- Potrzebny czas: ponad 4 godziny
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 18 maja 2017
Słodziutki sernik dwa michałki czyli delikatna masa serowa z białymi michałkami i krem o smaku ciemnych michałków. Do tego ciasteczkowy spód, a na wierzch orzeszki ziemne i posiekane michałki. Efekt? Słodko, pysznie, michałkowo. Nie tylko wielbiciele michałków będą zachwyceni. Ciasto rozeszło się błyskawicznie. Przepis na krem a’la michałek z strony Moje Wypieki.
Ciasteczkowy spód
- 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 40 g masła
- 10 g kakao
Ciasteczka pokruszyć na pył. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Masę przełożyć do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Mocno wklepać w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Wyjąć na blat do lekkiego przestudzenia (nie wyłączać piekarnika).
Sernik z białymi michałkami
- 350 g serków kremowych np philadelphia, ostrovia…
- 200 g mascarpone
- 150 g sera ricotta
- 4 jajka + 1 żółtko
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 280 ml śmietany kremówki 36%
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 14 białych michałków (każdy pokrojony na 8 kawałków)
Wszystkie składniki (oprócz michałków, koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować krótko na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Przelać na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstawić szeroką blaszkę z wrzątkiem. Powyżej ustawić kratkę z ciastem (pieczenie w kąpieli wodnej). Piec przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, piec godzinę. Po czym jeszcze zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i dopiec pół godziny. Wyjąć z piekarnika. Krem nałożyć po całkowitym wystudzeniu.
Krem a’la ciemny michałek
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 70 g pełnego mleka w proszku
- 300 g mlecznej czekolady
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 80 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 pełne łyżki rumu
120 g orzechów podprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzić i drobno posiekać. W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę. Zdjąć z palnika i wmiksować po kolei: mleko w proszku, drobno posiekaną czekoladę i rum. Całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (można na całą noc). Po tym czasie ubić masę aż mocno zgęstnieje (około 5 minut). Na koniec wmiksować do masy mocno schłodzone mascarpone i 80 g orzechów.
Sernik dwa Michałki – wykończenie
- 6 białych i 6 ciemnych michałków
- 40 g niesolonych orzeszków ziemnych
Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik. Udekorować posiekanymi michałkami i uprażonymi orzechami.
2 odpowiedzi
Wow takiego sernika to jeszcze nie jadłam! Wygląda cudownie, a patrząc na skład to musi smakować jeszcze lepiej <3 Zachwycający 🙂
Dziękuję za udział w akcji, taki sernik ją pięknie ozdabia 🙂
alez on wygląda kusząco