernik czekoladowy

  • po 100 g czekolady gorzkiej i mlecznej
  • 300 g sera twarogowego na serniki
  • 250 g serka Mascarpone
  • 250 g serka kremowego (2 opakowania) np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao
  • 130 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka

Dekoracja

  • ok 18 połówek orzechów włoskich
  • 50 g czekolady pół na pół mlecznej i gorzkiej
  • 30 g cukru
  • 10 ml wody

Ciasteczka dokładnie pokruszyć na pył. Masło roztopić (w mikrofali lub w małym garnuszku) i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka przesypać do tortownicy i wklepać równomiernie w dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić do ostudzenia. Wszystkie sery przełożyć do wysokiej miski z pionowymi ściankami i zmiksować – krótko, tylko do połączenia się tak by nie napowietrzyć masy. Dodać przestudzoną czekoladę i resztę składników (oprócz jajek) i zmiksować krótko. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po 1 jajku, po każdym miksując tylko do połączenia go z masą. Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec łącznie przez 70 minut: pierwsze pół godziny w 180°C, kolejne w 120°C i ostatnie 10 minut w  90°C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dekorację wykonać dopiero, gdy sernik będzie całkowicie ostudzony. Orzechy podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną pachnieć. Przestudzić i skarmelizować: w garnku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą. Wrzucić orzechy i obtoczyć je w cukrze. Chwilę pogotować aż cukier się skarmelizuje i przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną olejem. Zachować odstępy między orzechami, by się nie posklejały. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dorobić orzechom czekoladowe czapeczki (zanurzać je wypukłą stroną w czekoladzie. Odkładać na bok. Resztę czekolady rozsmarować po obwodzie sernika i układać orzechy tworząc dookoła „koronę”.

Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

sernik czekoladowy mazistySernik czekoladowy z orzechową koroną

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g