Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik dwa Michałki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Słodziutki sernik dwa michałki czyli delikatna masa serowa z białymi michałkami i krem o smaku ciemnych michałków. Do tego ciasteczkowy spód, a na wierzch orzeszki ziemne i posiekane michałki. Efekt? Słodko, pysznie, michałkowo. Nie tylko wielbiciele michałków będą zachwyceni. Ciasto rozeszło się błyskawicznie. Przepis na krem a’la michałek z strony Moje Wypieki.

Ciasteczkowy spód

  • 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 40 g masła
  • 10 g kakao

Ciasteczka pokruszyć na pył. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Masę przełożyć do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Mocno wklepać w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Wyjąć na blat do lekkiego przestudzenia (nie wyłączać piekarnika).

Sernik z białymi michałkami

  • 350 g serków kremowych np philadelphia, ostrovia…
  • 200 g mascarpone
  • 150 g sera ricotta
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 280 ml śmietany kremówki 36%
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 14 białych michałków (każdy pokrojony na 8 kawałków)

Wszystkie składniki (oprócz michałków, koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować krótko na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Przelać na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstawić szeroką blaszkę z wrzątkiem. Powyżej ustawić kratkę z ciastem (pieczenie w kąpieli wodnej). Piec przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, piec godzinę.  Po czym jeszcze zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i dopiec pół godziny. Wyjąć z piekarnika. Krem nałożyć po całkowitym wystudzeniu.

Krem a’la ciemny michałek

  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 70 g pełnego mleka w proszku
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 80 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 pełne łyżki rumu

120 g orzechów podprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzić i drobno posiekać. W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę. Zdjąć z palnika i wmiksować po kolei: mleko w proszku, drobno posiekaną czekoladę i rum. Całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (można na całą noc). Po tym czasie ubić masę aż mocno zgęstnieje (około 5 minut). Na koniec wmiksować do masy mocno schłodzone mascarpone i 80 g orzechów.

Sernik dwa Michałki – wykończenie

  • 6 białych i 6 ciemnych michałków
  • 40 g niesolonych orzeszków ziemnych

Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik. Udekorować posiekanymi michałkami i uprażonymi orzechami.

sernik z białymi michałkami masa z ciemnymi michałkamisernik dwa michałki

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Wow takiego sernika to jeszcze nie jadłam! Wygląda cudownie, a patrząc na skład to musi smakować jeszcze lepiej <3 Zachwycający 🙂
    Dziękuję za udział w akcji, taki sernik ją pięknie ozdabia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami